Valet av grillkol är inget att ta lätt på

Eftersom vi grillar så gott som varje dag är valet av grillkol nästan helt avgörande för hur resten av dagen ska utveckla si, jag ser alltid till att ha den bästa grillen, även om jag måste få bästa långivarna för att köpa det.

Slentrianmässigt har vi tidigare köpt briketter på närmaste mack och tänkt att ’kol är kol’. Inget kunde vara mer fel.

Nu ska du inte läsa det här och känna dåligt samvete för att att du väljer den enkla lösningen. Om valet är att grilla med briketter från stormarknaden eller inte grilla alls är det klart att du ska välja det första alternativet.

Men om man som jag nu har hängt upp mer eller mindre hela sommaren på drömmen om en perfekt grillad oxbringa, revbensspjäll som doftar hickory och nästan rasar sönder och en perfekt tarte tatin på mitt Big Green Egg, då måste man ha bra kol.

Vanligt grillkol i påsar från matvaruaffären är bra om man ska brassa på några korvar till ungarna. Det är lätt att tända, blir snabbt glöd och dör lika fort igen. Om det är seriös värme under kort period man är på jakt efter är det rätt alternativ.

Briketter från butiken är helt OK om det ska grillas något till ett par personer och man inte har enorma krav. Men aktionsfönstret då glöden är optimal är beklämmande smalt.

Vill man däremot låta den där fläsksidan ligga i en mysvarm grill där röken från äppelträ smeker den timme ut och timme in måste man satsa på något ordentligare.

Jag spelade in en film för att visa upp de tre sorters kol och briketter som jag föredrar att använda:

Big Green Eggs egen kol:
När jag köpte min Big Green Egg plockade jag med ett par säckar av deras egen kol på samma gång. Vi snackar kolbitar av ek och hickory. Inga som helst tillsatser. Luktar ljuvligt men jag anser att bitarna tyvärr är lite väl små ibland. Det är inte samma mängd med damm som man hittar i vanliga kolförpackningar, men jag hade ändå förväntat mig lite mer. Värt pengarna, men inte något som jag ligger vaken och fantiserar om.
Du kan köpa den här.

Webers briketter:
Plockade upp ett par säckar på Plantagen när vi skulle ut och grilla för 15 hungriga magar. Tog texten på påsen om att den håller i fyra timmar med en nypa salt, men det skulle visa sig inte vara någon överdrift. Gjorda på kokosskal kräver de lite mer engagemang för att tändas (jag körde med min bruléebrännare) och de behöver ligga runt 40 minuter för att nå optimal grillglöd. Men sen sviker de inte på flera timmar. Mäkta imponerad!
Smakmässigt kan jag inte känna att de bidrog med något spektakulärt men för runt hundringen är de ett kalasbra köp.
Du kan köpa dem här.

Jospers kol:
Josper tillverkar varje köksnörds våta dröm – en ugn för inomhusbruk som man laddar med kol. Alltså som att ha en helt isolerad kolgrill inomhus. Ni förstår allt kul man kan göra va?
Självklart har de också egen kol. Var så klart tvungen att testa den. Doften från dem är fantastisk och många av bitarna är massiva. De bygger snabbt upp värme och håller den sen väldigt länge. Inte dyr, men kostar så klart mer än mycket annan kol. Samtidigt räcker den mycket längre än butikskolet. Testa den och inse vilken skillnad det är mellan kol och oh sweet mother of all kol.
Du kan köpa den här.