Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka med lingon

Mjuk pepparkaka recept
Julbordsklassikern, saftigare än nånsin

Jag ska inte ljuga och säga att det här är det absolut viktigaste på julbordet, men faktum är att jag alltid känner ett lite molande i magtrakten om det vankas kaffe i juletid och ingen ställer fram en mjuk pepparkaka.

Min mamma hade den som ett stående inslag på fikabordet när jag var liten och nu när vi med råge passerat både första och andra advent är det dags att bjuda på den här hemma.

Några saker som är värda att tänka på:
– Övergrädda den inte. Just den här kakan får gärna vara lite mushig i mitten. Torr kaka blir bara fåglarna glada för.
– Genom att blanda ner kryddorna i smöret får man fram mer smaker men det leder också till att smöret snabbare svalnar och stelnar. Hellre det än smält smör som bara leder till att man måste ha i mer mjöl.
– Vaniljstång i är gott, men smakerna försvinner för mycket för att jag ska tycka att det är värt det.
– Byt ut citronen mot apelsinskal för ännu mer julsmak.
– Vispgrädde blandad med råröda lingon är fantastiskt gott som tillbehör. Testa gärna att syra grädden med lite filmjölk någon dag innan så blir den ännu godare.
– Jag dricker helst kaffe eller glögg till kakan, men varm choklad funkar också. Eller lite mörk rom. Eller portvin. Kanske till och med en gnutta sauternes.
– Testa att använda några små formar istället för en stor. Tiden i ugnen minskar då så håll ett öga på dem.

Mjuk pepparkaka med lingon

Tid: 1 timme
Mängd: 8-10 personer

  • 100 g smör
  • 2 tsk mald ingefära
  • 2 tsk nymortlad nejlika
  • 2 tsk nymortlad kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 1 krm salt
  • 2 ägg + 1 äggula
  • 180 g (2 dl) råsocker (strösocker funkar självklart)
  • 30 g (1/2 dl) ljust muscovadosocker
  • 150 g (1 1/2 dl) vispgrädde
  • 1 ekologisk citron (endast yttersta skalet)
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 220 g (drygt 3 1/2 dl) vetemjöl
  • 1 1/2 dl råröda lingon eller lingonsylt
  • Smör + ströbröd
  • Vispad grädde + lingon till servering
  1. Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och bröa en limpform.
  2. Bryn smöret och låt svalna.
  3. Tillsätt kryddorna samt saltet till smöret.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt.
  5. Vänd ner vispgrädden i äggblandningen. Vänd ner smör och kryddor. Riv i citronskalet.
  6. Blanda bakpulver och vetemjöl i en skål och vänd därefter ner det i smeten.
  7. Avsluta med lingonen. Rör runt tills allt blandats.
  8. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter. Känn efter med en tandpetare och kommer den upp utan kladd är kakan klar. Ett tips är också att knacka till den lite. Om den inte rör sig i mitten är den förmodligen klar. Den får som sagt gärna vara lite fuktig i mitten.
  9. Servera med vispad grädde som rörts med lite lingon. Kan frysas men låt den då svalna helt och slå in den i ordentligt med tätt lindad plastfolie innan den läggs i en fryspåse.

 

  • Andreas

    Verkar gott! Funkar det med röd mjölk istället för grädde? Kan man ta lite mer smör istället kanske?

    • Andreas

      Det blev hur bra som helst med mjölk, sjukt god kaka!