IMG_4553opt

Frossan fortsätter i oförminskad takt

Trots allt snack om att det är så fantastiskt med hembakat, trots alla mina ångestskrik över tillsatser och framfuskade produkter så jag har en pinsam svaghet för de där små citronmuffinsarna som säljs i prassliga påsar på ICA och är så fulla av allsköns onyttigheter att de känns färska i ett halvår.
Jag har har aldrig riktigt funderat på varför men om jag ger det ett försök tror jag att skälet är den perfekt avvägda mängden citronsmak. De känns lagom fräscha. Men ändå mushiga.

Självklart måste jag ge mig i kast med en egen version av Style at Homes citroncupcakes. Det blir inga supersmå munsbitar, men förhoppningsvis duger de ändå.

Och för bövelen – köp en ordentlig sprits! Jag testade tidigare en enkel variant från Åhléns med plasttyll (tyll är spritsens munstycke) och det var rent ut sagt katastrof. Nu har jag istället Cordon Bleus egna som kostade mig 200:- inklusive påse och tre tyllar. Bra storlek, lättfylld och rejäla grejer helt enkelt.

Innehåll:
120 gram smör (rumstempererat)
220 gram socker (2.5 dl)
2 ägg
Skalet av 2 citroner
Saften av 1 citron
1 tsk vaniljpulver (dubbla om du använder vaniljsocker)
180 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
120 gram mjölk (1.2 dl)
Lite, lite salt

Glasyr:
120 gram smör (rumstempererat)
100 gram cream cheese
Skalet av 1 citron (finrivet)
1 tesked vaniljpulver (som vanligt, det dubbla om du använder vaniljsocker)
5 dl florsocker

1.
Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram en muffinsplåt som rymmer 12 medelstora muffins och sätt i en snygg pappersform i varje hål.

2.
Lägg smöret i en bunke och ta fram din bästa elvisp. Det underlättar enormt om smöret är rumstempererat eftersom man vill fluffa till det. Häll i sockret och kör sen tills det ser ut ungefär så här:
IMG_4535opt

3.
Knäck i ett ägg i taget och kör ordentligt med vispen hela tiden. Det ska bli en jämn smet. Om äggen är kylskåpskalla (vem kommer på riktigt ihåg att ta fram dem en timme innan man ska baka?) så kan smeten bli lite grynig, nästan som att den skurit sig. Men det är ingen som helst fara.
IMG_4539opt

4.
När det kommer till citronskalet så kör jag enbart med ekologiska citroner. Skälen är många. Får ta det i ett separat inlägg. Se till att bara få med det gula yttersta skalet.
Ner med skal, citronjuice och vaniljen i smeten och kör ytterligare nån minut med vispen.

5.
I vanliga fall brukar jag inte blanda mjöl och bakpulver i en skål vid sidan om eftersom man kan sprida det enkelt över smeten, men i det här fallet underlättar det. Så, blanda mjöl, bakpulver och salt i en egen skål.

5.
Häll ner hälften av mjölblandningen i smeten och mixa med elvispen tills det återtagit formen av en smet. Tillsätt därefter hälften av mjölken och fortsätt mixa. Därefter det sista av mjölet och slutligen resten av mjölken. Vispa tills att blandats och det inte är några klumpar.

6.
Häll ner smeten i formarna. De blir nästan fyllda till hälften vilket efter gräddningen lämnar lagom utrymme för glasyren.
IMG_4544opt

7.
In i ugnen drygt 20 minuter. Mina stod inne 24 minuter och hade då precis fått en nyansskillnad på toppen och en nedstucken provsticka kom upp utan en massa kladd.
IMG_4546opt

8.
Låt dem svalna några minuter så de stelnar till innan du lyfter ur dem ur plåten och ställer på ett galler för att svalna helt och hållet.

9.
Gör under tiden glasyren genom att lägga det smöret i en bunke och köra det luftigt med en elvisp. Tillsätt cream cheesen och vispa till det blivit en fluffig smet. I med citronskal, vanilj och florsocker och kör med vispen till det blivit en klumpfri smet.
Tips: Florsocker är väldigt finfördelat. Kör man vispen på för hög hastighet så slutar det med ett tunt lager socker på varenda hylla i hela köket. Tro mig.

10.
Ner med glasyren i spritsen och om man tycker den känns för lös låter man den vila en halvtimme i kylen. Kontrollera så att cupcakesen svalnat ordentligt och ha sen på ett frikostigt lager glasyr.
Toppa med lite rivet citronskal och voíla – redo att förtäras!

Slutsats: Smarriga saker det här. Hälften hjälpte grannen, sambon och en polare till att göra slut på direkt. Några fick blivande kollegorna på Springtime och resten väntar på att hämtas upp av Suzanne till dagens WP Girls-fika.