Vaniljsås passar till så himla mycket

Det har nästan blivit en tvångstanke för mig att undvika pulversåser. Allt började med att jag gjorde en hemgjord brunsås som går snabbare än att röra ner en påse pulver i vatten (vatten, kalvbuljong, smör, mjöl, lite grädde och soja). Det är för övrigt den största blåsningen vi konsumenter gått på, precis före pannkakssmet i påse och potatisgratängsmix. Nej, jag är ingen prettigt pånyttfödd matsnubbe som anser att allt måste odlas inom tre stegs avstånd och helst leva medan man låter det sjungandes passera gomseglet. Jag tycker bara att om det är någorlunda smidigt att svänga ihop måste man göra det själv. Punkt.

Så, vaniljsås alltså. Man kan koka en varm eller så kan man göra den kall. I mitt fall föredrog jag den kalla varianten eftersom den dels går snabbare och jag gillar när den blir lite tjockare.

Passar perfekt till den här Körsbärspajen med mandelmassa.

Självklart riskerar man att få lite över. Det bästa man kan göra då är att ta allt – utom det rinniga i botten av bunken om den fått stå ett tag – och lägga det i en form. In i frysen, rör om ordentligt var tjugonde minut och sen har du glass till kvällen.

Vill man hellre ha en kräm att använda i bakverk, men som passar suveränt till varma pajer ska du absolut testa Crème Pâtissière som är en fantastisk vaniljkräm.

Vaniljsås

Tid: Runt 15 min

  1. Vispa grädden riktigt tjock.
  2. Skrapa ur vaniljstången och lägg skrapet i en bunke.
  3. Tillsätt ägg och florsocker till vaniljen och vispa till det blivit riktigt fluffigt.
  4. Vänd ner äggvispet i grädden.
  5. Klart. Servera. Ät.