• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Min godaste vanilj

december 28, 2009 by Johan 3 Comments

img_4126

Äntligen slipper man allt konstgjort elände

När jag bakat tidigare har jag precis som den stora majoriteten använt mig av vanligt vaniljpulver i tron att det innehåller vanilj. Men det man köper i butiken heter oftast vanillinpulver eller vanillinsocker och är något helt annat.
Låt oss börja från början.

Vanillin är den mest framträdande substansen i smaken vanilj. Den kan framställas på konstgjord väg och oftast använder man en metod som innebär att man får fram det ur rötad gran. Rötad är ett finare ord för rutten. Ur rutten gran alltså.
Man kan säga på naturlig men äcklig väg.

Eftersom riktig vanilj gjord utav en vaniljstång är ganska dyr så väljer de flesta i behov av smaken att gå den konstgjorda vägen. Billigt, men i ärlighetens namn, inte så himla smarrigt när man tänker efter.

I butikernas hyllor trängs allt från Vanillinsocker (hyfsat ärlig approach) till Vanilla (vanillin, inte så ärligt) men det finns också en liten vän för oss hemmabagare som inte riktigt har orken att skrapa ur en hel stång och mixa med socker.

KhoiSan Tea tillverkar vaniljpulver som är precis vad det låter som – pulveriserad vanilj gjord på stång från Madagaskar, utan några som helst tillsatser.
Kostar så klart mer än de artificiella alternativen, men det är värt varenda krona.
Man tar hälften så mycket som anges i recepten och smaklökarna jublar. Det går inte riktigt att beskriva känslan av att dels se de små bruna prickarna i degen och sen känna den lena, djupa vaniljsmaken.

Jag har använt det här i snart ett år med konstant bra resultat men funderar på att ta nästa steg och importera lite olika sorters vanilj från Amadeus Vanilla Beans. Hojta till om du vill vara med på ett hörn.

Hittar man inte KhoiSan hos sin lokala grosshandlare finns den att köpa på nätet.

Filed Under: Övrigt Tagged With: vanilj

Previous Post: « Filmerna man måste äta till
Next Post: Nu har Matgeek flyttat till Taffel »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme