Surdegsbörd med potatis

Underskatta inte ett gott potatisbröd!

För mig är potatisbröd, potatislimpa eller vad man än må kalla det ett ganska oskrivet blad. Tror jag köpt något i butik som är en halvmörk kreation och uppskattat det, men det har inte lämnat några kraftfullare minnen.

Poängen med att ha i potatis kunde jag bara gissa mig till. Fullt av stärkelse borde det göra något bra med brödet men att det skulle leda till en fantastisk limpa som även dag tre känns helt nybakad var för mig något av en överraskning.

Sen jag bakade det första gången har det blivit något av ett stående inslag så fort jag åker ut till sommarstugan. När det så blev dags för Midsommar gjorde jag en jättedeg och tog med till den traditionella släktmiddagen. De gick åt. Allihopa. Dagen efter var det bara att ställa sig vid bakbordet igen.

Inte för att jag klagar.

Surdegsbröd med potatis

 1. Koka potatisen, spara en del av vattnet och låt allt svalna.
 2. Se till att vetesurdegen är riktigt pigg. Det ska inte bara bubbla om den utan nästan vara ett skum på ytan. Orkar du inte använda en surdeg eftersom du verkligen vill baka det här brödet så byt ut det mot 150 g vetemjöl och 150 g vatten. Öka därefter jästmängden till 10 g. Men det blir inte samma bröd. You’ve been warned 🙂
 3. Häll ner potatisvatten och jäst i hushållsassistenten och kör tills jästen blivit helt löst i vattnet. Tillsätt därefter surdegen och potatisen och kör till en slät smet.
 4. Tillsätt vetemjöl och sirap. Kör på medelhastighet till det blandats ordentligt.
 5. Täck bunken och låt vila 5 minuter.
 6. Häll ner saltet och kör på medelhastighet runt 1o minuter. Det blir en ganska lös deg. Korrigering – det blir en väldigt lös deg.
 7. Täck med plast och låt jäsa till dubbel storlek. När jag gjorde den senast var det runt 25 grader varmt ute och det tog runt 3 timmar.
 8. Efter 20 minuters jäsning tar jag tag i kanten och viker in mot mitten. Repetera runt om. Täck över, vänta 20 min och upprepa en gång till. Det här gör brödet segare vilket jag tycker är rackarns gott.
 9. När degen jäst färdig och är fylld med bubblor häller jag ut den på ett bakbord, delar den på mitten, viker ihop och flyttar sen över i två jäskorgar. Har man inte det kan man lika gärna ta en bunke som man lägger en oerhört väl mjölad linnehandduk i.
 10. Sätt ugnen på 275 grader (250 grader funkar också) och låt en plåt vara kvar i ugnen.
 11. När degen jäst cirka en timme till och verkligen svällt upp tar man ut plåten ur ugnen, vänder jäskorgarna upp och ner på plåten, snittar snabbt bröden ett par gånger (de sjunker ihop, men ingen panik) och sen whooosh – in med dem i värmen.
 12. Kasta in en halv deciliter vatten eller kanske några isbitar i botten av ugnen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 225 grader.
 13. Efter runt 30 min har de fått massor av färg. Har du en termometer så ta ut dem när de är runt 97 grader i mitten. Annars blåser jag bara på tills de blir riktigt mörkbruna. Ta ut och låt svalna på galler.
 14. Ett knep för mer skorpa är att öppna ugnsluckan när det återstår 10 minuter och stoppa in en sked så luckan inte kan stängas helt.
 15. Smör, marmelad eller bara lite ost. Gott som rackarns och är nästan lika fräscht som nybakat ett par dar.