Sommarbröd

Ett enkelt bröd som som passar under sommarens ledighet

På sommaren ska man vara ledig. För somliga innebär det så klart att tillbringa extra mycket tid vid spisen men oftast vill man spendera dagarna ute i solen, slappandes med en bok och ett glas flädersaft. Men hur sjutton gör man då när magen kräver ett gott bröd som inte kräver mängder av jobb?

Jo, man svänger ihop det här superenkla brödet som tar minimalt med tid och alltid blir lika gott. Den lilla mängden jäst innebär att det inte tar smak av det men då krävs också ordentligt med tid för jäsning. Mer saker än så här behövs inte för att göra ett riktigt gott bröd.

Sommarbröd

Tid: Runt 30 min arbete, 40 minuter i ugnen

  1. På kvällen: Lös jästen i kallt vatten i en bunke, tillsätt sedan mjöl och salt. Rör till det blandats ordentligt. Stoppa eventuellt ner handen och mosa degen i nävarna så alla klumpar försvinner. Täck med plast och låt stå 30 min.
  2. Ta tag i kanterna av degen och dra uppåt så den sträcks ut. Lägg på plasten och ställ på diskbänken över natten.
  3. På morgonen sätter man på ugnen på 250 grader och häller ut degen på en lämplig yta.
  4. Dra ut den till en kvadrat och vik sen ihop den från båda håll. Lägg skarven nedåt och forma till en rund limpa eller varför inte ett gäng mindre bullar?
  5. Låt jäsa runt en timme till och skjutsa sen in i ugnen. Om man gör ett större bröd är det värt att snitta det så att får spricka upp ordentligt när det jäster. Gör man det för dåligt blir det som på min bild – det spricker även undertill och man vill ha en kontrollerad sprickning.
  6. Kasta in ett par isbitar eller en skvätt vatten i botten av ugnen för att skapa en bättre skorpa på brödet. Vädra sen ut ångan efter runt 15 minuter. Vill man kan man ha ugnsluckan lite på glänt sista 10 minuterna för att få ännu mer skorpa.
  7. Efter runt 30-35 minuter har brödet rejält med färg och är runt 97-98 grader i mitten. Ta ut och låt svalna en aning på ett galler.