• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kalvdans

augusti 10, 2011 by Johan Hedberg 6 Comments

Kalvdans, enligt gårdens gamla recept

Insåg när jag hade gjort körsbärssylten att jag lika gärna kunde fortsätta på inslagen linje och göra saker som min farmor brukade fresta med när hösten närmade sig. Kalvdans är en ljuvligt len efterrätt eller mellanmål som helst görs på svag värme över natten, men kan gräddas på en dryg timme utan att man tappar nämnvärd kvalité.

Det som brukar vara svårt är att få tag på råmjölk eftersom hanteringen av den antingen måste ske under disk eller via komplicerade processer. Många bönder som tidigare tillhandahöll det har därför formellt slutat. Ett undantag är Stora Hällsta strax utanför Sala som även har egen kvarn och säljer gårdens mjöl. Väl värt ett besök med andra ord.

Jag föredrar att använda små formar anpassade för en portion, men man kan lika gärna använda en stor form som man sedan serverar ur. Det är till stora delar tjockleken på smeten som avgör tillagningstiden, inte ytan på formen. Jag brukar hålla mig till 3-4 cm tjocklek.

Den är god kall, men lite ljummen smakar den allra bäst. Om man gör den dagen innan så mikra den inte varm utan låt den sakta värmas upp i ugnen.

Det här är min farmors recept men jag har lagt till kardemumman som jag tycker lyfter smakerna en aning. Ska använda mina sista semesterdagar till att fortsätta gå igenom hennes gamla recept. Snart är äppelsäsongen över oss med full kraft och då gäller det att vara redo.

 

Kalvdans

Tid: Runt 15 min arbete, cirka 70 minuters gräddande

  • 1 liter råmjölk (blandad)
  • 1 ägg
  • 5 tsk strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk nymortlad kardemumma
  1. Sätt ugnen på 140 grader för 70 minuters gräddning eller 60 grader och låt den stå över natten.
  2. Tina råmjölken i ett vattenbad. Låt det ta sin tid.
  3. Vispa i ägg, socker, salt, kanel och kardemumma.
  4. Smöra en form och häll i mjölkblandningen.
  5. Ställ formen i ugnen, helst i ett vattenbad, och grädda. För att se om den är klar så knacka till formen lite. Om kalvdansen ryster till lite är den klar, om den gungar som av interna vågor behöver den stå en stund till. Den ska inte få en massa färg (däremot kommer kanelen att stiga till ytan).
  6. Ät med körsbärs- eller blåbärssylt. Även hallon är gott till.

Filed Under: Från ugnen, Husmanskost Tagged With: kalvdans, kalvost, råmjölk

Previous Post: « Spottsoppa (körsbärssoppa)
Next Post: Aprikosmarmelad »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme