Tomatsås


Den här underbara tomatsåsen kan bli basen till så mycket gott

När jag tidigare fått frågan vad jag verkligen saknat, vad jag aldrig blivit riktigt nöjd med och som jag verkligen önskar jag kunde vara stolt över blev svaret alltid tomatsås. Provade olika varianter som blev goda, men inte mer. Det saknades något som gav såsen personlighet.

Så i måndags bestämde jag mig för att nu fick det vara nog. Nu skulle det göras enligt konstens alla regler utan minsta element av slump inblandat. Självklart visade det sig vara betydligt enklare än jag trodde från början.

Valet av tomatsort föll på Maranello som är väldigt smakrik och tydligen innehåller mer än tre gånger så mycket lykopen (antioxidant och det är ju väldigt nyttigt…) än andra tomater. De har ett väldigt rött kött som jag hoppades skulle ge såsen en bra färg. Min favoritpusher Norrängens Trädgård hade nyskördade som doftade helt magiskt. Jag plockade på mig så mycket jag kunde bära, men ändå ångrar jag mig nu att jag inte köpte mer.

Blir det några tomater över tar man en form till och gör soltorkade tomater på eftervärmen.

Tomatsås

Tid: Runt 50 min
Mängd: Cirka 1 liter

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt.
  3. Finhacka vitlök och schalottenlök och strö dem därefter över tomaterna.
  4. Hacka en bunt basilika och riv av lite timjanblad. Fördela dem jämnt över tomaterna.
  5. Salta och peppra. Avsluta med att ringla lite olivolja över.
  6. In i ugnen tills de bakats så att de får en del yta och börjar släppa vätska. Ta då ut dem och häll ner rubbet i en blender eller mixer. Kör tills det blir en någorlunda jämn konsistens.
  7. Häll ner i en kastrull, tillsätt äppelcidervinäger, socker och lite extra salt om det behövs. Koka upp och låt puttra sakta tills det uppnått önskvärd konsistens. Jag gillar när det blir tjock, nästan grötig sås. Då passar den som allra bäst till pasta, i en köttfärssås eller för att pigga upp lasagnen.