Till sommarfikat är hallongrottor ett måste.

Jag hade en kollega som tyvärr slutade för några månader sen. En gång i tiden lovade jag henne att ta med hallongrottor till kontoret eftersom det var hennes favorit. Det där gnagde så klart i mig varje gång jag rörde mig i köket, men jag var aldrig så nöjd med mina försök att jag ville bjuda på dem.

När jag nu äntligen har ett bra recept, de blir smuliga men inte torra och de smakar friskt men samtidigt sött, ja då har hon så klart slutat. Det blir till att göra en låda extra åt henne nästa gång och kila över med så jag får ro i själen.

De här rackarna går fort som sjutton att röra ihop. Allt man behöver i utrustningsväg är en bunke. Allra godast att ha i är så klart hemgjord hallonsylt.

 

Hallongrottor

Tid: Runt 20 min arbete, cirka 2 X 30 minuters gräddning

  1. Ta fram smöret i god tid så det blir mjukt. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Sikta ner mjöl, majsen, florsocker, vanilj och bakpulver i en skål. Rör om med en slev så att allt blandas ordentligt.
  3. Skär ner smöret och knåda sen degen med händerna tills den är slät utan smörklumpar. Överarbeta den dock inte. När den är klar är den klar och då är den klar. Punkt.
  4. Dela degen i två delar  och rulla ut dem till rullar, cirka två tummar tjocka. Skär varje rulle i elva bitar.
  5. Det är nu det är bra med en hushållsvåg. Varje bit ska väga runt 40 gram. Efter ett tag känner man med handen när det är rätt, men en våg är alltid tacksamt att ha i närheten.
  6. Ställ ut bullformar på en plåt. Rulla varje degbit lite lätt till en boll, lägg ner i formen och tryck till den lite.
  7. När alla formarna är fyllda tar man exempelvis handtaget på en kavel, spolar under hett vatten och trycker sen ner i varje degbit för att forma syltfickan.
  8. Fyll fickorna med sylt. Snåla inte.
  9. Grädda cirka 30 minuter eller tills de fått en aning färg. Det går ganska snabbt på slutet. Ta ut och låt svalna på galler.
  10. Sikta över florsocker innan servering. Glöm inte att flädersaft passar sjukt bra till.