• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Sväng ihop en kall vaniljsås

juli 6, 2011 by Johan Hedberg 6 Comments

Vaniljsås passar till så himla mycket

Det har nästan blivit en tvångstanke för mig att undvika pulversåser. Allt började med att jag gjorde en hemgjord brunsås som går snabbare än att röra ner en påse pulver i vatten (vatten, kalvbuljong, smör, mjöl, lite grädde och soja). Det är för övrigt den största blåsningen vi konsumenter gått på, precis före pannkakssmet i påse och potatisgratängsmix. Nej, jag är ingen prettigt pånyttfödd matsnubbe som anser att allt måste odlas inom tre stegs avstånd och helst leva medan man låter det sjungandes passera gomseglet. Jag tycker bara att om det är någorlunda smidigt att svänga ihop måste man göra det själv. Punkt.

Så, vaniljsås alltså. Man kan koka en varm eller så kan man göra den kall. I mitt fall föredrog jag den kalla varianten eftersom den dels går snabbare och jag gillar när den blir lite tjockare.

Passar perfekt till den här Körsbärspajen med mandelmassa.

Självklart riskerar man att få lite över. Det bästa man kan göra då är att ta allt – utom det rinniga i botten av bunken om den fått stå ett tag – och lägga det i en form. In i frysen, rör om ordentligt var tjugonde minut och sen har du glass till kvällen.

Vill man hellre ha en kräm att använda i bakverk, men som passar suveränt till varma pajer ska du absolut testa Crème Pâtissière som är en fantastisk vaniljkräm.

Vaniljsås

Tid: Runt 15 min

  • 4 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 4 1/2 msk florsocker
  • En vaniljstång
  1. Vispa grädden riktigt tjock.
  2. Skrapa ur vaniljstången och lägg skrapet i en bunke.
  3. Tillsätt ägg och florsocker till vaniljen och vispa till det blivit riktigt fluffigt.
  4. Vänd ner äggvispet i grädden.
  5. Klart. Servera. Ät.

Filed Under: Såser Tagged With: Sött

Previous Post: « Frukost, jag vill bara ha dig och ingen annan
Next Post: Gulaschsoppa för mysiga eftermiddagar »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme