Något gott till frukost?

Ni vet den där ångesten av att behöva rusa till tåget, inte ha ätit någon frukost och inse att man har förmiddagen fullbokad med möten? När man ser framför sig att den enda möjligheten till föda är Pressbyråns plastinpackade, iskalla, på gränsen till döda smörgåsar som får själen att börja blöda och smaklökarna att krulla sig. Då önskar man att man hade packat ner ett av de här små liven.

Det går att ha i lite annat gott om man så önskar. Lite torkade tranbär tror jag skulle passa fint. Kanske finskurna aprikoser.

Det känns som att det är en aldrig sinande ström av ingredienser, men faktum är att har man väl allt hemma så räcker förpackningarna till många omgångar.

Morgonmuffins med nötter, honung och frön

Tid: Runt 20 min arbete, cirka 25 minuters gräddning

 

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Blanda de torra ingredienserna (rågflingor, vetemjöl, bikarbonat, muskot, salt, kanel och ingefära) i en skål och ställ åt sidan.
 3. I en lite större skål, blanda ägg, youghurt, olivolja, lönnsirap och vanilj.Vispa inte, rör istället med en slickepot.
 4. Vänd ner mjölblandningen i den stora skålen och blanda tills allt löst sig.
 5. Tillsätt russinen. Riv ner moroten och äpplet (jag skalade äpplet innan). Jag rev på det finare järnet, men jag tror jag ska prova med lite grövre nästa gång för att få känslan av lite bitar i.
 6. I ytterligare en skål klicka ner smör, mjöl och socker. Rör med en gaffel tills det blandats ordentligt.
 7. Tillsätt havreflingor, solros-, sesam- och pumpafrön. Rör tills det blandats.
 8. I med honung och vatten. Rör tills det är en trivsam smet.
 9. Smörjde en muffinsplåt av medelstorlek (den som rymmer 12 st) med smör.
 10. Totalt blev det nio muffins. Man fyller upp till lite drygt hälften och toppar sedan med rikligt av blandningen av nötter, frön och smör
 11. Skjutsa in och låt grädda cirka 25 minuter. Testa med en tandpetare som ska komma upp utan en massa klet på sig.
 12. Ta ut plåten, låt svalna ordentligt i formarna och ät sen med till exempel ett stort glas mjölk.