• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Körsbärspaj med mandelmassa

juli 5, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

Paj. Körsbär. Mandelmassa. OMFG.

Strax efter Midsommar brukar de dyka upp – de där riktigt feta, oxblodsröda och enormt saftiga amerikanska körsbären. De är också de enda som smakar riktigt gott (om vi bortser från de eventuella svenska man kan komma över) här uppe hos oss. Har smakat dem i Kalifornien en gång och det var så klart en nästan religiös upplevelse.

Vanligtvis äter jag dem som de är. Kilovis per sommar. Kan inte tröttna. Men, om man av någon outgrundlig anledning skulle vara sugen på variation är det här ett utmärkt val.

Söta körsbär tillsammans med söta mandelmassa som brytas av med lite citronskal. Äts helst med en god vaniljsås.

Körsbärspaj med mandelmassa

Tid: Runt 30 min arbete och därefter runt 20 min gräddning

  • 100 g smör
  • 3 msk strösocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 äggvita
  • 1 nypa vanilj
  • 100 g mandelmassa
  • 2-3 msk vispgrädde
  • 1 1/2 hg körsbär (okärnade)
  • Skalet av 1 citron (ekologisk!)
  1. Kärna ur körsbären och lägg åt sidan.
  2. Rör sammans smöret (gärna rumstempererat), socker, mjöl, äggvita och vanilj. Stoppa in i kylen att stelna ihop. Tar cirka 30 minuter.
  3. Tryck ut degen i en form. Jag har en liten rackare med diameter på cirka 15 cm. Den passar bra om man bara är ett par stycken och till den räcker den här degen perfekt. Degen ska vara cirka 3 millimeter tjock. Den bit som blir över stoppar du tillbaka i kylen.
  4. Om degen blivit väldigt smetig när man tryckt ut den kan man stoppa in den en stund i kylen igen så den stelnar. Nagga den därefter med en gaffel.
  5. Rör mandelmassa med grädden till en smet. Beroende på vilken mandelmassa man använder kan det gå åt olika mängd grädde. Det ska bli smetigt, men inte rinnigt.
  6. Bred ut mandelmassan nästan ut till kanten av formen.
  7. Dela körsbären, ta bort kärnorna och placera ut dem med snittytan nedåt. Spara några millimeter närmast kanten.
  8. Riv över citronskalet (bara det allra yttersta)
  9. Ta den överblivna degen och placera mellan två lager plastfolie. Kavla ut så den täcker formen och lägg tillbaka i kylen. När den stelnat igen så drar man av plasten och lägger det som ett lock. Skär till kanterna och tryck ihop degen utmed kanten. Nagga locket med en gaffel och ställ in i ugnen.
  10. Ta ut efter 20 minuter. Låt svalna en aning. Ät med glass, vispgrädde eller varför inte lite hemkokt vaniljsås?

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: Sött

Previous Post: « Jag – en köksredskapsfetischist
Next Post: Världens godaste tomatsås »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme