Smörkräm som passar perfekt till biskvierna

Jag är mer eller mindre uppväxt på min mammas havreflarn med smörkräm mellan. Eller vänta, det där lät fel. Men varje gång det vankades fika fanns förhoppningen om att det skulle ligga några på fatet. Krispiga men mushiga.

När jag blev äldre och gjorde min form av tonårsuppror innebar det att jag tog dem själv direkt ur frysen och åt dem innan de hunnit tina. Det är nämligen det som är fördelen med havreflarnen – de måste inte gå igenom den frustrerande upptiningsprocessen som tar en massa dödtid och skapar ett frustrerande stando innan själva ätandet kan påbörjas.

Smörkräm – som i just ovanstående delikatess är själva pricken över i:et – finns i lite olika varianter som varierar mellan tunga som rackarns och lite mer luftiga.

Eftersom jag höll på att baka biskvier behövdes det en lite fluffigare modell som jag sen kunde röra ner lite choklad i. In på banan kliver då den här underbara skönheten. Receptet må låta krångligt, men tro mig – det är det verkligen inte. Klart på på cirka 40 minuter och sen har man en helt magisk kräm som klarar sig flera dagar i kylen medan man kommer på vilka olika saker man kan fylla med den.

Ta gärna ut den ur kylen ett tag innan den ska användas och detsamma gäller de kakor man har den till. Detta på grund av att den blir så himla mycket godare när den är mjuk, len och rumstempererad.

(smörkrämen på bilden är smaksatt med choklad)

Italiensk smörkräm

Tid: Runt 40 min arbete

  1. Häll ner socker, vatten och glykos i en kastrull.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur den. Lägg skrapet i kastrullen.
  3. Koka upp och koka på hög värme tills det är 122-125 grader. Inte varmare.
  4. Ta under tiden som det kokar en liten pensel, doppa den i vatten och pensla utmed sidorna i kastrullen så det inte bildas en massa kristaller på kanterna.
  5. Innan sockerblandningen kokat klart häller man ner äggvita och citronsaft i en bunke och vispar det till en förhållandevis hård, vit, fluffig massa.
  6. När sockerblandningen är tillräckligt varm häller man ner den i äggvispet i en stråle samtidigt som man vispar hela tiden.
  7. Fortsätt vispa tills den är rumstempererad och fluffig.
  8. Därefter tillsätter man smöret. Enklast är att skära det i mindre bitar och sen vispa tills det är en helt slät smet utan några som helst klumpar. Jag brukar arbeta igenom den med en slickepott innan jag är nöjd.
  9. Antingen kyler man den en liten stund tills den har önskad konsistens eller så rör man ner smält, avsvalnad choklad eller något annan smaksättare.
  10. Klarar sig några dagar i kylen men ta fram den en stund innan användning så den får rätt konsistens.