Äntligen börjar våren göra sitt intåg på allvar!
Nej, jag pratar inte om knoppar (pollen anyone?), fågelkvitter (ja, vi hör er särskilt bra kl 05.00), ljusa morgnar (kul att bo i ett hus med tonvis med ungar som vaknar så fort solens första strålar syns över horisonten…) eller morgonsol (söderläge på sovrummet, välkommen bastu).
Jag pratar så klart om grillsäsongens antågande!
Bästa anledningen till att få ta med sig en smarrig efterrätt till grannarna och äta middag tillsammans.
Vad passar då den här till? Jag skulle säga – vad som helst.
– Ett glas dessertvin? Check!
– En god kaffe? Check!
– Ett starkt rooiboste? Check!
Cheesecake utan komplikationer
Författare: Johan Hedberg
Portioner: 10
Tid: 2 timmar plus 4 timmars avsvalning i kylen
- 80 g smör
260 g digestivekex
60 g strösocker
900 g philadelphia
1 burk kondenserad mjölk
4 ägg
40 g vetemjöl
1 tsk vanilj
- Sätt ugnen på 150 grader
- Smält smöret och låt det svalna en aning
- Smula ner digestivekexen ordentligt och blanda det sen med strösockret.
- Häll i smöret och rör ihop till en trög deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbara kanter (jag brukar kalla det för springform, men vet inte hur direkt vedertaget det är) och ställ in i ugnen 5 minuter.
- Häll ner philadelphian i en stor bunke och vispa den fluffig. Det går för hand, men är inget jag skulle rekommendera. En bra elvisp är ibland det som står mellan mig och ett ofrivilligt träningspass.
- Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa – nu lite försiktigare – in den.
- Blanda sen i äggen ett i taget.
- Tillsätt slutligen vetemjöl och vanilj.
- Häll ner smeten i formen och ställ in i ugnen cirka 45-50 minuter. När den fått lite svag färg på toppen är den klar.
- Ta ut och låt svalna innan du ställer in den i kylen täckt med lite folie. Låt stå tills den är helt genomkall. I mitt fall tog det cirka 4 timmar.
- Gör inte för stora bitar. Den är minst sagt kraftig. Servera med hjortronsylt eller kanske om man har kvar sen hösten, lite salmbärssylt.