Nutella hemgjord

Hemgjord nutella – så oerhört fantastiskt

Nutella hemgjord recept

Hemgjord Nutella är vansinnigt beroendeframkallande.

Jag har inte alltid varit ett Nutella-fan. Visst, jag har uppskattat det och tyckt det varit gott, men inte så att jag längtat ihjäl mig efter det.

Den här månadens inlägg är sponsrade av Electrolux Masterpiece Collection Matberedare. Med en motor på 1200 W och titankniv är den ett oslagbart verktyg i köket. Läs mer om Masterpiece Collection EFP9300 här.

Fram tills för sju år, tre månader och en halv vecka sen då några vänner bjöd över oss på en brunch som skulle sätta sina spår. På bordet stod nämligen en burk Nutella och nybakade, lättrostade scones. Tack och godnatt. Jag åt tills det nästan blev pinsamt.

Sen dess har jag insett att Nutella går att ha till det mesta. Vi hade det till exempel på salta Tuc-Tucs för ett tag sen. Det spårade också ur.

På pannkakor är det så klart ljuvligt, i en glass nästan farligt, på toast himmelskt och i en croissant nästan fnitterframkallande.

Samtidigt är Nutella en produkt fullproppad med palmolja. Samtidigt, vad är fullkomligt nuförtiden? Jo, det skulle vara den hemgjorda varianten.

För många gånger när det är saker som man ‘kan göra själv’ innebär det ‘inte fullt lika gott som den köpta’. I Nutella-fallet är det tvärtom. Det här är en division högre än du är van vid. Det här är nötspreadens VIP-loge. Det här är champagnen när alla andra sitter med ett glas ljummen cava.

Plocka fram nötter, choklad, honung och en matberedare så kör vi.

Men först, titta på filmen som visar hur du ska göra:

 

Tips:
– Använd gärna ekologiska hasselnötter. Bland annat Kung Markatta ser till att de finns tillgängliga i de flesta större butiker.
– Vill du ha den lite lösare? Tillsätt några matskedar rapsolja samtidigt med chokladen. Den kanske upplevs som väldigt lös då men blir tjockare när den svalnat.
– Ha i skrapet från en halv vaniljstång som omväxling. Supergott! (Vaniljstång kan du köpa här)
– Jag kör med Valrhonas Jivari som är en fantastisk mjölkchoklad, milsvida från Marabous. Vill du köpa den till lite bättre pris än i butikerna så säljer jag den här.
– Fick ett tips från någon som hade tänkt till: Testa att byta ut honungen mot kondenserad mjölk.

 

Nutella
Tid: 30 minuter  

  • 400 g hasselnötter
  • 250 g mjölkchoklad
  • 0.5 dl honung
  • 1 nypa salt
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält chokladen på ett vattenbad och ställ åt sidan så den svalnar.
  3. Häll nötterna i en form och ställ in i ugnen. Rör om lite då och då så de rostas jämnt. Det är bra om de inte ligger på varandra utan att det bara är ett lager.
  4. Efter 15-20 minuter börjar de få färg, det luktar rostade nötter och skalen börjar lossna.
  5. Ta ut nötterna och låt svalna några minuter.
  6. Lägg dem därefter i en kökshandduk (kanske inte alla på en gång) och gnugga dem ordentligt mot varandra. Öppna upp handduken och se hur fantastiskt enkelt det är att få bort skalen. Om det är lite skal kvar är det inte hela världen.
  7. Häll ner nötterna i matberedaren och kör igång den. Först blir de finhackade och sen tror man att det inte händer så mycket mer. Men efter ett par minuter börjar de släppa ifrån sig oljan och då förvandlas allt till en lös nötmassa.
  8. Skrapa ner det som sitter på kanterna med en slickepott och kör lite till.
  9. Häll i den smälta chokladen och honungen.
  10. Kör 20-30 sekunder så allt blandas. Smaka av.
  11. Ha i en nypa salt, rör om och sen är det klart.
  12. Häll upp i en burk och förvara i rumstemperatur upp till en månad (inte för att den kommer räcka så länge…)

 

  • Frk Frid

    Skulle det funka lika bra med mörk choklad? Ute efter ett laktosfritt alternativ…Annars superenkelt ju! Tack för tipset 🙂

    • peggan

      jag har gjort på mörk choklad nu ikväll.. tog i 1 dl honung istället för en halv.. blev jättegott.. onödigt gott faktiskt..;-)

  • Ylva Svensson

    Hej undrar om det fungerar med jordnötter eller cashewnötter istället?

  • Sarah

    Hurraaaa! Tack! Jag som slutat äta underbara Nutella på grund av palmoljan.

  • Propp

    Min nutella skar sig! Vad hände? 🙁

    • John

      Inget svar ännu? Hallå, Johan?

      • Sorry, jag missade din tidigare fråga. Att den skar sig kan bero på att chokladen var för varm när du hällde i den. När i processen skar den sig?

        • Karin

          Hej!
          Detsamma hände mig igår. Chokladen var inte varm. Den är alldeles smulig nu. Kan man göra den slät igen på något vis?

          • Jag är superkonfunderad över varför den skar sig. Har aldrig hänt mig. Körde du nötterna tills de var en slät och rinnig puré?

          • Madeleine

            Jag tror det fungerar bättre om man bara rör om istället för att mixa när man har i chokladen. Min skar sig första gången men nu rörde jag bara om och då blev det mycket bättre. Dessutom räckte det med bara 8 min @ 200C för att rosta nötterna, 20 min brände nötterna första gången..

  • Pingback: 9 supertips för perfekta bullar | Matgeek()

  • Pingback: Snart dags för sommardäck. | denarligamamman()

  • Hanna

    Ser ut som ett kanonrecept! Ska definitivt testas! Undrar bara, hur mycket nutella blir det i slutändan? Så man vet ungefär vilken burk man ska ha i beredskap. Mvh

  • Malin

    Jag provade och misslyckades. Det är som smulig kakdeg. Kan jag rädda det? Vad har jag gjort fel? Det skvätte vatten från vattenbadet, kanske en tesked. 🙁
    *hjälp*

  • DeusJulius

    skall göra den för tredje gången. Frugan gillar den, men jag får aldrig rätt konsistens på slutprodukten. känns hård och smulig. skam dem som ger sig, för receptet är skitenkelt lol

    • Fredrik Nordebrink

      Se till att skålen med chokladen inte har kontakt med vattnet, och inte för varmt, ca 45 grader för ljus och vit choklad

  • Ida

    Blev jättegod, fräsch på något sätt, kanske för att man gjorde den själv istället för att köpa färdig. När jag hällde i chokladen höll den på att bli smulig och som en klump, men jag fortsatte mixa den och hällde i en skvätt jordnötsolja och tada!