IMG_4516


Glöm Hell Week – nu är det Cupcake Week!


Gick i ett svagt ögonblick ut och proklamerade den här veckan till officiell Cupcakes-vecka. Skälet är att jag sett ett ton bloggar med de mest inspirerande av recept, bilder som gör att jag behöver dränera om munnen och små detaljer som nästan förändrar godsakerna från fikatillbehör till konstverk.


Tänkte inleda lite lugnt med ett enklare recept och skippa frosting, topping och täcke. En ren muffins – om än mushig av alla bären.


Några tips på vägen:
1. Köp en muffinsplåt och ställ formarna i hålen. De får perfekt form och plåten behöver man inte diska ur en massa efteråt.
2. Roliga formar är lite av A & O. Skippa ICA’s trötta formar som är svindyra och gå till närmaste Åhléns. 100 st rosa med prickar blev mitt första inköp till det facila priset av cirka 30:-. Kan man inte klaga på.
3. Normal ugnstemperatur är 200 grader för stora muffins men om de innehåller mycket bär så drar jag ner till 180 grader så de gräddas ordentligt.
4. Man kan aldrig göra för många.


Innehåll:
100 gram smör (köp riktigt smör, inte margarin)
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljpulver (kör du vaniljsocker så dubbla mängden)
2 dl rumstempererad mjölk
240 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
Skalet av 1 citron


Jag har allt i volymmått utom smöret eftersom det är en aning bökigt att mosa ner det i ett decilitermått och självklart mjölet eftersom det lätt packas och man då får långt över korrekt mängd.


1.
Smält smöret utan att bryna det. Dra av från plattan när det börjar bubbla och sätt tillbaka när det lugnar sig.
Häll ner sockret i en vid skål och tillsätt äggen. Vispa enligt en av följande metoder:


Farmorsmetoden: Ballongvisp som man låter dyka ner i smeten, upp med den och sen ner igen så det bildas en virvel i smeten. Tillsätter snabbt mycket luft. Belastar axlarna mer än armarna.
Unga Kocken-metoden: Vanlig visp som går runt i skålen med en ordentlig hastighet. Ger ett bra skjuts. Belastar armarna mer än axlarna.
Johan-metoden: Elvisp. Håll ner i smeten och rör den eventuellt lite fram och tillbaka ibland. Belastar ingenting. Underbart.


När det blivit fluffigt tillsätter du smöret.


2.
Tillsätt vaniljpulver och mjölk. Vispa igenom allt ordentligt.


3.
Vissa menar nu att man ska blanda ner bakpulvret i mjölet i en separat skål för att försäkra sig om att det blandas ordentligt. Man vill heller inte vispa mer än nödvändigt när man väl haft ner bakpulvret i vätskan. Jag tycker dock att det känns lite mjäkigt och gör istället så här:
Sprid mjöl över den befintliga smeten och pudra sen över bakpulvret. Igång med elvispen och kör tills det precis blandats. That’s it.


4.
Häll upp ett paket frysta hallon och blåbär i en skål, sprid en matsked potatismjöl över bären och blanda runt med en sked tills allt blandat sig. Potatismjölet suger upp den vätska som bären släpper ifrån sig under tiden de gräddas och gör att muffinsarna inte blir till kladdkakor.
Riv av skalen från en vältvättad citron (kör med ekologiska) på ett fint rivjärn. Se till att bara få med det gula.


5.
Ner med bären och citronskalet i smeten och vänd försiktigt runt ett par varv med en slickepott. Blanda inte en massa eftersom blåbären direkt börjar släppa ifrån sig färg och man vill bara ha smeten lite melerad. Man kanske kan tro att degen blir blå om man fortsätter blanda, men riktigt så fint är det inte utan om man inte är försiktig står man där med grådassiga cupcakes.


6.
Fyll formarna till hälften. Jag har en plåt för mindre muffins och smeten räcker exakt till alla tolv formarna.


7.
Ställ in i ugnen som jag satt på 190 grader. Efter cirka 25 minuter slutade provstickan att komma upp kladdig och därmed var de klara.
Låt dem svalna ett par minuter och ta sen upp dem ur formarna så att fukten i pappersformen kan lätta.


Slutsats: Goda. Absolut! Smarriga som rackarns men frågan är om man inte kunde haft i lite mer citron. Kanske en halv till. Det gav så himla bra smak. Nästa gång ska jag även täcka dem med lite smarrig glasyr. Socker kan man inte få nog av!