Allt gott man kan göra med hemgjord smördeg

Vissa saker är bra att köpa färdiga. Man sparar tid, det smakar minst lika bra och man tappar inte all näring. Andra saker begår man generalfel om man inte gör själv. Smördeg tillhör den sistnämnda kategorin.

Ok, jag erkänner, jag brukade inte göra den själv tidigare. Allvarligt talat, vet ni hur sjukt mycket kavlande som är inblandat? Och vikande? Och kylande? Följt av ännu mer kavlande. Till råga på allt inser man exakt hur mycket smör som det är i degen. Nej, det har varit enklare att köpa en färdig i butik, kavla ut och sen in i ugnen.

Fram till nu.

För ett par dar sen ställde jag mig i lugn och ro i köket och började göra min egen deg. Faktum är att det inte är så himla jobbigt. Visst är det ett antal steg som man ska gå igenom och räkna med att avsätta ett par timmar. Men för den investerade tiden får man en stor deg som räcker till mängder med bakverk.

Den blir krispig, reser sig på ett oslagbart sätt varje gång och smaken är fantastisk.

Några tips på vägen:
– Den kan förvaras i kylen runt tre dagar, men skär av lagom stora bitar och frys in. Ta fram och lägg i kylen ett dygn innan du ska använda dem.
– Kavla alltid ut med lagren liggandes horisontellt. Alltså inte så man kavlar på snittytan. Poängen är att få tunna, frasiga lager vilket man sabbar om man kavlar på fel sida. Inser att min förklaring är katastrof ur ett pedagogiskt perspektiv, men tänk att ni kavlar ovanpå eller under degen, inte på sidorna.
– Använd smör. Inte margarin. Aldrig margarin. Aldrig.

En enkel sak att göra med degen är att kavla ut en bit till runt 2 mm tjocklek, ta ut en rund kaka med hjälp av en tekopp och stryk på ett lager vaniljkräm, men spara en cm av kanten. Vispa upp ett ägg som blandas med en deciliter mjölk och en nypa salt. Stryk på äggblandningen på den del av kanten som inte är täckt med vaniljkräm. Toppa med hallon eller några andra bär. Stoppa in i ugnen på 250 grader tills den blivit frasig och fin. Låt svalna innan förtärande.

 

Smördeg

Tid: Cirka 2 timmars tid men förmodligen lite mer första gången.

 1. Ta fram smöret ur kylen. Vänta 15 min.
 2. Häll ner mjölet i hushållsassistenten och lägg därefter ner smöret skuret i bitar. Häll slutligen över saltet.
 3. Kör på låg hastighet till allt blandats till en konsistens som påminner om sand. Det ska vara riktigt grynigt och fint.
 4. Blanda vatten och vinäger i ett glas och häll därefter ner det i mjölblandningen.
 5. Kör igång hushållsassistenten igen men jobba med korta stötar på runt 10-15 sekunder. Det ska inte bli en deg med utvecklade glutentrådar utan bara bli en slät deg med lite glansig yta. Kör hellre för kort tid än för länge. Den ska ändå kavlas ett otal gånger längre fram.
 6. När den känns bra tar du upp den, slår in den i plastfolie och ställer in i kylen 30 minuter.
 7. Ta samtidigt fram den stora biten smör och placera mellan två bitar smörgås- eller bakplåtspapper. Kavla ut klumpen till en bit som är cirka 20 X 40 cm och nästan en cm tjock. Lägg åt sidan. Är det väldigt varmt ute kan man gott ställa in den i kylen igen.
 8. Ta fram degen och placera på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut till en ruta som är cirka 80 X 20 cm.
 9. Placera det utkavlade smöret på ena halvan av degen. Vik över den otäckta halvan och nyp ihop degkanterna ordentligt. Nu är smöret inbakat i en fin ficka.
 10. Vrid degen 90 grader så att du nu har en stående rektangel framför dig. Kavla ut den så att den blir cirka 80 X 20 cm igen. Spricker degen nyper du ihop den ordentligt och är därefter försiktig med just det partiet.
 11. Ta sedan tag i översta kanten av degen och vik in över halva till mitten. Gör sedan likadant med nedersta kanten. Nu består degen av två lager, med de tidigare övre och nedre kanterna liggandes öga mot öga i mitten av degen.
 12. Lyft nu den ’nya’ övre kanten och vik ner den mot nedre kanten. Lite som att man slår ihop en bok. Degen är så tung att liknelsen inte alls känns fel. Täck med plastfolie och lägg in i kylen i 30 minuter.
 13. Upprepa utkavlingen och vikningen tre gånger till (steg 10-12). Täck därefter ordentligt med plastfolie och lägg in i kylen helst ett dygn, men har man bråttom räcker det med över natten.