IMG_4030opt


Första testet med Manitoba Cream


Har äntligen införskaffat ett par påsar Manitoba Cream som är det där galna mjölet med 13.5% protein som alla matbloggare hyllat till skyarna.
Svindyrt så klart på Cajsa Warg men jag var i krokarna och kunde inte låta bli.


Jag ber att få återkomma med en ordentlig jämförelse av hur stor skillnad det verkligen är mellan det här och ett vanligt Vetemjöl Special.
Tills dess, här är mitt bröd med mängder av nötter.


Innehåll:
500 gram Manitoba cream
200 gram siktat dinkelmjöl
35 gram vetegroddar
480 gram ljummet vatten
9 gram jäst
330 gram vetesurdegsgrund
16 gram salt


30 gram solrosfrön
30 gram pumpafrön
40 gram skalat sesamfrö


1. Kväll dag 1
Fräschade upp vetesurdegen som sov i kylen genom att hälla ut det mesta och röra ner 200 gram vatten och 200 gram vetemjöl.


2. Morgon dag 2
Rostade nötterna i en torr stekpanna på hög värme. Som vanligt lite försiktighet här eftersom de lätt blir brända.
Tittade till vetesurdegen och såg att den nästa svällt över sina breddar.


3.
Värmde upp vattnet till cirka 40 grader och hällde ner det i hushållsassistenten. Ner med jästen och låt den blandas ut ordentligt. Sen i med resten utom salt och nötter.


4.
Blanda ihop degen på låg hastighet och precis när allt har blandats samman så stänger du av maskinen och går sätter på en kopp kaffe. När den är brygd och urdrucken har det förmodligen gått runt 20 minuter och då är det läge för nästa steg.


5.
I med salt och nötter och sen igång på stegrande hastighet i runt 10 minuter. På slutet brukar jag köra ordentligt snabbt.


6.
Häll över degen till en oljad form och låt den sen jäsa till dubbel storlek. Tog mig ett par timmar ungefär.
I vanliga fall brukar jag vika och dra i degen för att göra det segare, men nu ville jag se hur brödet blev utan en massa påverkan. Så inget bökande.


7.
Vände upp och ner på bunken och hällde ut degen på bakbordet. Chocken var enorm. Det var en otroligt fast, kompakt och rejäl deg. Jag beskyller Manitoban för den nya upplevelsen.
Delade den i två delar och lade ner i jäskorgar.


8.
När den jäst upp till dubbla storleken så vände jag upp korgarna på bakplåtspapper, snittade degarna och skickade in dem i ugnen som redan var uppvärmd till 250 grader.
Ett par isbitar i botten av ugnen (på en sliten plåt jag har där) och sen lät jag bröden stå tills termometern som jag stack in i dem visade runt 96 grader.


Slutsats:
Nötter är för att använda pokertermer – nöten. Det blev trevligt segt och massor med smak. Den stora grejen för dagen var så klart Manitoba Cream. Vilket mjöl. Jag förstår de som säger att det nästan är fusk.
Nästa sak blir att göra två identiska degar – en med Manitoba och en med vanligt vetemjöl.