Hemgjorda mazariner går alltid hem. Alltid.

För några dagar sen var jag på jakt efter lite gott fikabröd att ta med på ett möte. Befann mig i trakterna av Sergels Torg och man tycker ju att det ska finnas mängder av mysiga bagerier som sprider sin doft över gatan och frestar förbipasserande med de ljuvligaste av bakverk. Så är det inte.

Åhléns har ett par kaféer som förvisso serverar ett godkänt kaffe, men bakverken är masstillverkade katastrofer och spännande som smörgåsarna på en charterkärra till Mallorca. Lika illa på alla ställen runtomkring som jag desperat rusade in till. Det är som att Delicato-maffian har skickat runt sina thugs och hotat med sönderslagna knäskålar om de inte serverar annat än e-ämnesmättade morotskakor som alla ser exakt likadana ut och lustigt nog smakar något obestämbart, men inte sjutton är det morotskaka.

För att inte tala mazarinerna. En av den svenska fikakulturens heliga graaler som vi sen barnsben fått av duktiga fastrar där mördegen magiskt hålls samman runt fyllningen som doftar mandel, toppat med en glasyr som inte är för hård och absolut inte bara smetig.
Nu våldtas istället förstagångsfikarna med en helt makaber kreation som kaféerna utan problem tar runt trettio kronor för och när vi ätit upp den lämnas vi ensamma med en känsla av att Ska det verkligen smaka så där?

Hur kunde vi bli så själlösa? När gav vi upp och lät oss matas med sånt här skräp? Jo, det var när vi gick på myten att det på något sätt skulle vara svårt eller ta en massa tid att baka själva.

Låt mig säga en sak nu direkt – att baka mazariner som ger små smaklöksorgasmer är inte svårt. Det tar inte tid. Det kräver inte en massa dyr utrustning.

De är istället något man kan göra mängder av och gärna frysa in. De är ett bra val om man bakar med barn och de blir så inihelvete goda.

Så ikväll när du åker och handlar skippar du de där vakuumförpackade styggelserna som det är specialpris på och köper istället hem följande ingredienser.

(Jag har letat traditionella mazarinformar som en liten tok, men hittade bara leverantörer på nätet och eftersom jag ville baka dem direkt improviserade jag en aning och tog andra formar. Fördelen är att de smakar precis lika bra, nackdelen är att traditionalisterna förmodligen skriker rakt ut)

Nu bakar vi mazariner.

Mazariner

Tid: Runt 60 min arbete
Antal: Cirka 25 st

Mördeg

Fyllning

Glasyr

 1. Sikta ner vetemjölet i en vid bunke. Häll i sockret och blanda.
 2. Skär ner smöret i mindre bitar och lägg i bunken. Kläm ihop degen med fingrarna. Det här vill man inte göra i maskin eftersom man då arbetar upp en massa glutentrådar och degen blir överarbetad. Vi gör inte bröd utan en porös kaka.
 3. När degen är slät, jämn och lite glansig slår man in den i plast och lägger in i kylen. Nu klarar den sig utan problem tre dagar men man kan använda den redan efter ett par timmar.
 4. Ta ut degen, dela den i hälften och värm den lite med händerna så den blir formbar.
 5. Mjöla ett bakbord ordentligt och kavla ut degen till cirka 3 mm tjocklek.
 6. Ställ ut mazarinformarna på ett bord, tätt tillsammans.
 7. Rulla upp degen på en kavel så den håller samman och rulla av den över mazarinformarna. Ta en klump deg och använd som dutt när du trycker ner degen i formarna. Tryck till extra uppe vid kanten så att överflödig deg lossnar från formen.
 8. Nagga degen en aning med en gaffel.
 9. Sätt samtidigt på ugnen. 190 grader är alldeles lagom varmt.
 10. Dags att göra fyllningen: Lägg mandelmassan i en stor skål, tillsätt hälften av smöret och jobba in grundligt. När det är en jämn smet tar man resten av smöret och upprepar proceduren. Jag använder helst en gaffel för att mixa samman ingredienserna.
 11. Ta därefter en träsked och knäck i äggen ett och ett. Rör smeten helt jämn mellan varje ägg.
 12. Fyll mazarinerna med fyllning upp till degens kant.
 13. In med mazarinerna i ugnen cirka 18-20 minuter eller tills de fått fin färg. De ska ha lite ljusbruna inslag men inte bli mörka.
 14. Ta ut plåten och lägg ett bakplåtspapper ovanpå formarna. Placera därefter en plåt ovanpå formarna och ställ något tungt ovanpå så att de får en slät yta. Låt dem svalna helt innan plåten tas bort och man tar ut dem ur formarna.
 15. När man kommit så här långt står man inför valet att antingen frysa in dem eller göra klart dem och därefter äta upp dem. Man bör inte frysa dem med glasyr på, men jag tycker att det funkar att ha dem i en låda i kylen ett par dagar glaserade och klara.
 16. Nu till glasyren. Häll ner vatten och socker i en kastrull. Koka upp och skumma av det som bildas på ytan.
 17. När den kokat upp tillsätter man glykosen och låter hela härligheten fortsätta koka på hög värme.
 18. Man kommer se hur den går igenom några olika faser med först stora bubblor, sen lite aggressivare mellanstora bubblor för att slutligen bilda små bubblor. Det tar runt 25-30 minuter, men om man då stoppar ner en termometer bör temperaturen ligga på 118-120 grader. Då är den här fasen klar.
 19. Ta en stor ugnsfast form och häll ner sockerlagen i den. Låt svalna 5-10 minuter och ta sen en palett, en målarspatel eller något liknande och rör runt i den så att luft tillförs och den svalnar ytterligare.
 20. Efter ett tag vitnar den för att slutligen stelna till fullständigt. Det som man vill använda samma dag lägger man i en kastrull, resten lägger man i en glasburk och ställer in i kylen där det utan problem klarar sig ett par veckor.
 21. Pressa ner en gnutta citronsaft i kastrullen och värm tillsammans med glasyren på svag värme. När den är trögflytande och inte innehåller några klumpar kan man antingen smeta ut det ovanpå mazarinerna eller doppa mazarinerna direkt i kastrullen.
 22. Klart. Inte så svårt va?