Kalvdans, enligt gårdens gamla recept

Insåg när jag hade gjort körsbärssylten att jag lika gärna kunde fortsätta på inslagen linje och göra saker som min farmor brukade fresta med när hösten närmade sig. Kalvdans är en ljuvligt len efterrätt eller mellanmål som helst görs på svag värme över natten, men kan gräddas på en dryg timme utan att man tappar nämnvärd kvalité.

Det som brukar vara svårt är att få tag på råmjölk eftersom hanteringen av den antingen måste ske under disk eller via komplicerade processer. Många bönder som tidigare tillhandahöll det har därför formellt slutat. Ett undantag är Stora Hällsta strax utanför Sala som även har egen kvarn och säljer gårdens mjöl. Väl värt ett besök med andra ord.

Jag föredrar att använda små formar anpassade för en portion, men man kan lika gärna använda en stor form som man sedan serverar ur. Det är till stora delar tjockleken på smeten som avgör tillagningstiden, inte ytan på formen. Jag brukar hålla mig till 3-4 cm tjocklek.

Den är god kall, men lite ljummen smakar den allra bäst. Om man gör den dagen innan så mikra den inte varm utan låt den sakta värmas upp i ugnen.

Det här är min farmors recept men jag har lagt till kardemumman som jag tycker lyfter smakerna en aning. Ska använda mina sista semesterdagar till att fortsätta gå igenom hennes gamla recept. Snart är äppelsäsongen över oss med full kraft och då gäller det att vara redo.

 

Kalvdans

Tid: Runt 15 min arbete, cirka 70 minuters gräddande

  1. Sätt ugnen på 140 grader för 70 minuters gräddning eller 60 grader och låt den stå över natten.
  2. Tina råmjölken i ett vattenbad. Låt det ta sin tid.
  3. Vispa i ägg, socker, salt, kanel och kardemumma.
  4. Smöra en form och häll i mjölkblandningen.
  5. Ställ formen i ugnen, helst i ett vattenbad, och grädda. För att se om den är klar så knacka till formen lite. Om kalvdansen ryster till lite är den klar, om den gungar som av interna vågor behöver den stå en stund till. Den ska inte få en massa färg (däremot kommer kanelen att stiga till ytan).
  6. Ät med körsbärs- eller blåbärssylt. Även hallon är gott till.