Nypon

6 goda saker man kan göra med nypon

Nypon

När vi som mest pratar närodlat missar vi det uppenbara

Vi jagar hallon, springer benen av oss för krusbär och åker milsvida omkring för att få gräva ner oss i ett jordgubbsland. Det är gott. Det är nyttigt. Det är roligt.

Men så glömmer vi de där sakerna som finns mitt framför nosen på oss. Nypon har varit lite av ett mysterium för mig sen jag var liten men i år ska det bli ändring på det. Nu är det dags att tämja en ännu outnyttjad källa till goda saker.

1. Syltade nypon
Jamen det är klart att man ska ha ett par burkar syltade nypon undanlagda till vintern!

2. Nyponsoppa
Den givna förstaprioriteringen. Pickipickis nyponsoppa kommer att kokas i början av veckan.

3. Nyponfromage
På samma sätt som jag tror den kan passa som smaksättning i en pannacotta är jag övertygad om att det är ljuvligt med nyponfromage.

4. Nyponcheesecake
En högoddsare! (vilket alltså betyder att sannolikheten är låg för att den skulle komma med och är motsatsen till lågoddsare) Men i ärlighetens namn är nyponcheesecake md kanel och citron något som definitivt ska testas.

5. Nypongelé
Kan man kanske förgylla en bit rådjursstek med lite nypongelé?

6. Nyponmjöl i bröd
Vi skall alla förr eller senare återvända till vår informella husgud Pain de Martin som kör i lite nyponmjöl i bröd för att göra dem fastare. Testa, det gör skillnad.

Fler bra tips? Skriv en kommentar så uppdaterar jag listan vartefter.

(bilden använd i enlighet med Creative Commons och tagen av Michelle Dyer)

  • Nypon är ännu en ganska outforskat kapitel för mig. Tack för tipsen och min röst är lagd på dig i årets Matbloggspris. 🙂

  • Nypon är ännu en ganska outforskat kapitel för mig. Tack för tipsen och min röst är lagd på dig i årets Matbloggspris. 🙂

  • Har du några tips/instruktioner beträffande rensning och torkning?

  • Eva

    Lilla matderivén berikar lite allt möjligt med nyponpulver. Spana in hennes blogg om du inte redan gjort det, den är kanon (liksom din blogg förstås:)

  • Carin Reuterberg

    ja delar mina nypon o skrapar ur fröna..lägger på bakplåts papper o ställer in dem i ugnen på 75 grader o har en gaffel i mellan luckan så fukt kommer ur…