• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Världens godaste tomatsås

juli 6, 2011 by Johan Hedberg 12 Comments

Tomatsås


Den här underbara tomatsåsen kan bli basen till så mycket gott

När jag tidigare fått frågan vad jag verkligen saknat, vad jag aldrig blivit riktigt nöjd med och som jag verkligen önskar jag kunde vara stolt över blev svaret alltid tomatsås. Provade olika varianter som blev goda, men inte mer. Det saknades något som gav såsen personlighet.

Så i måndags bestämde jag mig för att nu fick det vara nog. Nu skulle det göras enligt konstens alla regler utan minsta element av slump inblandat. Självklart visade det sig vara betydligt enklare än jag trodde från början.

Valet av tomatsort föll på Maranello som är väldigt smakrik och tydligen innehåller mer än tre gånger så mycket lykopen (antioxidant och det är ju väldigt nyttigt…) än andra tomater. De har ett väldigt rött kött som jag hoppades skulle ge såsen en bra färg. Min favoritpusher Norrängens Trädgård hade nyskördade som doftade helt magiskt. Jag plockade på mig så mycket jag kunde bära, men ändå ångrar jag mig nu att jag inte köpte mer.

Blir det några tomater över tar man en form till och gör soltorkade tomater på eftervärmen.

Tomatsås

Tid: Runt 50 min
Mängd: Cirka 1 liter

  • 15 stora tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 schalottenlök
  • Färsk timjan
  • Färsk basilika
  • Olivolja (ta nu för guds skull en bra)
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt.
  3. Finhacka vitlök och schalottenlök och strö dem därefter över tomaterna.
  4. Hacka en bunt basilika och riv av lite timjanblad. Fördela dem jämnt över tomaterna.
  5. Salta och peppra. Avsluta med att ringla lite olivolja över.
  6. In i ugnen tills de bakats så att de får en del yta och börjar släppa vätska. Ta då ut dem och häll ner rubbet i en blender eller mixer. Kör tills det blir en någorlunda jämn konsistens.
  7. Häll ner i en kastrull, tillsätt äppelcidervinäger, socker och lite extra salt om det behövs. Koka upp och låt puttra sakta tills det uppnått önskvärd konsistens. Jag gillar när det blir tjock, nästan grötig sås. Då passar den som allra bäst till pasta, i en köttfärssås eller för att pigga upp lasagnen.

Filed Under: Sylta, safta, konservera, Tomater

Previous Post: « Körsbärspaj med mandelmassa
Next Post: Frukost, jag vill bara ha dig och ingen annan »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme