• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Romtopf (rumtopf) – sommarens godsaker får ett lyft till vintern

juli 13, 2011 by Johan Hedberg 6 Comments

Romtopf

Romtopf är det perfekta sättet att rädda sommarens överflöd

I början av sommaren går jag och längtar efter att få skörda annat än rabarber, drömmer om söta jordgubbar, klasar av vinbär och plommon som hotar knäcka trädets grenar. Väntan känns olidlig. Väx då, mogna för sjutton, bli klara att ätas.

Sen smäller det till och allt blir klart på en gång. Man står med hinkar fulla av plommon, jordgubbar upp till taknocken för att inte tala om körsbär som man köper i sån ringa mängd att man hotar påverka världsmarknadspriset.

Hur mycket pajer, marmelader, sylter, saft och annat gott går det egentligen att göra? Ibland behöver man en quick fix som samtidigt blir oslagbart gott. Det är här romtopfen kommer in i bilden.

Från början en tysk tradition att konservera frukt och förvandla det till en dessert traditionellt avnjuten till jul har den sen letat sig ut i världen och det känns som att den blir allt populärare för varje år. Förmodligen eftersom vi sporras allt mer att ta tillvara på det som säsongen erbjuder samtidigt som vi får kombinera det med en av våra favoritlaster – sprit.

Jag skrev om det redan 2009 (Romtopf – Smaskiga bär som lagras i rom) och kände att det var dags att uppdatera lite.

Något jag lärt mig genom åren är vikten av att dels använda en bra, mörk rom. Min favorit Rum Plantation ligger bra till i pris samtidigt som den inte är stickig utan lagom rund.
Dels har jag insett att ju längre den får mogna, desto godare blir den. Tre månader är minimum, men fyra är att föredra. Gör den nu och ät den till jul – du kommer inte att ångra dig.

Jag har turen att kunna ha den i en stenkällare där temperaturen är konstant och det alltid är mörkt. Där trivs den fantastiskt bra. Men jag är övertygad om att nedersta hyllan i ett skafferi går alldeles utmärkt. De ligger ju i sprit, for crying out loud.

Vad har jag använt för frukter? Tänk fasta och köttiga. Plommon och aprikoser är som skapta för att sänkas ner i sprit. Körsbär och bigarråer kommer på en delad andraplats. Kärna ur dem innan. Sen är det bara att improvisera med jordgubbar, blåbär, smultron, nektariner och vad man kan tänkas ha i överflöd.
Var lite försiktig med vinbär, hallon och hjortron – de blir lätt mosade och man vill inte att det blir för sörjigt.

Har du några egna förslag? Hur gör du din favorit?

Romtopf

  • Mörk rom av bra kvalité (jag använder uteslutande Rum Plantation)
  • Strösocker eller muscovadosocker
  • Frukt (jordgubbar, aprikoser, urkärnade körsbär, plommon etc)
  • Glasburk eller en kruka med lock
  1. Stoppa ner ett lager frukt i burken.
  2. Strö över socker. Jag brukar ta runt 1/2 av fruktens vikt.
  3. Häll över rom så att det täcker.
  4. Sätt på locket, ställ mörkt och svalt (källare är perfekt) och fyll på i burken vartefter bären mognar.
  5. Vänd burkarna nån gång i veckan första månaden så att sockret inte faller till botten.
  6. Låt mogna i minst tre månader och ät sen med grädde eller glass. Prova att värma på den lite för en näst intill religiös upplevelse.

Filed Under: Sylta, safta, konservera

Previous Post: « Veckans länkkärlek vecka 28
Next Post: Hallonsylt – nästan marmelad, perfekt till baket »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme