BigMacaron

Macarons är kakornas lilla prinsessan på ärten.
Hantera dem rätt och du har världens godaste sötsak med en aldrig sinande ström av smakkombinationer.
Var lite ovarsam eller tappa uppmärksamheten för en sekund och de blir något helt annat.
Samtidigt är det lite som med att cykla, äta med pinnar eller flugfiska – har man väl lärt sig hur man ska göra hänger det med hela livet.

Ett tips på vägen är att inte köp färdigmald mandel eftersom den på grund av lång lagring torkat och inte alls ger ett bra slutresultat. Antingen maler man mandeln i en mandelkvarn eller så kör man den i matberedaren tills det är ett fint, fint pulver. För att inte riskera att några bitar följer med bör man slutligen sikta den.
Använd inte karamellfärg då den innehåller för mycket vätska. Jag har antingen färgpulver eller en tjock pasta för färgsättning. Själva macaronsen kan också smaksättas genom att tillsätta kakao, espressopulver, skal av citron eller lime, mald lavendel eller annan torr smaksättare. Det är bara att experimentera tills man hittat den kombination man gillar bäst.
Samma sak vad gäller fyllningen. I det här receptet har jag valt en lite syrligare fyllning för att inte få en alltför söt slutprodukt. Men vill man hellre ha en citroncurd, chokladganache eller bara ren nutella så är det precis hur gott som helst även det.

Här börjar ett receptBig Macarons

Författare: Johan Hedberg

Antal: Cirka 15 st dubbla

Tid: 2 timmar

 1. 24 timmar innan bakningen ska påbörjas häller man äggvitorna i en burk, sätter på ett tättslutande lock och lämnar framme i rumstemperatur för att mogna
 2. Häll äggvitorna i en skål och vispa dem med en elvisp på medelhastighet.
 3. När äggvitan börjar skumma tillsätter man sakta strösockret samtidigt som man hela tiden vispar
 4. Fortsätt vispa tills det blivit en tjock, fast smet som stannar kvar i bunken och går att forma små toppar i.
 5. Häll ner mandeln i en annan bunke och sikta över florsockret. Rör ihop dem tills de blandats helt.
 6. Häll den vispade äggvitan över mandel- och florsockerblandningen. Vänd samman dem med en slickepott eller en slev. Var lite försiktig och överjobba inte blandandet. Vispa absolut inte.
 7. Tillsätt eventuell färgsättning och/eller smak.
 8. Skeda ner smeten i en spritspåse med rund tyll/pip och spritsa ut den i femkronorstora kakor på ett bakplåtspapper. Jag sätter pipen några millimeter över ytan och trycker till tills jag uppnått önskad storlek. Pipmärket försvinner innan gräddning
 9. Låt smeten vila 40 minuter i rumstemperatur. Varje kaka ska få ett tunt skinn på ytan.
 10. Nu är det ett bra tillfälle att sätta på ugnen. 150 grader ska det vara.
 11. Grädda macaronsen i mitten av ugnen cirka 8-10 minuter. Precis när de börjar få en antydan till färg på toppen ska de ut.
 12. Dra omedelbart av bakplåtspappret från plåten och låt dem svalna på ett galler.
 13. För att lossa macaronsen från pappret när de väl svalnat kan det underlätta att lägga en fuktad bakhandduk under dem i en minut och därefter lyfta bort kakorna.
 14. Lägg choklad och philadelphia i en skål som sedan placeras i ett vattenbad med riktigt hett vatten. Låt allt smälta.
 15. Sikta i florsockret och kakaon. Rör runt tills allt blandats.
 16. Låt svalna i kylen tills önskad konsistens uppnåtts.
 17. Bred på fyllningen på macaronsen och servera direkt eller förvara upp till ett dygn i kylen i en burk med tätslutande lock.
 18. För att få dem att se ut som hamburgare hade jag på rostade sesamfrön direkt när de spritsats ut på bakplåtspapperet, färgade lite marsipan så den såg ut som sallad och gjorde extra röd fyllning att efterlikna ketchupen.