Dragonvinäger

Hemgjord dragonvinäger

Dragonvinäger recept

Räddningen inför sommarens grillorgier

Det här är så banalt att jag ett tag funderade på om det ens var värt att skriva om. Kanske man skulle kunna ha en liten notis-kolumn på ena sidan bara för sånt som jag absolut måste berätta för er, det som behöver ut och inte kan stängas in i mitt huvud?

Tillbaka till ämnet. Snart är det sommar och grillarna går redan varma. En hemslungad bearnaise är något av en höjdpunkt i vilken familj som helst och för mig är det ett krav att i alla fall ett par gånger i månaden få en bit kött, klassisk bea och små färskpotatisar.

För att få till ordentligt med smak i den behöver man använda bra dragon som är proppad med smak, gärna färskplockad från trädgården, men det funkar med den man köper i butik också.

Men det finns ett knep för att säkerställa en liten smakexplosion i munnen och det är att låta dragonen marinera i vinäger. Länge.

Därför, gör så här nu på stört så är sommaren säkrad:
– Köp en kruka dragon om du inte har någon egenodlad. Skär av några kvistar och stoppa ner i en glasflaska eller en burk.
– Fyll flaskan eller burken med en enkel vitvinsvinäger och sätt på locket.
– Låt stå allt från några dagar (gott!) till en månad (dra på trissan gott!).

Använd vinägern som vanligt enligt ditt favoritrecept och jag lovar du kommer aldrig vilja använda vanlig igen!

 • Jonas

  Har du ett favoritrecept att tipsa om?

 • Christer Nyström

  Jag kan annars rekommendera att köpa dragonblad i vinäger på burk. Denna har jag använt de senaste 5-6 åren – svårt att hitta i butik men nyss hittade jag den på nätet! 🙂 http://shop.wgs.se/dragonblad-i-lag-p-160-c-158.aspx . Kanonprodukt!

 • Pingback: Hemgjord dragonvinäger()

 • Linus

  Vad är ditt bästa tips för att återuppvärma hemgjord bearnaise utan att den skär sig?

  • Det där är en knepig sak för att vara ärlig. Dels för att det sällan blir några rester och dels eftersom man behöver – återigen – en gnutta tålamod.
   Värm på såsen i ett vattenbad men ha i en extra gnutta vinäger. Blir den för lös knäcker man i en äggula, vispar och värmer på den tills den går ihop sig. Skär den sig tar man en ny skål, knäcker i en äggula, sätter den i ett vattenbad och tillsätter såsen som skurit sig en fjärdedel i taget samtidigt som man vispar.
   Hoppas det var någorlunda hjälp 🙂

   • Linus

    Absolut tack! Ville slippa just det där krånglet med att vispa upp nytt ägg osv men lite vinäger kanske räcker för att hålla ihop emulsionen. Ska testa!