• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Hallongrottor

augusti 1, 2011 by Johan Hedberg Leave a Comment

Till sommarfikat är hallongrottor ett måste.

Jag hade en kollega som tyvärr slutade för några månader sen. En gång i tiden lovade jag henne att ta med hallongrottor till kontoret eftersom det var hennes favorit. Det där gnagde så klart i mig varje gång jag rörde mig i köket, men jag var aldrig så nöjd med mina försök att jag ville bjuda på dem.

När jag nu äntligen har ett bra recept, de blir smuliga men inte torra och de smakar friskt men samtidigt sött, ja då har hon så klart slutat. Det blir till att göra en låda extra åt henne nästa gång och kila över med så jag får ro i själen.

De här rackarna går fort som sjutton att röra ihop. Allt man behöver i utrustningsväg är en bunke. Allra godast att ha i är så klart hemgjord hallonsylt.

 

Hallongrottor

Tid: Runt 20 min arbete, cirka 2 X 30 minuters gräddning

  • 375 g vetemjöl
  • 75 g majsena
  • 100 g florsocker
  • 1 tsk vanilj
  • 6 g bakpulver
  • 360 g smör
  • Hallonsylt
  1. Ta fram smöret i god tid så det blir mjukt. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Sikta ner mjöl, majsen, florsocker, vanilj och bakpulver i en skål. Rör om med en slev så att allt blandas ordentligt.
  3. Skär ner smöret och knåda sen degen med händerna tills den är slät utan smörklumpar. Överarbeta den dock inte. När den är klar är den klar och då är den klar. Punkt.
  4. Dela degen i två delar  och rulla ut dem till rullar, cirka två tummar tjocka. Skär varje rulle i elva bitar.
  5. Det är nu det är bra med en hushållsvåg. Varje bit ska väga runt 40 gram. Efter ett tag känner man med handen när det är rätt, men en våg är alltid tacksamt att ha i närheten.
  6. Ställ ut bullformar på en plåt. Rulla varje degbit lite lätt till en boll, lägg ner i formen och tryck till den lite.
  7. När alla formarna är fyllda tar man exempelvis handtaget på en kavel, spolar under hett vatten och trycker sen ner i varje degbit för att forma syltfickan.
  8. Fyll fickorna med sylt. Snåla inte.
  9. Grädda cirka 30 minuter eller tills de fått en aning färg. Det går ganska snabbt på slutet. Ta ut och låt svalna på galler.
  10. Sikta över florsocker innan servering. Glöm inte att flädersaft passar sjukt bra till.

Filed Under: Hallon Tagged With: baka, hallon, hallongrottor, kakor, Sött

Previous Post: « Hallonsylt – nästan marmelad, perfekt till baket
Next Post: Crème Pâtissière (vaniljkräm) »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme