• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Första testet av Manitoba Cream

juli 1, 2009 by Johan Leave a Comment

IMG_4030opt


Första testet med Manitoba Cream


Har äntligen införskaffat ett par påsar Manitoba Cream som är det där galna mjölet med 13.5% protein som alla matbloggare hyllat till skyarna.
Svindyrt så klart på Cajsa Warg men jag var i krokarna och kunde inte låta bli.


Jag ber att få återkomma med en ordentlig jämförelse av hur stor skillnad det verkligen är mellan det här och ett vanligt Vetemjöl Special.
Tills dess, här är mitt bröd med mängder av nötter.


Innehåll:
500 gram Manitoba cream
200 gram siktat dinkelmjöl
35 gram vetegroddar
480 gram ljummet vatten
9 gram jäst
330 gram vetesurdegsgrund
16 gram salt


30 gram solrosfrön
30 gram pumpafrön
40 gram skalat sesamfrö


1. Kväll dag 1
Fräschade upp vetesurdegen som sov i kylen genom att hälla ut det mesta och röra ner 200 gram vatten och 200 gram vetemjöl.


2. Morgon dag 2
Rostade nötterna i en torr stekpanna på hög värme. Som vanligt lite försiktighet här eftersom de lätt blir brända.
Tittade till vetesurdegen och såg att den nästa svällt över sina breddar.


3.
Värmde upp vattnet till cirka 40 grader och hällde ner det i hushållsassistenten. Ner med jästen och låt den blandas ut ordentligt. Sen i med resten utom salt och nötter.


4.
Blanda ihop degen på låg hastighet och precis när allt har blandats samman så stänger du av maskinen och går sätter på en kopp kaffe. När den är brygd och urdrucken har det förmodligen gått runt 20 minuter och då är det läge för nästa steg.


5.
I med salt och nötter och sen igång på stegrande hastighet i runt 10 minuter. På slutet brukar jag köra ordentligt snabbt.


6.
Häll över degen till en oljad form och låt den sen jäsa till dubbel storlek. Tog mig ett par timmar ungefär.
I vanliga fall brukar jag vika och dra i degen för att göra det segare, men nu ville jag se hur brödet blev utan en massa påverkan. Så inget bökande.


7.
Vände upp och ner på bunken och hällde ut degen på bakbordet. Chocken var enorm. Det var en otroligt fast, kompakt och rejäl deg. Jag beskyller Manitoban för den nya upplevelsen.
Delade den i två delar och lade ner i jäskorgar.


8.
När den jäst upp till dubbla storleken så vände jag upp korgarna på bakplåtspapper, snittade degarna och skickade in dem i ugnen som redan var uppvärmd till 250 grader.
Ett par isbitar i botten av ugnen (på en sliten plåt jag har där) och sen lät jag bröden stå tills termometern som jag stack in i dem visade runt 96 grader.


Slutsats:
Nötter är för att använda pokertermer – nöten. Det blev trevligt segt och massor med smak. Den stora grejen för dagen var så klart Manitoba Cream. Vilket mjöl. Jag förstår de som säger att det nästan är fusk.
Nästa sak blir att göra två identiska degar – en med Manitoba och en med vanligt vetemjöl.

Filed Under: vetesurdeg Tagged With: cajsa warg, manitoba cream, pumpafrön, solrosfrön, surdegsbröd, vetesurdeg

Previous Post: « Tips på trevlig mat- och brödläsning v. 26
Next Post: Susan’s Ultimate Sourdough »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2021 Matgeek on the Foodie Pro Theme