Blodpudding, att jag aldrig bakat det tidigare.

Jag älskar blodpudding. Med bara mammas lingonsylt eller med lite stekta äppelbitar, knaperstekt fläsk och mer av mammas lingonsylt. Ett glas mjölk till eller en god öl. Det blir aldrig fel.

Efter att först ha uppgraderat mig från den vanliga köpe-blodpuddingen när jag för ett år sen köpte den i Uppsala av Andersson och Tillman producerade vilket bara det var ett enormt lyft, gick jag sen vidare och köpte en som bakas på plats i Saluhallen i Uppsala och blev helt hänförd.

Steget därifrån till att göra sin egen kan verka litet, men det handlar om att bita ihop lite under en process som var mer magstark än jag förväntat mig.

Att få tag i grisblod är inte helt lätt eftersom det idag krävs en sluten hantering av blodet vid slakten och få slakterier finner något värde i att ta tillvara på det. Jag hittade mitt i Saluhallen för cirka 50:- per liter. Fryst, men ett dygn i kylen och det var redo för att förädlas.

Blodpudding

Tid: Runt 30 min arbete, 2-3 timmars gräddning

 

 1. Finhacka späcket till mycket små bitar. Jag pratar mycket, mycket små bitar
 2. Hacka äpplena i ganska stora bitar. Jag körde med Ingrid Marie som passade utmärkt.
 3. Häll ner blodet genom en sil i en bunke.
 4. Tillsätt rågmjölet och vispa tills alla klumpar är borta
 5. Tillsätt späck, äpplen, mejram, sirap och öl. Rör tills allt blandats.
 6. Täck med plast och ställ i kylen över natten.
 7. Sätt ugnen på 150 grader och smöra 4 brödformar
 8. Fördela smeten i formarna och ställ dem i vattenbad som täcker halva formen innan du ställer in allt i ugnen. Jag gräddade två åt gången.
 9. Det tar drygt 2 timmar innan de är 75 grader varma i mitten och därmed klara.
 10. Ta ut, låt svalna, täck med plast och ställ in i kylen över natten så de sätter sig.
 11. Jag delade varje limpa i 3 delar och frös in dem. Vid tillagning skär man bitarna i kuber (jag gillar 2×2 cm) och steker i mycket smör. Servera med lite stekta äppelbitar, stekt fläsk och lingonsylt.

Jag kan inte nog betona vikten av hygien när det kommer till att hantera blod. Se till att ha helt rena bunkar, verktyg och arbetsytor innan du startar. Bär plasthandskar eller tvätta händerna regelbundet. Städa noggrant alla ytor efteråt. Kanske lite nojigt, men hellre det än att riskera något.

Hur kan man göra dem ännu bättre? Mer mejram? Personligen ska jag testa nästa gång med färsk mejram men eftersom detinte riktigt är odlingssäsong än måste jag lösa det på något annat sätt.