• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Blodpudding med mejram och mörk öl

februari 2, 2011 by Johan Leave a Comment

Blodpudding, att jag aldrig bakat det tidigare.

Jag älskar blodpudding. Med bara mammas lingonsylt eller med lite stekta äppelbitar, knaperstekt fläsk och mer av mammas lingonsylt. Ett glas mjölk till eller en god öl. Det blir aldrig fel.

Efter att först ha uppgraderat mig från den vanliga köpe-blodpuddingen när jag för ett år sen köpte den i Uppsala av Andersson och Tillman producerade vilket bara det var ett enormt lyft, gick jag sen vidare och köpte en som bakas på plats i Saluhallen i Uppsala och blev helt hänförd.

Steget därifrån till att göra sin egen kan verka litet, men det handlar om att bita ihop lite under en process som var mer magstark än jag förväntat mig.

Att få tag i grisblod är inte helt lätt eftersom det idag krävs en sluten hantering av blodet vid slakten och få slakterier finner något värde i att ta tillvara på det. Jag hittade mitt i Saluhallen för cirka 50:- per liter. Fryst, men ett dygn i kylen och det var redo för att förädlas.

Blodpudding

Tid: Runt 30 min arbete, 2-3 timmars gräddning

 

  • 2 liter grisblod
  • 16 dl rågmjöl (finmalet)
  • 180 g grisspäck
  • 5 äpplen
  • 2 dl torkad mejram
  • 4 dl mörk sirap
  • 2 dl mörkt öl
  1. Finhacka späcket till mycket små bitar. Jag pratar mycket, mycket små bitar
  2. Hacka äpplena i ganska stora bitar. Jag körde med Ingrid Marie som passade utmärkt.
  3. Häll ner blodet genom en sil i en bunke.
  4. Tillsätt rågmjölet och vispa tills alla klumpar är borta
  5. Tillsätt späck, äpplen, mejram, sirap och öl. Rör tills allt blandats.
  6. Täck med plast och ställ i kylen över natten.
  7. Sätt ugnen på 150 grader och smöra 4 brödformar
  8. Fördela smeten i formarna och ställ dem i vattenbad som täcker halva formen innan du ställer in allt i ugnen. Jag gräddade två åt gången.
  9. Det tar drygt 2 timmar innan de är 75 grader varma i mitten och därmed klara.
  10. Ta ut, låt svalna, täck med plast och ställ in i kylen över natten så de sätter sig.
  11. Jag delade varje limpa i 3 delar och frös in dem. Vid tillagning skär man bitarna i kuber (jag gillar 2×2 cm) och steker i mycket smör. Servera med lite stekta äppelbitar, stekt fläsk och lingonsylt.

Jag kan inte nog betona vikten av hygien när det kommer till att hantera blod. Se till att ha helt rena bunkar, verktyg och arbetsytor innan du startar. Bär plasthandskar eller tvätta händerna regelbundet. Städa noggrant alla ytor efteråt. Kanske lite nojigt, men hellre det än att riskera något.

Hur kan man göra dem ännu bättre? Mer mejram? Personligen ska jag testa nästa gång med färsk mejram men eftersom detinte riktigt är odlingssäsong än måste jag lösa det på något annat sätt.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: blodpudding, husmanskost, matgeek

Previous Post: « Chokladcupcakes med chokladganache
Next Post: Aprikosbröd med valnötter »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme