• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Återupplivning av surdegarna

augusti 2, 2009 by Johan 4 Comments

IMG_5039opt


Bra livskraft i de här krabaterna


Jag tog en chansning och lämnade surdegarna hemma när vi drog till Gotland. Att de i vanliga fall får stå en vecka i kylen utan tillsyn är vardagsmat, men två veckor utan någon som helst uppmärksamhet var minst sagt en risk jag inte visste om det var värt att ta.


Efter att ha tömt bilen på tonvis med kläder, leksaker, skor (hur många par behöver man egentligen för två veckor på en strand?) skyfflade jag undan olästa tidningar, post och hundhår för en någorlunda fri arbetsbänk.
Fram med de minst sagt lelösa surdegarna och sen en stilla bön.


Rågsurdegen luktade väldigt syrligt och nästan hade en touch alkohol över sig.
Vetesurdegen som i vanliga fall är så stretchig och seg kändes mer som en blöt gröt helt utan liv.
Jag hade inte alltför stort hopp när jag drog igång.


Tog en liten klutt av varje deg och placerade i ett stort glas. Rågsurdegen fick 80 gram 40-gradigt vatten över sig medan vetesurdegen fick nöja sig med 50 gram. Rörde runt i båda två och hade sen i 50 gram rågmjöl i den förstnämnda och 50 gram vetemjöl i den andra.
Rörde om ordentligt och lade sen över lite plastfolie.


Ställde dem på ett varmt och mysigt ställe i köket och sen var det bara att vänta.


Jag vill inte säga att det var en religiös upplevelse, men när jag efter två timmar såg de första bubblorna komma till ytan och insåg att det fanns liv kvar var det som en sten föll från mitt hjärta.


Efter ytterligare ett par timmar var de så här bubbliga och sprittiga.
IMG_5058opt


Nu ska jag dryga ut dem med mer mjöl och vatten innan jag återbördar dem till sina gamla burkar – numera ordentligt rengjorda – och sen tillbaka till kylen.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: rågsurdeg, Surdeg, vetesurdeg

Previous Post: « Fler tips på trevlig mat- och brödläsning v. 29
Next Post: Blåbärskaka med krispigt täcke »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme