Semlor

7 saker som gör din semla godare än nånsin

Semlor recept

Sista rycket nu – i morgon gäller det att leverera!

I morgon är det Fettisdagen och nu är det slut på träningen, på fipplandet, på testen med olika råvaror. Game time. Lift-off. VM-final. Super Bowl. Det är nu eller aldrig. Point of no return har svischat förbi för länge sen och nu finns det bara en sak i fokus: Göra den godaste semlan någonsin.

Grunden till allt gott är en bulle utan dess like, som är enkel att lyckas med och som har den där speciella texturen som skiljer en bra semla från en oerhört bra semla. Mitt recept på just den bullen hittar du här.

Sen tar du en titt på de här tipsen och voilá – godaste semlan nånsin!

1. Bearbeta degen
Om den inte arbetats ordentligt blir konsistensen därefter. Se till att glutenet fått utvecklas rejält och när du formar bullarna lägger du ordentligt med tryck på dem med handflatan samtidigt som du roterar den och sakta släpper på trycket. En metod för att skapa en hög och fin bulle.

2. Kardemumman
En semla ska ha en tydlig smak av kardemumma. Att använda färdigmalen är bättre än ingen alls, men det gör det inte till den godaste semlan nånsin. Se istället till att köpa hel kardemumma och mortla den grovt. Har du ingen mortel kan du låta kardemummakärnorna ligga kvar i påsen, lägga den på en skärbräda på diskbänken och slå sönder dem med en kavel, köttklubba eller kanske en traditionell hammare.
Oftast är recepten lite för fega med kardemumman. Ha i lite extra.

3. Mandelmassan
Det är få saker kring semlan som kostar några stora pengar varför det är värt att lägga några kronor extra på det som faktiskt gör stor skillnad. Mandelmassan är en typisk sån sak. Om du inte gör den själv så välj en riktigt bra med bara socker och sötmandel i. Skärskåda så det inte är bakmassa med aprikoser i och se till att den är mjuk och fin. Personligen föredrar jag lite mer crunch i min mandelmassa och ett enkelt knep är att ta några sötmandlar, hacka dem till önskad grovlek och blanda ner dem i mandelmassan.

4. Locket
Ett triangulärt lock. Behöver jag vara tydligare?
Poängen är att för att skära ut det sticker man kniven uppifrån och ner  i bullen i formen av en triangel, med spetsen lutad in mot mitten av bullen. Det som då sker är att man sticker ut en liten pyramid och på samma gång som man får upp locket har man skapat plats för fyllningen. Snitta bort inkråmet från pyramiden så bara det platta locket blir kvar.
Somliga envisas med att dela sin semla likt en fralla där jag tror det huvudsakliga skälet är att spara tid. Väljer man att prioritera på det viset finns det risk för att man skippar kvalitet på andra plan också. Just sayin’

5. Fyllningen
Av någon anledning har många konditorier börjat med antingen färdig fyllningsmassa eller så kör de bara mandelmassa. Då tappar man en viktig poäng – allt från bullen ska användas. Blanda mandelmassa med en skvätt mjölk så den blir lös. Ha därefter i inkråmet från bullen och eventuellt en aning vaniljstång. Rör till en slät massa som är ganska lös – för trög fyllning förstör helheten.
Enklast om man gör många semlor är att därefter spritsa den i bullen.

6. Grädden
Vispa den inte för hårt , svårare än så är det inte. Spritsbar, men inte hårdare.

7. Florsockret
Pudra över rikligt med florsocker. Slöa inte till nu när vi är så nära målet. Det gör enorm skillnad både smak- och utseendemässigt!
Saker man kan använda i det vanliga hemmet för att pudra vackert: En sån där lite tesil som ser ut som e liten krokodilkäft (eller annan modell som har ett finmaskigt nät), en fin sil, något som har ett nät, kanske till och med ett myggnät om det krisar.

 

 

 • Elin

  Men om man skär av locket rakt av (men inte riktigt som en fralla, de delar man mitt på, jag skär av lite på toppen) och sedan gröper ur bullen för att få plats med fyllning, det borde väl ändå gå lika bra? Lite olika teknik men samma resultat. Skulle aldrig lägga fyllningen ovanpå bullen bara.

 • Ida

  Gjorde bullar enligt ditt recept i helgen men jag tyckte inte att de jäste så mycket på plåten, vad kan jag ha gjort för fel? Men goda blev de iaf 🙂

  • Kul att de blev goda! Om de jäste för dåligt på plåten beror det oftast på att det var för svalt, att man inte väntade tillräckligt länge eller att trollen varit framme 🙂

   • Ida

    mm okej ställde ändå de vid elementet och stängde dörren till köket för att de skulle få värme.. var rädd att skulle bli tråkigt om jag lät dem stå längre än 1 timme. Får försöka nästa år igen 🙂

 • Juliana Persson

  Äntligen någon som har inkråmet i fyllningen! Det har jag alltid men har aldrig sett det i andra recept .

 • Catta

  Hörrödudu! Blanda inte ihop frall-lock med annat otyg. Jag hade i nymald kardemumma enligt more is more, jäste bullarna i 24 timmar och gjorde egen mandelmassa som jag hackade i lite extra mandlar i. För crunch. Sen skar jag av RUNDA lock, ut med inkråm och gjorde i ordning allt (lättvispad grädde och mycket florsocker) samt fraktade de små verken till jobbet. 50 små godingar. Klagar du? 😉

 • Pingback: Bästa recepten på semlor()