Bryggkaffe rund

Det här med att rosta själv – kanske man skulle testa?

Läs gärna första delen och inledningen, logiskt kallad Jakten på det perfekta bryggkaffet del 1

Veckan som gått har använts till att testa olika bönor. Det var som att när jag tryckte på publicera förra söndagen ställde mitt fokus om sig och letar nu på heltid efter ställen som säljer kaffe. Det enda som hindrat mig från att köpa hem mer är att skafferierna sedan länge är fyllda med mjöler, choklad, nötter, burkar med glykos och trimolin, pralinformar och annat som jag tycker är det viktigaste i livet men min sambo har en annan uppfattning kring.

Förslagen från er som läste det förra inlägget har inte passerat obemärkt. Några saker som jag funderat extra mycket kring:

1. Aeropress
Påminner om en pressobryggare men använder pappersfilter och högt tryck vilket sägs ge ett fantastiskt kaffe. Flera som vittnat om just detta. Det tar emot att behöva köpa en massa ny utrustning när det jag vill är att få till ett så bra vanligt bryggkaffe som möjligt. Kan bli ett köp ändå bara för att jag älskar köksutrustning på ett nästan maniskt sätt.

2. Förskölj filtret
Jag skrev om det i förra inlägget, men då med utgångspunkten i att om man förblöter filtret så suger det inte upp vätska som man egentligen räknar med ska bli kaffe och man får då den smak man eftersträvat. Nu har jag lärt mig mer. Om man sköljer igenom filtret så får man bort papperssmaken som de tyvärr dras med. Kaffet blir bevisligen godare. För den som inte tror mig – brygg en kanna kaffe men utan kaffepulver. Smaka på vattnet. Finns en bismak som inte är kaffe? Det är pappret.
Somliga pratar sig varma för guldpläterat filter som man kan använda oändligt antal gånger och inte ger någon smak. Tyvärr verkar de inte tillverkas längre och jag har inte hittat något bra substitutmärke till Swiss Gold.

3. Förblöt kaffepulvret 30 sekunder
Inte testat än. Blir ett stando som man gärna slipper på morgonen, men måste definitivt prova.

4. Duo Coffee Steeper
Jag formligen älskar Kickstarter-projekt av alla de former. Det här är en bryggare som ingen vet om den verkligen ger ett gott kaffe men tanken är underbar och självklart har jag beställt en.

5. Val av bönor
Jag har hunnit beta av ett antal olika sorters bönor och rostningar. Inga superkomplicerade än men de har i alla fall gett mig lite referenspunkter.
Lindvalls premium Som Uppsalabo måste man så klart först av allt testa staden stolthet och Lindvalls nya kaffe som når butikerna i februari (jag fick tag på det via min leverantör Grönsakshallen Sorunda) kändes som en värdig inledning. 100% arabica, rund utan att vara bitter och med massor av smak. Förvånande bra om jag ska vara ärlig.
Zoegas Mollbergs Blandning En av mina bästa vänner brukar alltid mota våra bakfyllor med en stor kopp nymalen Mollbergs på den tiden vi var unga och tålde sprit. Är fortfarande en av mina absolut trevligaste bekantskaper när jag står i vanliga matvaruaffären. Att mala den själv ledde dock till att det var lätt att överdosera, förmodligen på grund av att det är så mycket mer smak än när man använder färdigmalt. Som sambon sa – Det är förmodligen inte för starkt, bara oerhört smakrikt. Gott, men inte det bästa.
Starbucks Kenya Jag älskar Starbucks, men förmodligen mest för att det är nice att vara kund hos dem, inte för att de har gott kaffe. När jag ställde mig i en vansinnig kö på Centralen i Stockholm hade de en i personalen som gick runt i kön och tog upp beställningar så att baristorna hade lite försprång. Hastigheten som de betade av oss på var fantastiskt. Bara en sån sak. Men kaffet som jag köpte med hem smakade verkligen riktigt trist. Malde halva påsen och funderar på att använde andra halvan till potpurri i klädkammaren.
Jacu Coffee Roastery – Los Pirineos När vi tog en dagsutflykt till Norge under julledigheten blev det här ett av inköpen. Blommigt med nyanser av mandlar och choklad lovade förpackningen. Jag vette sjutton. Tycker mest det kändes bränt och skarpt. Blev tunt i färgen men mycket smak. Kunde varit en hit men nu blev det mest ett njaaeee.
Johan & Nyström Sumatra Gayo Mountain Alla sa Du måste självklart testa Johan & Nyström vilket bara ledde till att jag tänkte det kan inte vara så bra. Men det är det. Köpte bönorna i Saluhallen i Uppsala och då har de förmodligen legat ett tag efter att de rostats. Ändå, det är ett helt galet gott kaffe. Jag vill ha ett runt, mjukt och fylligt kaffe. Precis så blir det. Jag är för oslipad för att hitta alla nyanser, men helvete vad gott det är. Att det serverades på Nobelfesten 2012 och 2013 känns logiskt på något sätt. Kommer bli svårt att slå det här i framtiden.

6. Kommande bönor
Kopakaki från kafferostare Per Nordby 
är det som står närmast på tur. Spännande med ett kaffe från Rwanda som verkar ha precis de smaker jag söker. Plus roligt att handla av små producenter.

Som vanligt, tips mottages tacksamt!