Paj. Körsbär. Mandelmassa. OMFG.

Strax efter Midsommar brukar de dyka upp – de där riktigt feta, oxblodsröda och enormt saftiga amerikanska körsbären. De är också de enda som smakar riktigt gott (om vi bortser från de eventuella svenska man kan komma över) här uppe hos oss. Har smakat dem i Kalifornien en gång och det var så klart en nästan religiös upplevelse.

Vanligtvis äter jag dem som de är. Kilovis per sommar. Kan inte tröttna. Men, om man av någon outgrundlig anledning skulle vara sugen på variation är det här ett utmärkt val.

Söta körsbär tillsammans med söta mandelmassa som brytas av med lite citronskal. Äts helst med en god vaniljsås.

Körsbärspaj med mandelmassa

Tid: Runt 30 min arbete och därefter runt 20 min gräddning

  1. Kärna ur körsbären och lägg åt sidan.
  2. Rör sammans smöret (gärna rumstempererat), socker, mjöl, äggvita och vanilj. Stoppa in i kylen att stelna ihop. Tar cirka 30 minuter.
  3. Tryck ut degen i en form. Jag har en liten rackare med diameter på cirka 15 cm. Den passar bra om man bara är ett par stycken och till den räcker den här degen perfekt. Degen ska vara cirka 3 millimeter tjock. Den bit som blir över stoppar du tillbaka i kylen.
  4. Om degen blivit väldigt smetig när man tryckt ut den kan man stoppa in den en stund i kylen igen så den stelnar. Nagga den därefter med en gaffel.
  5. Rör mandelmassa med grädden till en smet. Beroende på vilken mandelmassa man använder kan det gå åt olika mängd grädde. Det ska bli smetigt, men inte rinnigt.
  6. Bred ut mandelmassan nästan ut till kanten av formen.
  7. Dela körsbären, ta bort kärnorna och placera ut dem med snittytan nedåt. Spara några millimeter närmast kanten.
  8. Riv över citronskalet (bara det allra yttersta)
  9. Ta den överblivna degen och placera mellan två lager plastfolie. Kavla ut så den täcker formen och lägg tillbaka i kylen. När den stelnat igen så drar man av plasten och lägger det som ett lock. Skär till kanterna och tryck ihop degen utmed kanten. Nagga locket med en gaffel och ställ in i ugnen.
  10. Ta ut efter 20 minuter. Låt svalna en aning. Ät med glass, vispgrädde eller varför inte lite hemkokt vaniljsås?