• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Mitt enkla sommarbröd

juli 8, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

Sommarbröd

Ett enkelt bröd som som passar under sommarens ledighet

På sommaren ska man vara ledig. För somliga innebär det så klart att tillbringa extra mycket tid vid spisen men oftast vill man spendera dagarna ute i solen, slappandes med en bok och ett glas flädersaft. Men hur sjutton gör man då när magen kräver ett gott bröd som inte kräver mängder av jobb?

Jo, man svänger ihop det här superenkla brödet som tar minimalt med tid och alltid blir lika gott. Den lilla mängden jäst innebär att det inte tar smak av det men då krävs också ordentligt med tid för jäsning. Mer saker än så här behövs inte för att göra ett riktigt gott bröd.

Sommarbröd

Tid: Runt 30 min arbete, 40 minuter i ugnen

  • 4 g jäst
  • 400 g vatten
  • 520 g vetemjöl special
  • 12 g salt
  1. På kvällen: Lös jästen i kallt vatten i en bunke, tillsätt sedan mjöl och salt. Rör till det blandats ordentligt. Stoppa eventuellt ner handen och mosa degen i nävarna så alla klumpar försvinner. Täck med plast och låt stå 30 min.
  2. Ta tag i kanterna av degen och dra uppåt så den sträcks ut. Lägg på plasten och ställ på diskbänken över natten.
  3. På morgonen sätter man på ugnen på 250 grader och häller ut degen på en lämplig yta.
  4. Dra ut den till en kvadrat och vik sen ihop den från båda håll. Lägg skarven nedåt och forma till en rund limpa eller varför inte ett gäng mindre bullar?
  5. Låt jäsa runt en timme till och skjutsa sen in i ugnen. Om man gör ett större bröd är det värt att snitta det så att får spricka upp ordentligt när det jäster. Gör man det för dåligt blir det som på min bild – det spricker även undertill och man vill ha en kontrollerad sprickning.
  6. Kasta in ett par isbitar eller en skvätt vatten i botten av ugnen för att skapa en bättre skorpa på brödet. Vädra sen ut ångan efter runt 15 minuter. Vill man kan man ha ugnsluckan lite på glänt sista 10 minuterna för att få ännu mer skorpa.
  7. Efter runt 30-35 minuter har brödet rejält med färg och är runt 97-98 grader i mitten. Ta ut och låt svalna en aning på ett galler.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: Bröd

Previous Post: « Gulaschsoppa för mysiga eftermiddagar
Next Post: Kardemummabullar med mandelmassa »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme