Känns lite som hämtad ur Ghostbusters


Jag tänkte ladda på med rejält med vetesurdeg inför Valborg då jag fått i uppdrag att ta med mig bröd till de olika luncherna / middagarna / grillfesterna vi ska på.
Kul att få uppskattning, men nu infinner sig så klart ett problem som stavas planering.


Min tanke är att ta med Olivbröd, Baguetter och limpor gjorda på vildjäst. Den sistnämnda arbetas det på just nu, medan de två förstnämnda ska göras i morgon kväll och torsdag morgon. Men baguetter är jag helt novis på så jag insåg att det måste testbakas lite. Till det kommer det att gå åt mängder med surdegsgrund.


Så för att visa hur enkelt det är att bygga ut den vetesurdegsgrund jag redan hade delar jag med mig av detta monster.


Surdeg fas 1
Dag 1 kväll:
Tar fram burken med surdeg från kylen och häller upp allt i en cylinderformad vad. Ordentligt rengjord så klart. Tror tulpandoften försvunnit vid det här laget.
I med 200 gram ljummet vatten och 200 gram vetemjöl.
På med plastfolie och ställ där den får det varmt och mysigt.


Vetesurdeg fas 2


Dag 2 morgon:
Vaknar och ser att den verkligen tagit sig. Dubbel storlek och mer därtill med massor av bubblor. Den riktigt sjuder och doftar fantastiskt.
Därför direkt i med 100 gram ljummet vatten och 100 gram vetemjöl


Vetesurdeg fas 3


Dag 2 eftermiddag:
Kommer hem från jobbet och ser att den på gränsen till spårat ur. Jag har nu runt 800 gram surdeg att leka med och om det ska lekas!