Bryggkaffe

Jakten på det perfekta bryggkaffet del 1

Bryggkaffe rund

Hur svårt kan det egentligen vara att få en kopp perfekt kaffe på morgonen?

När du har läst klart det här så hoppar du direkt till ’Jakten på det perfekta bryggkaffet del 2

Likt miljoner andra är morgonrutinen starkt förknippad med rykande varmt kaffe. Innan hundpromenaden vill jag ägna några minuter åt att lyssna på nyheterna, kolla på akvariefiskarna och försöka gissa vilket program grannarna som alltid har sin TV på just nu spenderar sin tid med. Allt med en kopp nybrygd java i handen.

 Jag är inte direkt anal när det kommer till det svarta livselixiret. Är jag ute på fjället eller sitter på älgpasset funkar lite frystorkat. I sommarstugan får det ofta en inte helt angenäm överrostad ton (läs: bränt). Det slinker ner utan gnäll.

Samtidigt går jag i brygga när jag får en mugg med ett runt och ändå kraftfullt innehåll. Där smakerna är stora och den där känslan som dröjer sig kvar ända långt bak i gommen är behaglig som choklad. När drickandet blir en njutning.

Det finns idag en utbredd kaffenördkultur.  Säg den stad som inte har ett lokalt rosteri, en inbiten barista och en klick hipsters med konstant mjölk i mustaschen? Antalet forum där det diskuteras malningsgrad ökar konstant och snart är ett besök på Koppi lika självklart för Helsingborgssturisten som en dag på Liseberg för familjen som istället valde Göteborg.

Jag älskar tanken på att hitta min favoritböna. Att få rosta den hemma och föra in all data i handskrivna formulär som hänger på väggen bredvid ugnen. Att mala den på min farmors gamla handkvarn där en tillräckligt för en kopp tar cirka fem minuter. Jag vaknar ibland med ett fånigt leende när jag tänker på hur man skulle kunna filtrera vattnet till perfektion, värma det till den grad då kaffet frigör absolut mest smaker och hur det perfekta filtret en dag belönas med Nobelpriset i fysik.

Samtidigt tar allt det en massa tid som jag idag inte har. En dag kommer jag att göra allt det där. Det kanske blir om ett år men det kan också bli om tio. Fram tills dess vill jag ändå dricka ett så gott kaffe som är praktiskt möjligt med de enkla verktyg jag har hemma.

Allt ni framöver läser här kring ämnet är självklart lika kontroversiellt som att rekommendera 5:2-diet till en femåring. Jag är ingen expert, jämför med många andra kan jag oerhört lite kring ämnet och det jag rekommenderar gör jag för att jag tycker det passar min smak. Det finns heller inga sponsorer eller företag som på något sätt bidrar med ekonomiska incitament som kan påverka det jag skriver.

Det finns några hörnpelare i kaffebryggandet (och vi ska nu prata traditionellt bryggkaffe, inget annat):
– Bönan
Stora kommersiella odlingar består av tre olika arter. Tillkommer mängder av småplantager som har allsköns bönor. Utbudet är alltså enormt.

– Rostning
För att få fram så många som möjligt av de 800 olika smakämnena rostar man kaffet. Lite för mycket eller lite för lite kan få vilken rostare som helst att säga upp sig. Det här projektet kommer snart att utmynna i att jag rostar mina egna bönor – jag känner mig själv för väl för det. Tjock.se har lagt upp en skön film på ämnet Hipsters som rostar kaffe som ligger så rätt i tiden att det nästan är pinsamt.

– Malning
Använd en kvarn. Köp inte en billig kaffekvarn som består av knivar som mixar bönorna till pulver. Slutresultatet blir monumentalt olika. Själv kör jag med en kvarn från Krups som kostar hanterbara 599:- och går att ställa in på en mängd olika malningsgrader.
Sen var det det där med hur fint man ska mala bönorna. Somliga förespråkar strösockerstorlek på pulvret medan jag gillar när det är lite mer finmalt.

– Kaffebryggare
Jag investerade för några år sen i en Mocca Master. Kan vara det smartaste jag gjort. Den är precis så bra som alla andra säger. Ska försöka testa några andra också för sakens skull.

– Filter
Jag körde tidigare med husmorsknepet dubbla filter men har nu lärt mig vikten av att förblöta filtret och då bara använda ett. Gör man det så suger det inte upp en massa av vätskan som ska bli kaffe och man får en bättre slutprodukt.

– Dosering av kaffepulver
Hur mycket kaffe ska man ha per kopp? Rekommendationen brukar ligga på cirka 7 g kaffe per 1 deciliter vatten. I stugan i Sälen kör vi 1 mått per kopp plus 1 extra mått för att vi alltid gjort så. Mocca Mastern med sitt lite större mått ska ha 1 mått per kopp kaffe.
Sen beror det så klart på vilket kaffe man använder och hur mycket smak man vill ha. Ska rota lite mer i frågan.

Så, här står vi nu. Kaffet blir bra men det ska bli bättre. Allt utan att behöva investera en smärre förmögenhet och inte tvingas ställa klockan en timme tidigare på morgnarna. Tips mottages tacksamt.

När du har läst klart det här så hoppar du direkt till ’Jakten på det perfekta bryggkaffet del 2

 • andreasivarsson

  Bra inlägg Johan! Ska följa det med stort intresse, jag är ständigt på jakt efter bra kaffe, speciellt på jobbet. Just nu kör jag en Moccamaster hemma och på jobbet finns en Aeropress. På min att göra-lista står det att jag måste optimera Aeropressen för att få bättre ROI. Igår ”förköpte” jag en Duo Coffee Steeper från Kickstarter (http://www.kickstarter.com/projects/1347010534/duo-coffee-steeper), den är intressant och en annan jag funderar på att köpa är klassiska kallbryggamojängen Toddy.

 • matkerran

  Jag kokar upp vatten och häller själv sakta över ett gott malet mörkrostat kaffe. Max 4 koppar för att det ska funka och inte kallna. Det blir bättre än i bryggaren och alla kaffemaskiner….I morgon ska jag blöta filtret 🙂 det har jag missat.

 • Erik Hedberg

  Jag fick tips om att förblöta kaffepulvret i varmt vatten under 30 sek. Antar det går lättast om man häller på vattnet själv. Då kan det ligga i blöt i filtret. Smaken ska tydligen komma fram mer iochmed att alla bönor är jämnt fuktiga.

 • Madeleine Hök

  Chiliröd Mocca Master! ❤️

 • Jalle

  Jag kör Mocca Mastern och hade en gammal kvarn som pajade efter någon månad. Nu har jag kört deras egna kvar med dosering och har varit toknöjd i 4 år, 4 ggr om dagen.

 • Danielle Schill

  Jag har haft min Krups-kvarn i snart fem år och jag skulle inte överleva utan den. Den kom bort i två månader när jag flyttade sist, hade galet abstinensbesvär. Jag förvarar alltid mina bönor i en lufttät påse i frysen och tar upp dem och maler dem direkt. De gånger jag har färdigmalt kaffe hemma så har jag det i kylskåpet men jag tycker det ganska snabbt blir tråkigt och inte lika gott så jag föredrar mina bönor. Men jag har inte hört talas om att man ska blöta filtret. Det måste jag prova direkt.

 • Janina

  Lägg ca 350 riksdaler på en aeropress – men bara om du känner för att revolutionera hemmabaristan inom dig!?
  När den där stämningsfulla morgonen infinner sig (sådär någon gång per månad) då kan en 15min spenderas på att laborera lite med vattentemperaturen (bruka termometer), testa en ny malningsgrad på bönorna och sedan satsa vilt på en ännu okänd extraheringstid och presstid. Et voila, en unik kopp flytande guld!
  Alla andra mornar när klockan klämtar, kan man utgå från sina mer lyckade experiment (se ovan) och alltid brygga en lukullisk kopp. Maximal tid du behöver avsätta är 5 heliga minuter.
  Att tilläggas är: en god kopp kaffe kräver aldrig tillsats av varken mjölk eller vanhelgas med socker.

 • D

  Grymt kul att du vill engagera dig i kaffet Johan!

  Av de saker du nämner så vill jag ge dig en vägledning. En sak som vi kaffenördar (ja, jag är en av dem!) övergett när vi brygger kaffe är att mäta volymer. Vad är ett kaffemått? Hur stor är en godtycklig kopp? Detta är viktigt då varje kaffe är unikt och har olika densitet. Dessutom bestämmer malningsgraden hur mycket luft som får plats mellan partiklarna. Jämför gärna med sand, grus, småsten eller större i en bytta.

  Så mät både mängden malet kaffe och mängden total vätska in.

 • Vad roligt, Johan! Det ska bli spännande att följa med på din kafferesa. Jag har övergett de elektriska bryggmetoderna sedan några år tillbaka och ångrar inte en dag. Det är en pågående utbildning och av alla metoder som jag testat är det svårt att plocka ut en favorit från toppskiktet. V60, Aeropress, Presso Espresso, Chemex, Clever och Kalita Wave har alla en speciell plats i mitt hjärta. Och då har jag säkert glömt någon.

  Jag har gjort och samlat några enkla bryggfilmer om olika metoder här:

  Och snart börjar ju kallbryggtsäsongen, jag blir alldeles pirrig!

 • Kristina

  Visst, det hela är frågan om tycke och smak. Jag är mera en kvantitets- än kvalitetsivrare. Bäst om det går att kombinera. För mig är en bryggare ett måste, så att jag kan brygga mig fyra rejäla koppar. Mocca Master. överlägsen allt annat.
  Jag har också upptäkt att något så tråkigt som vanligt bryggkaffe med rostningen ”el-brygg” faktiskt är otroligt bra. Det kanske är så att Gevalia rostar och mal sitt ”el-brygg” just för att det skall passa en bryggare.
  Men nu till det revolutionerande.
  Vietnamesiskt kaffe. Har du prövat?
  Jag drack det första gången på restaurang Babajan. Det smakar lent och starkt på samma gång, det doftar kaffe och vanilj, det är en fantastisk smakupplevelse. Tycker jag. På nämnda restaurang kan man köpa kaffe med sig hem. Det är lite grovmalt så jag brukar blanda ut det med lite vanlig ”el-brygg” och slå på den där knappen på M-M som gör att det rinner lite långsammare.

 • Kim Skerving

  Moccmaster bryggare köpte jag för mågna år sen och är nöjd. Gör alltid gott kaffe, gäller kalka av den ibland. I vattenkokaren har jag testat med Citronsyra (2-3 teskedar),låt vatten koka upp och låt stå en stund,bättre än ättika,ska prova i kaffebryggaren med nästa gång.

  Ett kaffe som är gott är Monsun malibar,ett Indiskt kaffe och det finns i kaffebutiker som Kahls och Johan och Nyström. Din del 2 av kaffe fanns inte. Kaffe kan man inte få nog av.

 • Mattias Persson

  Hej! Jag är nyfiken, vad är det som gör Moccamastern så bra? Blir kaffet extra got? Den är ju väldigt hypad. Funderar på om det är värt att köpa en, även om min vanliga bryggare fungerar bra.

 • Tove

  Vietnamesiskt kaffe måste provas. Går att beställa på made-in-asia.se