morgonbrod


Att få vakna till doften av nybakt bröd…


Har läst en del på sistone om lyckade recept för nattjästa bröd, men inte hittat några som innehållit surdeg.
Vad jag vill är att ha ett bröd som jag kan skyffla in i ugnen direkt på morgonen utan en massa processande och är baserat på surdeg.


Det här är vad jag testade igår.


Innehåll:
300 gram vetemjöl special
200 gram ljummet vatten
7 gram jäst
90 gram surdegsgrund
6 gram salt


1.
Själv startade jag vid 22-tiden, men det är så klart en smaksak och hur tåliga grannar man har.
Blanda ut jästen i vattnet och häll ner det i hushållsassistenten. I med mjöl och surdegsgrund.


2.
Kör på låg hastighet i 10 minuter


3.
I med saltet, kör på medelhög hastighet i 4 minuter till.


4.
Lägg degen i en oljad bunke och låt jäsa övertäckt på ett varmt och gosigt ställe tills den blivit dubbelt så stor. Räkna med ett par timmar.


5.
Vänd försiktigt ur den på ett mjölat bakbord, dela i 4 delar och rulla till bullar.


6.
In med dem i kylen. Jag lade dem på en mjölad skärbräda, men så här i efterhand skulle jag lagt en bakduk under. Hade blivit smidigare på morgonen.


7.
Upp med tuppen och dra igång ugnen på 250 grader. När den är varm och min nyinköpta sten är lika varm tar du ut bullarna ur kylen och skjutsar in dem direkt i ugnen.
Efter cirka 20 minuter är de fina i färgen och redo att spisas!


Det här var verkligen superbra. Blev ruskigt goda, sega och med stora fina hål. Garanterad repris ikväll!