• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Semlor

februari 5, 2013 by Johan Hedberg 7 Comments

Semlor recept

Åh, denna underbara årstid med semlor i mängder!

Temlor, fastlagsbullar, vad du nu föredrar att kalla dem, jag kan inte få nog. Längtan till fettisdagen växer sig allt starkare för var dag från det att den sista smulan julmat är bortstädad tills dess att jag får begrava tänderna i en nybakad semla.

Man kan kanske tro att jag är kräsen, men inte då, en god semla är en god semla och de kommer i många olika former. Eller vänta… det där stämmer faktiskt inte riktigt. Klart jag kan stoppa i mig en massproducerad, alldeles för fluffig variant med bakmassa istället för mandelmassa, men det gör mig inte lyckligare.

Att däremot få bära hem en kartong med en delikat skapelse som fått degen pepprad med nymortlad kardemumma, mitten fylld med den ljuvaste lite grova mandelmassan och allt toppat med lagom med grädde och ett trekantigt lock – då blir jag lycklig.

Ska semlan bli som allra godast är det därför värt att satsa på bra råvaror, ordentligt med tid och när man sen skapat ett antal bullar med perfekt resultat kan man frysa in dem och ta fram vartefter det är dags att avnjuta dem. Smidighet är inget skällsord så länge det fortfarande är gott.

Det här receptet leder till en lite fastare bulle än den du hittar i butiken. En tacksam fasthet som gör att inte hela semlan trycks ihop vid första tuggan. Prova att använda en mindre mängd jäst och låta dem ta lite tid på sig för ännu mera smak. Ett tips är att göra degen på kvällarna och rulla bullar. Sen låter man dem jäsa sista gången i kylen över natten för att sen gräddas på morgonen. Färskare förmiddagsfika får man leta efter.


Semlor

Tid: Räkna med runt 2 timmar
Mängd: 36 bullar

  • 500 g mjölk (5 dl)
  • 50-75 g jäst (mindre ger mer smak, men tar längre tid)
  • 50 g råsocker (drygt 0,5 dl och man kan använda strösocker)
  • 700 g vetemjöl (nästan 12 dl)
  • 25 g kardemummakärnor
  • 200 g strösocker
  • 12 g salt
  • 1 ägg
  • 500 g vetemjöl (drygt 8 dl)
  • 300 g rumstempererat smör
  • Ägg + vatten till pensling
  • Mandelmassa
  • Mjölk
  • Eventuellt en bit vaniljstång
  • Florsocker
  1. Värm mjölken tills den är ljummen. Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och lös jästen.
  2. I med socker och mjöl. Bearbeta i cirka 10 minuter tills den är slät och jämn.
  3. Låt jäsa till dubbel storlek (tar allt från 40 till 90 minuter beroende på mängd jäst och temperatur där bunken står).
  4. Mortla kardemummakärnorna.
  5. Häll kardemumma, socker, salt, ägg och vetemjöl i bunken med degen. Arbeta degen till den är slät och fin, minst 5-10 minuter.
  6. Skär smöret i bitar och lägg i bunken. Arbeta in smöret ordentligt, men inte överdrivet eftersom det då oxiderar.
  7. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter. Tryck på den med ett finger och om den inte studsar upp utan märket efter fingret är kvar är den klar.
  8. Stjälp upp på ett bakbord och dela i bitar om 40 g. Enklast är att dela degen i tre delar och varje del i tolv lika stora bitar.
  9. Forma runda bullar och lägg på bakplåtspapper att jäsa runt 1 timme.
  10. Sätt ugnen på 220 grader och när bullarna jäst färdigt gräddar man dem i 10-12 minuter. De ska ha fått fin färg men inte bli helbruna.
  11. Rör ett ägg med en skvätt vatten och pensla bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen.
  12. När de svalnat sticker man en kniv ner i form av en triangel, plockar upp locket och skär av inkråmet som följer med ut. Gröp ur dem en aning mer och lägg det i en bunke.
  13. Ha i mandelmassa, lite vanilj och slå på en gnutta mjölk. Mosa med en gaffel till slät konsistens. Häll eventuellt på mer mjölk för att få en lös konsistens.
  14. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen, spritsa på lättvispad grädde, toppa med locket och sikta över florsocker.

Filed Under: Finfika, Från ugnen Tagged With: fastlagsbulle, mandelmassa, recept, semla, Sött, temla

Previous Post: « Mathias Dahlgrens nya meny är värd mer än vatten
Next Post: Pizza med tomater, rödbetor, chevre och en massa annat gott »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme