apple

Att det ska vara så svårt att hitta en frosting som passar…

Det är något speciellt som händer varje höst när alla man känner som har äppelträd undrar om man inte vill ha med lite hem. Om det är för att de ska slippa plågas av drivor med fallfrukt eller om de är genuint snälla ska jag låta vara osagt. Oavsett vilket så uppskattas det tills man kommer hem och börjar fundera på exakt hur många gånger man kan variera en äppelpaj.

Tur då att det även går utmärkt att göra cupcakes med dem. Det svåra visade sig vara att hitta en matchande frosting. Funderade först på en söt kolatopping, men det ville sig inte alls. Räddningen blev den här som egentligen är en vanlig cream cheese-topping smaksatt med lönnsirap. Blanda inte ihop det med pancake syrup som man lätt luras tro är lönnsirap utan köp den som finns på en liten glasflaska. Skillnaden är enorm.

Innehåll:
120 gram smör
5 dl socker
2 ägg
1 tsk vanilj
1 dl grovt rivet äpple
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1/2 tsk färskriven muskot
1 tsk salt

Innehåll frosting:
200 gram Philadelphiaost
30 gram smör
1 tsk vanilj
3 msk lönnsirap
7 dl florsocker

1.
Sätt ugnen på 180 grader.
Jag gör som jag brukar och lägger ner smöret som blivit rumstempererat samt sockret i hushållsassistenten och kör det med visptillbehöret på medelhastighet cirka 3 minuter tills det blivit som en fluffig massa.

2.
Fortfarande på medelhastighet är det dags för ägg och vanilj. Kör en minut till så det blir ordentligt blandat.

3.
Nu är det läge att skala och riva äpplena. Gör man det tidigare blir de alldeles bruna och det vore rent av förödande. Riv dem på rivjärnets grova sida.

4.
Ha i mjöl, bikarbonat, muskot, salt samt kanel i smeten och kör på låg hastighet tills det precis blandats. Tillsätt därefter äpplena och på oerhörd låg hastighet låter man allt blandas.
Häll sen upp i formar. Jag fyllde dem till nästan hälften. Lämnar bra med utrymme för frostingen.

IMG_5596
5.
Grädda runt 15 minuter tills de fått fin färg och man kan doppa en provsticka i dem utan att den blir kladdig. Ta ut, låt svalna lite i formen och ställ dem sen på ett galler så de kan ånga av sig och svalna helt innan man har på…

…frostingen! Som jag gör genom att först mixa det rumstempererade smöret och philadelphian till en fluffig massa. Hushållsassistenten har verkligen gjort det här jobbet till en fröjd sen jag införskaffade ett stycke visptillsats.
Därefter tillsätter jag vanilj, lönnsirap och florsocker. Mängden florsocker får du ta med en nypa salt. Jag har i tills jag uppnått önskad konsistens och det blir som vågor i smeten när jag vispar på låg hastighet.

IMG_5601

Slutsats: Väldigt fluffiga! Massor med smak av alla kryddor. Kanterna påminner lite om mjuk pepparkaka. Leon var väldigt sugen på en.