Taken by: flickr.com/photos/sweetbeetandgreenbean/2929946142/
Picture from www.sweetbeetandgreenbean.net


Om en frukt kan representera allt gott är det granatäpplet


För er som har testat ett solmoget granatäpple, där de krispiga kärnorna omgärdas av mörkröda celler av smakrik saft behövs ingen närmare introduktion. Man kan äta dem bara för smakens skull.


Men som bekant brukar det finnas en annan sida av myntet och i det här fallet är det en sida som stavas h-ä-l-s-a. Vi har på senare tid börjat matas med alla de positiva effekter som frukten för med sig.


Enligt Wikipedia innehåller frukten stora mängder C-vitamin, folsyra och antioxidanter.
Konkret har en studie visat att intaget av granatäpple kan vara skälet till att strålbehandlade prostatacancerpatienter får en hämmad tumörtillväxt medan en annan studie har påvisat kopplingen mellan frukten och dess anti-inflammatoriska egenskaper.


Så, super-duper va?


Vad hindrar oss från att därmed frossa i detta delikata underverk förutom att det i Sverige kan vara svårt att hitta riktigt fina exemplar?
Absolut ingenting!


Här är en bra video som visar hur man enkelt får ur allt innehåll utan att kladda ner hela köket.

Smarriga recept:
Tasteline tipsar om Valnötstapenade med granatäpple
Marcus Samuelssons Granatäppleris verkar inte fel.
Har man lite champagne hemma så har Aglio e olio ett supertips


Nigella har ett bra recept på en enkel efterrätt med granatäpplen och maräng som hon tillreder på sitt vanliga, ganska grisiga, sätt. Notera hur omogna granatäpplen hon använder.

Jag ska framöver göra sylt på granatäpplen, en smarrig morgondrink och tror att en paj med granatäpplen och jordgubbar kan bli en trivsam upplevelse. Återkommer med hur det gick.
Foto från SweetBeetAndGreenBean @flickr