• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Crème Pâtissière (vaniljkräm)

augusti 2, 2011 by Johan Hedberg 13 Comments

Crème Pâtissière är vaniljkrämens kung

Vaniljkräm är en typisk sån sak som man inte funderar mycket kring förrän man testat att göra en riktigt god.

Om man äter sig igenom några konditoriers utbud märker man ganska snabbt vilka det är som gör sin egen fyllning till bakverken. Det är klart att även den massproducerade vaniljkrämen som många använder är god. Wienerbröd är alltid wienerbröd, right? Jag resonerade själv så tills jag satte tänderna i en hemkokt och vaniljsmaken formligen sjöng i gommen. Och sen är man bränd. Det går inte att gå tillbaka. Den där vansinniga vanillin-varianten smakar som plast.

Vaniljkräm är underbart och man kan använda den till mängder av bakverk. Precis tagen från spisen kan man slå en sked över het paj, kyld är den grundstommen jag inte skulle klara mig utan.

Står sig en vecka i kylen. Se bara till att täcka den med plastfolie ända ner till krämen så det inte bildas skinn på den.

 

Crème Pâtissière

Tid: Runt 10 min arbete, cirka 20 minuters kokning

  • 200 g mjölk (3%)
  • 50 g vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 60 g strösocker
  • 3 äggulor
  • 20 g vetemjöl
  1. Häll ner mjölk och grädde i en kastrull.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg ner skrapet men även stången i kastrullen med vätska.
  3. Hetta upp vätskan på medelvärme tills den börjar koka. Häll då över allt i en mugg, täck med plast och ställ in i kylen över natten. På det här viset kan mjölken i lugn och ro dra ur all smak ur vaniljen. Är det bråttom kan man använda det redan efter en timmes vila. Det blir inte trist för det.
  4. Ta fram mjölken igen och häll ner i en kastrull. Värm på, men det behöver inte bli hett.
  5. Vispa äggulorna i en bunke. Gärna av metall. Tillsätt socker och mjöl och vispa till en slät smet.
  6. Häll ner vätskan i äggen men gör det genom en sil så att stora bitar och klumpar inte följer med. Vispa under tiden som du häller och fortsät med det tills det är en slät smet igen.
  7. Flytta smeten till en kastrull och placera den på en medelvarm platta. Ta en träslev och rör hela tiden. Du behöver inte vispa, men rör ända ner i botten hela tiden. Vad som nu händer är att vätskan stelnar och man vill ha en jämn process för att undvika klumpar.
  8. När de första bubblor stiger till ytan och krämen har tjocknat betydligt kan man sänka värmen, fortsätta röra och vänta ytterligare nån minut.
  9. Klart!

Filed Under: Såser Tagged With: Crème Pâtissière, vanijkräm, vanilj

Previous Post: « Hallongrottor
Next Post: Smördeg – bästa grundreceptet »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme