Matfilm rund

Ledighet equals bra film

Jag har för mig att jag nånstans läst att idag är den dag som svenskarna kollar mest på film och TV. Fullt förståeligt eftersom man vid det här laget har uppfyllt även de mest ambitiösa av kvoter när det kommer till umgänge med släkt och vänner.

De sista skinkmackorna sköljs ner med lite must, kanske en skvätt öl och en framrotad påse Samarin samtidigt som förtexterna börjar rulla.

Själv ska vi iväg för Fas 2 a.k.a Amerikansk jul hos svärfar. Efter att ha smörjt kråset med kalkon (som heter Bubba, bara så ni vet), stuffing, cabbage, gravy, peach cobbler, upside down cake och allt annat som hör ett riktigt julbord till bär det av hemåt för filmkväll.

Jag tänkte ge er ett litet försprång samt lite inspiration gällande valet av titlar. Självklart finns det en charm med Michael Baysk storsvulstig action eller gamla feel good-mästerverk som Love Actually eller Little Miss Sunshine men själv vill jag ha bra matfilmer. Dels för att kicka igång peppen inför nyårsmiddagen men dels också för att de nästan alltid handlar om annat än julmat.

Flera av filmerna finns på Netflix men tyvärr inte på svenska Netflix utan på amerikanska. Det är ett otyg med regionstyrt innehåll men kan så klart åtgärdas. Två alternativ – hyr/köp filmen via en site/butik alternativt ladda ner Mediahint som är ett tillägg till Chrome. Funkar bra och värt den lilla summa det kostar per månad.

Ett tredje alternativ dök upp tack vare smarta läsare! Hola Unblocker är gratis på datorn (finns även till iOS men kostar då) och funkar hur bra som helst för den som vill titta på innehåll inte godkänt för det land h*n befinner sig i. Installerade och det är löjligt smidigt! Sökverktyget Netflix Around The World är toppen för att kolla vilken region en film eller serie finns tillgänglig i.

1. Somm
Dokumentär om det hårdaste testet en sommelier kan utsätta sig för. På 40 år har bara 200 personer klarat denna dryckermästarnas egna Hell Week.
2. The Fruit Hunters
Du vet när man verkligen blir sugen på en frukt och så bestämmer man sig för att hitta den absolut bästa plantan oavsett var den befinner sig i världen? Kanske dedicera resten av sitt liv åt frukt? Så där att omgivningen tycker man blivit på gränsen till galen? Om dem handlar den här dokumentären med bland andra Bill Pullman.
3. Spinning Plates
Tre väldigt olika restauranger (bland annat Alinea i Chicago) porträtteras i den här dokumentären. De är varandras motsatser men ändå är passionen och glöden densamma. Fantastiskt att se dem bredvid varandra. Mästerverk alla tre.
4. Haute Cuisine
När Mitterand var president i Frankrike var hans chefskock vida känd för de kulinariska mästerverken. Den här filmen baserad på de verkliga händelserna i köket och palatset är så sjukt mysig. Som med alla andra filmer i listan – se till att ha något att äta till den och i just det här fallet lite färska Madeleines.
5. Kings of Pastry
Den finaste av utmärkelser en konditor kan få är MOP. Efter att ha klarat ett stenhårt prov i Frankrike belönas konditorn med ett kragband i de franska färgerna. Det är så pass respekterat och betydelsefullt att om man bär det utan att ha klarat provet är det ett lagbrott. I den här dokumentären får man följa några konditorer under det år de ligger i hårdträning ända fram tills juryn meddelar vilka pristagarna är.
Några riktigt vackra och några riktigt jobbiga ögonblick.
6. Three stars
Vi följer nio kockar som alla belönats med tre stjärnor i Guide Michelin. Hur går det till hos dem? Vad gör dem unika? Hur mycket har de fått offra för att nå sina mål? Passion men också en djup insikt i att mycket tvingats stå åt sidan. Grymt dokument över vår tids stjärnor i köket.
7. The Hundred-Foot Journey
Lasse Hallström har regisserat denna film med bland andra Helen Mirren om en skön indisk familj som öppnar restaurang mitt emot en Michelin-beströdd dito i en fransk stad. Ja, det är precis en sån film som gör att man vill flytta till Frankrike illa kvickt. Finns inte på Netflix men väl på andra ställen.
8. Chef
Jon Favreau är bra skådis men har slagit bredare som regissör. Här är han tillbaka framför kameran i en indie-rulle (precis som på den gamla goda tiden) om den stora kocken som lämnar jobbiga chefen på fina restaurangen och istället öppnar food truck. Mängden stora skådisar som är med är ungefär som en svensk julfilm – alla är där. Sjukt mysig och kanske bästa matfilmen som släpptes under 2014.
9. Step Up to the Plate
Finns inte på Netflix men går att hitta på andra ställen. Franska Michel Bras ska lämna över sin trestjärniga restaurang till sonen. Ni förstår att om vi snacka jobbiga generationsskiften har vi nått fram till ett all time high. Hur vågar man släppa taget om sitt livsverk. Räkna med matnörderi på extrem nivå.