IMG_6909_2I min värld är chokladen kung.

När den rider genom råvarornas by står invånarna utmed gatorna och strör blomblad framför hästen. Där den stannar byggs små tempel till dess ära och mången rå kakaoböna har somnat till sagor om den dag då de blir choklad. Dagen då svanen vuxit upp och smaklökarna flockas för chansen att skakas i sina grundvalar.

Det är därför med största respekt jag gav mig i kast med det här projektet. Tro mig, man vill inte få chokladen att känna sig ovärdigt behandlad. Då riskerar man att stå med små torra bitar av allt annat än samarbetsvillig muffins. Det är ett öde så skräckinjagande att jag knappt vågar tänka tanken.

Mother of all chokladcupcakes

Författare: Johan Hedberg

Antal cupcakes: 20 st

Tid: 1 1/2 timme

 1. Sätt ugnen på 170 grader. Ta fram alla kylda råvaror och låt dem bli rumstempererade.
 2. Hacka hasselnötterna grovt. Väldigt grovt. Jag skulle nästan säga att man bara delar dem i ett antal mindre bitar. Rosta dem sen i en torr stekpanna på hög värme tills de fått lite färg. Ställ åt sidan och låt svalna.
 3. Blanda mjölk och vinäger i ett glas som sen får vila några minuter. Nånstans för länge sen hittade jag grunden till receptet i en amerikansk bok. Där har de något som heter buttermilk, i Sverige kallade vi det kärnmjölk. Tyvärr går det inte längre att köpa i butik. Istället så kan vi åstadkomma något liknande genom att göra så här.
 4. Ner med ägg, muscovadosocker och strösocker i en bunke. Håll ett öga på muscovadosockret så det inte följer med några klumpar. Det blir lätt lite hårda bitar i paketet som man inte vill ha med i smeten.
 5. Vispa ihop det, men räkna inte med att det blir speciellt fluffigt.
 6. Smält smöret och ha ner det (efter att det fått svalna ett par minuter) i smeten tillsammans med mjölkblandningen och kaffe (gärna extra starkt).
 7. Ta fram en bunke till och blanda ihop mjöl, kakao, bikarbonat, vanilj och salt.
 8. Rör ner mjölblandningen i vätskan och se till att det inte blir några klumpar kvar. Vispa inte för mycket – vänd samman smeten.
 9. Tillsätt nötterna och rör ett par varv till.
 10. Stoppa ner formar i en muffinsplåt med plats för 12 cupcakes. Fyll formarna till nästan hälften och skjutsa in plåten i ugnen.
 11. Efter cirka 15 minuter brukar de vara toppiga och fina. Provstick dem med en tandpetare och när den kommer upp utan smet på sig är de klara och ska då omedelbart ut i kylan. Låt dem stå kvar i plåten några minuter för att svalna innan de förflyttas till ett galler.
 12. Frostingen är enkel. Smält chokladen i ett vattenbad. Jag tar ett stort och rejält glas, bryter ner chokladen som i det här fallet var en smarrig 71%-ig gynnare från Dominikanska Republiken, och ställer ner det i en större skål som jag hällt riktigt varmt vatten i.
 13. Under tiden som det smälter värmer jag upp grädden till ganska hett. Häll ner grädden i en liten bunke och vispa samtidigt som jag häller i den smälta chokladen.
 14. Tillsätt smöret och rör tills det är helt smält och blandningen är slät. Tillsätt Amaretton för en liten extra smakupplevelse. Låt allt svalna runt en timme, flytta över det till en sprits som åker in i kylen igen. När det uppnått lagom konsistens är det bara att garnera de små liven.


Slutsats: Kaffet bryter av bra med chokladen och gör att de inte blir för mäktiga. Frostingen passar verkligen suveränt och den var sådär härligt len som bara grädde, smör och choklad kan bli. Amaretton gör verkligen underverk. En svag nyans som lyfter resten.