• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Smörkräm – italienska fluffiga varianten

september 14, 2011 by Johan Hedberg 3 Comments

Smörkräm som passar perfekt till biskvierna

Jag är mer eller mindre uppväxt på min mammas havreflarn med smörkräm mellan. Eller vänta, det där lät fel. Men varje gång det vankades fika fanns förhoppningen om att det skulle ligga några på fatet. Krispiga men mushiga.

När jag blev äldre och gjorde min form av tonårsuppror innebar det att jag tog dem själv direkt ur frysen och åt dem innan de hunnit tina. Det är nämligen det som är fördelen med havreflarnen – de måste inte gå igenom den frustrerande upptiningsprocessen som tar en massa dödtid och skapar ett frustrerande stando innan själva ätandet kan påbörjas.

Smörkräm – som i just ovanstående delikatess är själva pricken över i:et – finns i lite olika varianter som varierar mellan tunga som rackarns och lite mer luftiga.

Eftersom jag höll på att baka biskvier behövdes det en lite fluffigare modell som jag sen kunde röra ner lite choklad i. In på banan kliver då den här underbara skönheten. Receptet må låta krångligt, men tro mig – det är det verkligen inte. Klart på på cirka 40 minuter och sen har man en helt magisk kräm som klarar sig flera dagar i kylen medan man kommer på vilka olika saker man kan fylla med den.

Ta gärna ut den ur kylen ett tag innan den ska användas och detsamma gäller de kakor man har den till. Detta på grund av att den blir så himla mycket godare när den är mjuk, len och rumstempererad.

(smörkrämen på bilden är smaksatt med choklad)

Italiensk smörkräm

Tid: Runt 40 min arbete

  • 360 g socker
  • 170 g vatten
  • 30 g glykos (neutral honung funkar också)
  • 1 vaniljstång
  • 160 g äggvita (cirka 5 st ägg)
  • 6 g citronsaft
  • 500 smör
  1. Häll ner socker, vatten och glykos i en kastrull.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur den. Lägg skrapet i kastrullen.
  3. Koka upp och koka på hög värme tills det är 122-125 grader. Inte varmare.
  4. Ta under tiden som det kokar en liten pensel, doppa den i vatten och pensla utmed sidorna i kastrullen så det inte bildas en massa kristaller på kanterna.
  5. Innan sockerblandningen kokat klart häller man ner äggvita och citronsaft i en bunke och vispar det till en förhållandevis hård, vit, fluffig massa.
  6. När sockerblandningen är tillräckligt varm häller man ner den i äggvispet i en stråle samtidigt som man vispar hela tiden.
  7. Fortsätt vispa tills den är rumstempererad och fluffig.
  8. Därefter tillsätter man smöret. Enklast är att skära det i mindre bitar och sen vispa tills det är en helt slät smet utan några som helst klumpar. Jag brukar arbeta igenom den med en slickepott innan jag är nöjd.
  9. Antingen kyler man den en liten stund tills den har önskad konsistens eller så rör man ner smält, avsvalnad choklad eller något annan smaksättare.
  10. Klarar sig några dagar i kylen men ta fram den en stund innan användning så den får rätt konsistens.

Filed Under: Fyllning och creme, Tillbehör Tagged With: biskvier, fyllning, havreflarn, smör, smörkräm

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 36
Next Post: Chokladbiskvier »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme