• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Morgonmuffins med nötter, honung och frön

mars 1, 2011 by Johan 2 Comments

Något gott till frukost?

Ni vet den där ångesten av att behöva rusa till tåget, inte ha ätit någon frukost och inse att man har förmiddagen fullbokad med möten? När man ser framför sig att den enda möjligheten till föda är Pressbyråns plastinpackade, iskalla, på gränsen till döda smörgåsar som får själen att börja blöda och smaklökarna att krulla sig. Då önskar man att man hade packat ner ett av de här små liven.

Det går att ha i lite annat gott om man så önskar. Lite torkade tranbär tror jag skulle passa fint. Kanske finskurna aprikoser.

Det känns som att det är en aldrig sinande ström av ingredienser, men faktum är att har man väl allt hemma så räcker förpackningarna till många omgångar.

Morgonmuffins med nötter, honung och frön

Tid: Runt 20 min arbete, cirka 25 minuters gräddning

 

  • 2 msk rågflingor
  • 2,4 dl vetemjöl gärna fullkorn
  • 1 tsk bikarbonat
  • En nypa riven muskot
  • En nypa salt
  • 1/4 tsk kanel
  • 1/2 tsk ingefära

  • 1 ägg
  • 0,6 dl yoghurt naturell
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk lönnsirap
  • 1 tsk vanilj

  • 1 riven morot
  • 1 litet rivet äpple
  • 0,5 dl russin

  • 1,5 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk råsocker
  • 2 msk havreflingor
  • 1 msk solrosfrön
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 msk pumpafrön
  • 1 tsk vatten
  • 1 msk honung
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna (rågflingor, vetemjöl, bikarbonat, muskot, salt, kanel och ingefära) i en skål och ställ åt sidan.
  3. I en lite större skål, blanda ägg, youghurt, olivolja, lönnsirap och vanilj.Vispa inte, rör istället med en slickepot.
  4. Vänd ner mjölblandningen i den stora skålen och blanda tills allt löst sig.
  5. Tillsätt russinen. Riv ner moroten och äpplet (jag skalade äpplet innan). Jag rev på det finare järnet, men jag tror jag ska prova med lite grövre nästa gång för att få känslan av lite bitar i.
  6. I ytterligare en skål klicka ner smör, mjöl och socker. Rör med en gaffel tills det blandats ordentligt.
  7. Tillsätt havreflingor, solros-, sesam- och pumpafrön. Rör tills det blandats.
  8. I med honung och vatten. Rör tills det är en trivsam smet.
  9. Smörjde en muffinsplåt av medelstorlek (den som rymmer 12 st) med smör.
  10. Totalt blev det nio muffins. Man fyller upp till lite drygt hälften och toppar sedan med rikligt av blandningen av nötter, frön och smör
  11. Skjutsa in och låt grädda cirka 25 minuter. Testa med en tandpetare som ska komma upp utan en massa klet på sig.
  12. Ta ut plåten, låt svalna ordentligt i formarna och ät sen med till exempel ett stort glas mjölk.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: frön, frukost, matgeek, muffins, muskot, nötter, pumpakärnor, solros

Previous Post: « Aprikosbröd med valnötter
Next Post: Focaccia – receptet alla lyckas med »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme