• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Granatäpplet – min nya wingman

maj 8, 2009 by Johan Leave a Comment

Taken by: flickr.com/photos/sweetbeetandgreenbean/2929946142/
Picture from www.sweetbeetandgreenbean.net


Om en frukt kan representera allt gott är det granatäpplet


För er som har testat ett solmoget granatäpple, där de krispiga kärnorna omgärdas av mörkröda celler av smakrik saft behövs ingen närmare introduktion. Man kan äta dem bara för smakens skull.


Men som bekant brukar det finnas en annan sida av myntet och i det här fallet är det en sida som stavas h-ä-l-s-a. Vi har på senare tid börjat matas med alla de positiva effekter som frukten för med sig.


Enligt Wikipedia innehåller frukten stora mängder C-vitamin, folsyra och antioxidanter.
Konkret har en studie visat att intaget av granatäpple kan vara skälet till att strålbehandlade prostatacancerpatienter får en hämmad tumörtillväxt medan en annan studie har påvisat kopplingen mellan frukten och dess anti-inflammatoriska egenskaper.


Så, super-duper va?


Vad hindrar oss från att därmed frossa i detta delikata underverk förutom att det i Sverige kan vara svårt att hitta riktigt fina exemplar?
Absolut ingenting!


Här är en bra video som visar hur man enkelt får ur allt innehåll utan att kladda ner hela köket.





Smarriga recept:
Tasteline tipsar om Valnötstapenade med granatäpple
Marcus Samuelssons Granatäppleris verkar inte fel.
Har man lite champagne hemma så har Aglio e olio ett supertips


Nigella har ett bra recept på en enkel efterrätt med granatäpplen och maräng som hon tillreder på sitt vanliga, ganska grisiga, sätt. Notera hur omogna granatäpplen hon använder.





Jag ska framöver göra sylt på granatäpplen, en smarrig morgondrink och tror att en paj med granatäpplen och jordgubbar kan bli en trivsam upplevelse. Återkommer med hur det gick.




Foto från SweetBeetAndGreenBean @flickr

Filed Under: Superfood Tagged With: antioxidanter, c-vitamin, granatäpplen, maräng, nigella, recept, valnöt

Previous Post: « Nu pratar vi vildjäst
Next Post: Saffranspannacotta med tranbärsgelé »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme