Om Matgeek.se

Johan Hedberg MatgeekMatgeek heter egentligen Johan Hedberg och är den fd PR-konsulten och marknadschefen som en dag insåg att det var mat och bakverk som var den egentliga passionen.

Det är förmodligen inte något direkt ovanligt idag, men jag började skriva på min blogg under 2009 eftersom det då var bästa sättet att spara sina egna recept på. Efter att under alla år gillat att laga mat började jag mer och mer snöa in på bakning, jakt på råvaror och generell nyfikenhet kring allt som går att göra i köket.

Nu, 2014 är det här min huvudsakliga plattform. Samtidigt har det visat sig vara oerhört inspirerande med alla kommentarer från besökare och personer på Facebook-sidan som når 21.000 personer. Bloggen har nu också växt till att även omfatta en podcast tillsammans med Pickipicki Picki, Matgeek och Poden.

Under 2013 ägnade jag större delen av min tid åt boken ’Smör – Kärna, bryna, baka’. Förutom allt som omger boken fyller jag veckorna med gig åt företag, föreläsningar och matlagning för både små och stora arrangemang. Jag skriver även recept på olika tidningar samt förbereder innehåll till ett kommande digitalt projekt.

Har du någon idé på ett recept jag borde prova eller en lämplig förändring i ett recept så hojta till!

Enklast når du mig genom att kommentera ett inlägg, skicka ett mail eller kontakta mig på Twitter.

 • Hej Johan!

  Frugan & jag fick ståpäls på hela kroppen nyss när jag visade dina alster på Posterous sajten, Space Invanders, Bobble Bobble, Lemmings och Super Mario.
  Faktum är att vi letade reda på vårt Nintendo 8-bit igår och lira Super Mario ettan…. 😀

  Min drog är mat & bröd – hennes är pärlor, så nu sitter hon och Googlar Bobble Bobble och nynnar på melodin från Super Mario spelet. Sjukt va? 😉

  Tack för retroresan!

  /Kari & Monica

  • Kul att höra! Alla har jag inte gjort själv och flera av designerna är så klart snodda från andra. Löjligt kul är det att hålla på med när inte familj, barn, bak och hund tar all ledig tid 🙂

 • Lechef

  Hej! Jag har just lagt upp sidan Receptplatsen.se och letar lite matintresserade att hjälpa fylla på med recept osv. Länkar gärna till din blogg från sidan eller lägger till en artikel om du vill skriva en.

  Receptplatsen.se kommer även ha en iPhone och Android app för att organisera sina recept, kokböcker och matsedlar.

  Mvh,
  LeChef@mygourmetrecipes.com

 • Husmor Lisa

  Hej Johan! Vilken trevlig blogg, kul att du hittade till min. Snygga bilder, fotar du själv? Även du är alltså PR-konsult och matälskare, vad trevligt!

  • Hej! Vad trevligt att du hittade hit 🙂
   Ja, jag fotar själv, men om de blir bra så är det nog mer tur än skicklighet.

   Lustigt nog verkar det som att vi PR-konsulter har en förkärlek för god mat. Men dags att skriva om sitt mini-CV här på sidan eftersom jag precis slutat på Springtime för att kasta mig över nästa utmaning.

 • Lena Broman Tanndal

  Hallå där Johan! kul att se dig förra veckan och i tidningen i morse. Alltid lika kul att läsa det du skriver, för det är du mycket bra på tycker jag. Ett litet recepttips om du inte redan testat det är att hacka i vit choklad i saffranslängden….mycket smarrigt!

 • Peter

  Hej! Så fort jag såg ditt surdegsbröd med dinkel, råg och sirap så blev jag mer än förälskad.
  Finns så mycket jag ska baka från din sida den närmaste tiden, men en sak jag saknar är levain. Kan du inte lägga upp ett finfint recept på det? =)

  l
  o
  v
  e

 • Wangmaar

  Hej!
  Vilken fin blogg! Stämmer det att du håller till i Uppsala?

  • Tackar! 🙂 Ja, det stämmer alldeles utmärkt det.

 • Efter att ha snubblat in på din sajt igår så kan jag nu inte lämna den utan att ge lite feedback bestående av en applåd. Så mycket trevlig inspiration och dessutom paketerat med sköna texter och bra bilder! Självfallet är du nu med i den exklusiva skara av matbloggar som samsas på mitt Google Reader-konto. Ska man ändå lägga tid på att läsa bloggar så ska det vara de bästa. För mig är detta en av dem just nu. Som nybliven matbloggare känner jag mig ödmjuk inför allt trevligt innehåll på din sida och inser dessutom att jag just har givit mig in i en underbart spännande värld.

  Tack!

  • Oj, det där var verkligen hedrande att höra! Kul att du hittat hit och trivs. Det är verkligen en underbar värld där det finns så oerhört mycket spännande att testa. Hojta gärna om du har något tips för mig att testa.

 • Margareta Dahlin

  Kan bara instämma med alla lovord! Din blogg inspirerar och ger tips på hantverket bakom också. Härligt!
  Jag har skrivit om mat = smaskens i drygt 10 år på vår hemsida och tjatat om bra bröd, choklad, teer, m.m. och blir glad varje gång någon mer har samma ”näsa”. / Se http://pomdah.se/smaskens.html / Det är en sorts matblogg med tips hit och dit till bra och goda hemsidor. Är det o.k. att tipsa om din?
  Vi brukar även tala om var man kan äta god mat. Det är ju inte alla som hittar till facebook eller twittrar eller råkar snubbla in på bra krogar när man är turist.
  Förresten – Fläderblomschampagnen vi en gång försökte göra var inte riktigt lyckad, trots beprövat recept från England. Den jäste – minst sagt.
  Tror att några flytande färska blommor i riktig champagne (eller cava, prosecco, etc) och en fryst jordgubbe som isbit blir godare! Vackert också!

 • Amanda www.doppa.nu

  Herregud! Vilken alldeles underbar blogg du har! Har en kort men naggande god ”bloggar att läsa innan jag kliver ur sängen”-lista och där kvalade du in utan att blinka. Fantastiskt! Underbart!

 • elisabeth

  en sak till mannen, du svarar dåligt på frågor,,bättring tack

  • Låt mig nu få förklara en sak för dig – jag driver inte någon form av hjälplinje. Det här är en privat blogg som jag gör helt på min fritid och att läsa den är helt frivilligt och för dig som läsare inte förknippat med några som helst kostnader.
   Du skriver att du tycker att jag svarar dåligt på frågor, vilket lindrigt talat förvånar mig.
   Du har ikväll – för mindre än en timme sen – skrivit fyra olika kommentarer och begärt att få 1. tips på hur man får yoghurt att hålla lika länge som i butiken (en månad) 2. Vad du kan köpa i Guatemala som påminner om råg och slutligen 3. Varför din glasyr inte blir blank.

   Du bemödar dig inte att fråga trevligt, göra ens minsta försök att vara lite respektfull eller ens ha någon form av normalt hyfs.

   Låt mig då svara dig så här:
   1. Yoghurt utan tillsatser klarar sig inte en månad. Varför man ska vilja att den klarar sig så länge kan jag inte förstå, men rekommenderar att du då fortsätter köpa den i butik.
   2. Jag är inte vidare insatt i marknaden i Guatemala så jag rekommenderar att du frågar din bagare vad de använder.
   3. Gör en riktig glasyr nästa gång och se till att stryka med aprikotyr under innan glasyren så kakan inte suger upp det som skapar den blanka ytan.

   Jag älskar att ha dialog med mina besökare, att få hjälpa till eller inspirera. Men du är förmodligen den mest otacksamma och otrevliga läsare jag har och eftersom det här inte är en demokrati så ber jag att få betacka mig från vidare frågor från dig.

 • Lejonstella

  Wow vilken sida. Jag fastnade direkt och kan inte slita mig. Har just röstat på dig och uppmanat mina FB-vänner att göra detsamma. Är ingen stor läsare av bloggar, men din tänker jag kolla då och då. Vilka härliga bilder och recept – och framför allt inspiration. Växthuset svämmar över av tomater … Tack vare dig kan jag nu få mer än frusna tomater till pajen i vinter. 🙂

 • Lejonstella

  Wow vilken sida. Jag fastnade direkt och kan inte slita mig. Har just röstat på dig och uppmanat mina FB-vänner att göra detsamma. Är ingen stor läsare av bloggar, men din tänker jag kolla då och då. Vilka härliga bilder och recept – och framför allt inspiration. Växthuset svämmar över av tomater … Tack vare dig kan jag nu få mer än frusna tomater till pajen i vinter. 🙂

 • Lejonstella

  Wops det blev dubbelt – batteriet tog slut första gången och jag såg inte att det gått iväg … Men du är värd ett till.

 • Linusjohans

  Tack för en mycket inspirerande blogg! Började läsa på allvar sedan jag började lyssna på podcasten som för övrigt också är riktigt grym. Enda problemet med den är att jag bli så sjukt sugen på att dricka champagne varje gång 🙂 Är lite nyfiken på hur det går med dina pizzadegar som du skrev om tidigare i år. Jag skulle själva vilja behärska både italiensk pizza och riktigt bra panpizzadeg men har inte riktigt hittat något recept som funkar. Har du några tips/erfarenheter?

 • Petra Jenkins

  .. Har följt dej på facebook ett tag nu..och kika runt här på din sida idag… Blev lite förvånad när du var en kille…hehe,, Och jag som allllldrig har några somhellst fördommar eller lik. Och dessutom är hela min familj full av manliga Kok-konstnärer… Pappa surdegs-kungen,min bror och mina söner jobbar på olika resuranger i gbg…kockar hela högen.. Alla älskar att baka o stå i …Så kan det va! tackar för alla goda tips o fortsätt i samma smarriga anda…det gillar vi 🙂 ps: många goa skratt till alla dina sköna komentarer i dina texter…

 • ywonne Kuzmanowsky

  Så bra! Så kul! Så gott! Tack! <3

 • Clara Dane

  Hej, älggrytan puttrar just nu, doftar och smakar härligt! Dessutom tipsade du om Paolo Conte, ni får mig att må helt underbart, varmt tack!!! Clara

 • Pingback: En djurig lyckodag | En blogg om allt möjligt()

 • Pingback: En kväll i Linköping! | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae)()

 • Enoc

  Har varit ett dedikerat fan av din sida sedan jag i eftermiddags besökte majornas bokhandel och fann din bok om smör. Tiden fram tills nu har jag bara surfat runt här.
  Vad kan jag ge som tack? Inte så mycket mer än värmen av att deklarerad kärlek. Och sen tipsa om tidningen ”Cooks illustrated” – reklamfri, fantastisk, vacker. Lätt att prenumerera på ifrån Sverige också. Kolla in den.
  Och tack.

  • Tusen tack och tack för ett bra tips. Fin tidning det där 🙂

 • Cecilia Ludvin

  Ditt recept gav en perfekt vetedeg som även jag lyckades få till semlor av 🙂 Nu känner jag att jag har fått blodad tand och ska även testa dina kardemummabullar. Återstår att se om mina blir lika fina som de i påsen jag fick på Stegsholms gård i höstas 🙂

 • Elisabeth (den trevliga ;) )

  Hej! Vilken fantastisk blogg. Har precis hittat hit och har därmed inte hunnit utöva dina recept i praktiken, men jag har iaf hunnit roas av ditt fantastiska sätt att uttrycka dig och är därmed redan såld! Älskar matbloggar och bakar en hel del själv (utbildar mig till bagare/konditor) men är för lat för att ha en egen tyvärr, så tack för all inspiration du ger! 🙂

 • Mikael E. Widengren

  Tingsrätten i Stockholm avslog min ansökan om ”betalningssäkring” av Johan Hedbergs arvode & lön från TV4… Tingsrätten avslog formellt inte min ansökan om ”betalningssäkring” det visade sig att Johan Hedberg jobbade ”gratis” och därigenom kunde de inte betalningssäkra hans arvode eller lön från TV4…

  Johan Hedberg är den fd PR-konsulten och fd marknadschefen som en dag insåg att det var mat och ”bakverk” som var den egentliga passionen… den 11 januari 2011 skrev han om mig… på sin privata blogg… när han inte skriver på sin privata blogg arbetade han som PR-konsult på PR byrån Springtime, där var hans specialitet att bevaka och analysera social media. Det han skriver på sin blogg är inte kopplat till hans arbetsgivare och de åsikter som jag har här är inte relaterade till mitt arbete.

  http://blissnation.com/2011/01/11/vad-ar-ycdbsoya/

  Vem slutar man sitt jobb på en framgångsrik PR byrå som Springtime… det är ändå en av Sverige främsta PR-byrån och en av deras uppdragsgivare är regeringen…för att sen jobba gratis på TV4… Johan Hedberg…

  Mikael E. Widengren
  ►http://www.Ycdbsoya.com/
  Internet-Strategist & Business Lawyer & Digital PR Consultant
  Phone +46 (0)721 – 58 80 73 * Skype: Ycdbsoya.com
  E-post: mikael.e.widengren@ycdbsoya.com

 • Pingback: Årets Apotek senap 2014 är här! | Doft och smak()

 • Pingback: Välkommen till Google House - Ms Geek()

 • Tove Hegelund Myrbäck

  Vilken trevlig blogg och bra recept! Har just gjort den saftigaste och bäst julskinkan någonsin enligt ditt recept, den blev toppen. Nyårsafton firades med hummersoppan! Tack för det! Fortsätter läsa med stort intresse under 2015

 • Anette Skogsäter

  Härlig blogg o många underbara recept!
  Men, jag saknar en sökfunktion
  Må gott
  Med vänlig hälsning,
  Anette

  • Hej och stort tack för peppen!
   Det är flera som påpekat att det saknas bra sök så nu har jag lagt till det på förstasidan. Testa och återkom med vad du tycker 🙂

 • Alexander

  Tack för tipset om hur fläskkotletter ska tillagas, applicera det på en filé (svensk såklart) och blev strålande (Y)

  Med vänlig hälsning,
  Alexander

 • Q Jehaan

  Provade din pizza deg idag. Kanon 🙂

 • Jan Eric Myrin

  Pizza degen blev perfekt!

 • Ida

  Skulle verkligen uppskatta det perfekta receptet på Creme Brulee med tips och tricks! 🙂 Gillar verkligen dina recept för att kan känner att bara det bästa är bra nog!

 • Linda Roxenrot

  Skulle gärna vilja se något test på Tefal artic fry jämfört med andra fritöser. Är den så bra som det sägs? Kan man även göra granola i den? Test av det kanske?
  Mvh Linda

 • Edvin

  Visst är du släkt med Eric Johansson som spelar Pontus i ”Sune i Grekland”? Ni är såå lika! 😉

 • Rickard Nygren

  Skulle vilja att du gjorde den perfektaste grönpeppar sås…
  Är ju så himla gott…

 • jens

  Hur brer man smör på en smörgås?

 • Pardago

  Stupid liberal

 • Patrik Ljungberg

  Det hade varit kul om du gjorde en Créme Ninon sous vide, och avslutar den i Sifonen. Inväntar själv natriumalginat så att man kan göra fina sfärer av det. Kul om du testat detsamma för en utvärdering.