• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Äppel- och muskotcupcakes med lönnsirapfrosting

september 6, 2009 by Johan 4 Comments

apple

Att det ska vara så svårt att hitta en frosting som passar…

Det är något speciellt som händer varje höst när alla man känner som har äppelträd undrar om man inte vill ha med lite hem. Om det är för att de ska slippa plågas av drivor med fallfrukt eller om de är genuint snälla ska jag låta vara osagt. Oavsett vilket så uppskattas det tills man kommer hem och börjar fundera på exakt hur många gånger man kan variera en äppelpaj.

Tur då att det även går utmärkt att göra cupcakes med dem. Det svåra visade sig vara att hitta en matchande frosting. Funderade först på en söt kolatopping, men det ville sig inte alls. Räddningen blev den här som egentligen är en vanlig cream cheese-topping smaksatt med lönnsirap. Blanda inte ihop det med pancake syrup som man lätt luras tro är lönnsirap utan köp den som finns på en liten glasflaska. Skillnaden är enorm.

Innehåll:
120 gram smör
5 dl socker
2 ägg
1 tsk vanilj
1 dl grovt rivet äpple
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1/2 tsk färskriven muskot
1 tsk salt

Innehåll frosting:
200 gram Philadelphiaost
30 gram smör
1 tsk vanilj
3 msk lönnsirap
7 dl florsocker

1.
Sätt ugnen på 180 grader.
Jag gör som jag brukar och lägger ner smöret som blivit rumstempererat samt sockret i hushållsassistenten och kör det med visptillbehöret på medelhastighet cirka 3 minuter tills det blivit som en fluffig massa.

2.
Fortfarande på medelhastighet är det dags för ägg och vanilj. Kör en minut till så det blir ordentligt blandat.

3.
Nu är det läge att skala och riva äpplena. Gör man det tidigare blir de alldeles bruna och det vore rent av förödande. Riv dem på rivjärnets grova sida.

4.
Ha i mjöl, bikarbonat, muskot, salt samt kanel i smeten och kör på låg hastighet tills det precis blandats. Tillsätt därefter äpplena och på oerhörd låg hastighet låter man allt blandas.
Häll sen upp i formar. Jag fyllde dem till nästan hälften. Lämnar bra med utrymme för frostingen.

IMG_5596
5.
Grädda runt 15 minuter tills de fått fin färg och man kan doppa en provsticka i dem utan att den blir kladdig. Ta ut, låt svalna lite i formen och ställ dem sen på ett galler så de kan ånga av sig och svalna helt innan man har på…

…frostingen! Som jag gör genom att först mixa det rumstempererade smöret och philadelphian till en fluffig massa. Hushållsassistenten har verkligen gjort det här jobbet till en fröjd sen jag införskaffade ett stycke visptillsats.
Därefter tillsätter jag vanilj, lönnsirap och florsocker. Mängden florsocker får du ta med en nypa salt. Jag har i tills jag uppnått önskad konsistens och det blir som vågor i smeten när jag vispar på låg hastighet.

IMG_5601

Slutsats: Väldigt fluffiga! Massor med smak av alla kryddor. Kanterna påminner lite om mjuk pepparkaka. Leon var väldigt sugen på en.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: äpple, cupcake, frosting, kanel, muskot, recept, Sött

Previous Post: « Cupcakes med röd kakao och nougatfrosting
Next Post: Söt rågsurdegslimpa med russin »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme