• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Spottsoppa (körsbärssoppa)

augusti 9, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

Spottsoppa, som på farmors tid. Ungefär.

Jag har något svagt minne över att ha ätit körsbärssoppa hos farmor och farfar när jag var riktigt liten. Vet inte vad jag hade för förhoppningar, men det skumma var att kärnorna var kvar i bären. Den var även lite syrlig och inte alls så söt som jag hade hoppats på.

Nu, när man är lite äldre så passar smaken mycket bättre och jag kom på mig själv med att stå och längta efter den här när jag kokade körsbärssylt för ett par dar sen. Efter lite beklagande på Twitter så hörde Pickipicki av sig och hälsade att hon hade ett par liter bär liggandes som jag gärna fick ta.
Hämtade dem idag och sen åkte grytan direkt på spisen.

Jag tror inte att min farmor brukade ha i vanilj, men den blir lite rundare i smaken av det.

Som barn åt jag den utan några speciella tillbehör, men nu körde jag lite vispad grädde till. Den är nämligen godast när den svalnat och låt den gärna stå i kylen över natten för att utveckla smakerna ännu mer.

 

Spottsoppa

Tid: Runt 25 min arbete, cirka 20 minuters kokande

  • 850 g körsbär (cirka 1 liter)
  • 1 1/2 dl socker
  • 850 g vatten (8 1/2 dl)
  • 1 krm vanilj
  • 1/4 citron (yttersta skalet samt juicen)
  • 1 msk potatismjöl
  1. Häll ner körsbären i en tjockbottnad gryta. Häll över strösocker och citronen. Låt vila 15 minuter.
  2. Tillsätt vattnet och sätt spisen på medelhög värme. Inte full fart, och inte meslite. Nånstans däremellan.
  3. När den börjar bubbla så skummar man av den ordentligt för att få en klar och fin soppa.
  4. Tillsätt vaniljen och låt den sjuda någon minut. Man vill få bären lite mjukare och att släppa lite färg så soppan blir röd och fin.
  5. Dra av den från värmen, blanda potatismjölet med lite vatten och häll i det i en stråle medan man rör med en träsked.
  6. Sätt tillbaka grytan på spisen och så fort den börjar bubbla tar man av den.
  7. Låt svalna innan man äter den med lite vispad grädde, kanske en klick vaniljglass och eventuellt några mandelbiskvier.

Filed Under: Soppor Tagged With: körsbär, skuggmoreller, soppa, spottsoppa

Previous Post: « Sylt på skuggmoreller (sura körsbär)
Next Post: Kalvdans »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme