• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Heminlagd smörgåsgurka

augusti 21, 2011 by Johan Hedberg 12 Comments

Smörgåsgurka, leverpastej och valfritt bröd – ja tack.

Visst har jag någon gång pratat om min passion för leverpastej? Att jag har som mål att nästa vecka – alltid nästa vecka – baka egen pastej?

På leverpastejen kan det vara tunt skivad tomat, färskt gurka eller kanske lite alfaalfa-groddar. Men allra helst ska det vara smörgåsgurka som inte är för söt utan snarare har ett diskret sting av ättika.

Det finns en kombo till som jag hade som barn och tack och lov växte ifrån – messmör med en skiva leverpastej på. Jag vet, det låter helt vrickat, men det var så himla gott. Nu vågar jag inte testa det av rädsla för att mina barndomsminnen ska solkas.

Åter till smörgåsgurkan eftersom det är hög tid att ladda upp inför vintern. Västeråsgurkan är fin, dillen ståtar med praktfulla kronor och senapsfröna är…tja…som de oftast är.

Jag köpte i början av sommaren en kniv med vågigt blad just för det här ändamålet. Den visade sig vara klockren och gav fina vågformer på skivorna utan en massa krångel. Rekommenderas om du inte har en mandolin eller matberedare.

Den här smörgåsgurkan blir lite stickigare än många är vana vid. Jag gillar att man känner ättikan tydligt. Om du inte delar min åsikt är det bara att öka sockermängden något.

Edit: Idag, 30 september, är det hysterisk trafik till just det här inlägget och källan verkar vara någon som postat det på Facebook. Nyfiken som jag är svär jag lite över att jag inte ser mer än så. Kan någon skriva en kommentar om hur ni hittade hit så lottar jag ut en burk torkade, nyplockade trattkantareller bland er.

Smörgåsgurka

Tid: Runt 20 min arbete plus 1 dygns väntan

  • 1 kg västeråsgurka
  • 600 g vatten
  • 100 g salt
  • 200 g vatten
  • 200 g ättikssprit
  • 340 g socker
  • 2 tsk senapsfrön
  • Dillkronor efter tycke och smak
  1. Skiva gurkan efter tycke och smak.
  2. Häll vatten och salt i en bunke. Rör runt så att saltet löser sig ordentligt.
  3. Lägg ner gurkskivorna i vattnet (600 g) och täck med plastfolie. Låt stå framme ett dygn.
  4. Ta upp gurkan och låt den rinna av i ett durkslag.
  5. I en kastrull häller man ner vatten (200 g), ättikssprit, socker och senapsfrön. Låt koka upp.
  6. Ta av från spisen.
  7. Fördela gurkan i väl rengjorda burkar. Varva i nån dillkrona här och där. Häll över ättikslagen som ska täcka gurkskivorna och avsluta med att fördela eventuella senapsfrön som gömt sig kvar i kastrullen.
  8. Stäng igen burkarna och placera på ett mörkt och svalt ställe. Klarar sig hela vintern och smakar allra bäst om de fått stå och dra sig i någon månad.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: gurka, inläggning, smörgåsgurka, västeråsgurka

Previous Post: « Veckans länkkärlek vecka 33
Next Post: Mördeg »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme