Crème Pâtissière är vaniljkrämens kung

Vaniljkräm är en typisk sån sak som man inte funderar mycket kring förrän man testat att göra en riktigt god.

Om man äter sig igenom några konditoriers utbud märker man ganska snabbt vilka det är som gör sin egen fyllning till bakverken. Det är klart att även den massproducerade vaniljkrämen som många använder är god. Wienerbröd är alltid wienerbröd, right? Jag resonerade själv så tills jag satte tänderna i en hemkokt och vaniljsmaken formligen sjöng i gommen. Och sen är man bränd. Det går inte att gå tillbaka. Den där vansinniga vanillin-varianten smakar som plast.

Vaniljkräm är underbart och man kan använda den till mängder av bakverk. Precis tagen från spisen kan man slå en sked över het paj, kyld är den grundstommen jag inte skulle klara mig utan.

Står sig en vecka i kylen. Se bara till att täcka den med plastfolie ända ner till krämen så det inte bildas skinn på den.

 

Crème Pâtissière

Tid: Runt 10 min arbete, cirka 20 minuters kokning

  1. Häll ner mjölk och grädde i en kastrull.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg ner skrapet men även stången i kastrullen med vätska.
  3. Hetta upp vätskan på medelvärme tills den börjar koka. Häll då över allt i en mugg, täck med plast och ställ in i kylen över natten. På det här viset kan mjölken i lugn och ro dra ur all smak ur vaniljen. Är det bråttom kan man använda det redan efter en timmes vila. Det blir inte trist för det.
  4. Ta fram mjölken igen och häll ner i en kastrull. Värm på, men det behöver inte bli hett.
  5. Vispa äggulorna i en bunke. Gärna av metall. Tillsätt socker och mjöl och vispa till en slät smet.
  6. Häll ner vätskan i äggen men gör det genom en sil så att stora bitar och klumpar inte följer med. Vispa under tiden som du häller och fortsät med det tills det är en slät smet igen.
  7. Flytta smeten till en kastrull och placera den på en medelvarm platta. Ta en träslev och rör hela tiden. Du behöver inte vispa, men rör ända ner i botten hela tiden. Vad som nu händer är att vätskan stelnar och man vill ha en jämn process för att undvika klumpar.
  8. När de första bubblor stiger till ytan och krämen har tjocknat betydligt kan man sänka värmen, fortsätta röra och vänta ytterligare nån minut.
  9. Klart!