Smör kärna bryna baka omslagDet känns aningen absurt att sitta med sin egen bok i handen. Att mina tidigare endast digitala ord nu tryckts på riktigt papper. För även om jag är den största av vänner för vår vackra digitala framtid är det inget som går upp mot förgängligheten i en fysisk produkt.

Det föll sig naturligt att den skulle handla om smör. Jag har haft det som min bästa råvara så länge jag kan minnas och under de senaste åren har jag girigt tagit till mig av all kunskap som finns runtom i landet. Besökt producenter, pratat med kockar, doftat och smakat. Men inte trodde jag det skulle leda till annat än att min passion fick lite bränsle.

Under våren 2013 fick jag en fråga från Natur & Kultur om jag inte ville komma upp på ett litet möte för att prata. Det tog kanske en halvtimme för mig och min blivande förläggare Maria Nilsson att gå från ’Hej, det är jag som är Johan’ till ’Klart vi ska göra en bok om smör!’.

Magkänslan då sa mig att det här skulle bli ett roligt projekt och att Natur & Kultur var helt rätt förlag för mig. Sällan har jag haft mer rätt.

Vi blandade kvickt in Ulrika Ekblom i matchen och faktum är att tvivlar på att vi ens fått till en hälften så bra slutprodukt utan just hennes fantastiska bilder. Jag vet att det är sånt man säger, att alla som var med i projektet var så sjukt klockrena. Men låt mig säga så här – om jag var en duktig fotograf hade jag velat ta såna bilder som Ulrika gör.

För formgivning tog vi in Karin Schaefer som prickade in den där känslan som jag aldrig lyckades sätta ord på men som jag försökte beskriva med ”svensk äkthetskänsla utan att bli för pretto eller hipster och så måste det kännas mysigt”.

Vi lyckades pressa in runt 70 recept och ändå inte göra avkall på bilderna även om jag ibland tror det finns tillräckligt mycket färdigt material för ett extra kapitel.

Köper den gör du antingen hos din lokala bokhandlare, på Bokus eller direkt av mig (signerad).