Jag har drömt om att de ska smaka precis så här

Men, uppdaterar du verkligen den här bloggen fortfarande? Nej, det gör jag egentligen inte. Faktum är att det är över ett och ett halvt år sen jag senaste postade ett inlägg. Skälet är enkelt – YouTube-kanalen tar all min tid.

Men när jag som av en liten slump kikade in för att kolla en sak insåg jag att det fortfarande är runt 4.000 personer som varje dag kommer hit och läser. Så min tanke är att ibland lägga ut recept här från de filmer som jag gör.

Först ut blir hallongrottorna.

Visst, jag har gjort hallongrottor tidigare och de blev bra. Men det här är en helt annan sak.

Jag var ute efter att få fram en mer rostad smak. Ett annat djup. Samt att få dem frasigare än den vanliga hallongrottan.

Skrädmjöl är spännande att experimentera med. Rostat havremjöl som doftar som en bakstuga och ger smak till brödet eller kakan utan att ta över för mycket. Finns att köpa runt om i landet, oftast från små kvarnar.

Många som tänker på skrädmjöl tänker så klart på nävgröt med fläsk. Kanske måste testa att göra det också en regnig höstdag.

Britterna är duktiga på att använda ister i sina pajskal och kakor. Det gör dem frasiga och härliga. Vi borde använda ister oftare. Generellt kan man byta ut en till två tredjedelar av smöret mot ister.

Som fyllning använder jag så klart hallonsylt men eftersom vi är i Sälen just nu och myrarna dignar av hjortron blev det så klart några med hjortronsylt i också. Det mesta i syltväg funkar.

Hur blev kakorna då? Jo, efter några gångers testande och justerande blev de precis som jag hade drömt om. Doften är något helt otrolig. Att ta av dem från plåten och dofta på undersidan får mig alldeles fnittrig av lycka. Och den där första tuggan när de svalnat så mycket att de går att äta är helt otrolig.

Det går inte att poängtera det här nog – du måste testa det här receptet.

Här är en film som visar hur jag gör hallongrottorna

 

Hallongrottor
Tid: 30 min  

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål.
  3. Tillsätt rumstempererat ister och smör.
  4. Häll i sockret och nyp ihop allt till en sandig deg.
  5. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en slät deg.
  6. Rulla kulor. Jag gjorde dem 30 g stora.
  7. Lägg kulorna på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Tryck ner tummen i varje kula så det bildas en ordentlig grop. Fyll den med valfri sylt.
  9. Grädda 15-20 minuter i mitten av ugnen tills de fått ganska ordentligt med färg.
  10. Servera så fort de svalnat!