Det får vara nog med tramset!

Ulrika Davidsson är en av Sveriges bäst säljande författare av hälsolitteratur. Framgångsrikt har hon skrivit böcker om flera olika dieter i ungefär samma veva som de blivit populära hos den breda allmänheten.

I hennes senaste bok ABnoll-metoden tar hon upp en teori som kom för över tjugo år sedan att man ska äta utifrån vilken blodgrupp man har.

Metoden i sig togs fram av två amerikanska icke-läkare och är inte baserat på några som helst vetenskapliga undersökningar. Tvärt om så finns det mängder med undersökningar som påvisat att det här är rent båg. Trots det fortsätter folk gå på det med hull och hår.

Skälet är så klart att det är ännu en enkel lösning. Istället för att riskera att behöva röra på sig kan man bara äta lite annorlunda och allt kommer att ordna sig. Vansinne så klart.

Jag gjorde en film där jag pratar mer om boken och vad jag anser om den:

Det som sen har hänt är att Medierna i P1 avhandlade boken (lyssna 16 minuter in) efter att hon besökt TV4 Nyhetsmorgon.

Vad som gör mig så heligt förbannad är att folk som egentligen behöver seriös hjälp med sin diet, kanske mår dåligt och behöver prata med en läkare eller skulle må bra av motion luras att köpa sån här smörja i förhoppning om att det ska hjälpa dem.

Ulrika har som enda argument att det hon gör är baserat på egna erfarenheter men samtidigt nämner hon i sin egna film om boken ”vetenskap” så många gånger att man tror att det står seriös forskning bakom. Det är ren lögn. Hon erkänner det och Bonniers erkänner det.

Ändå vill de ha dina pengar. Och jag spyr på det.