Pepparkakor som prinsessorna ville ha dem

Bland alla anteckningsböcker, gamla receptsamlingar och en uppsjö kokböcker som min farmor och mormor samlade på sig genom åren fanns självklart en av svensk kokbokshistorias praktverk – Prinsessornas Kokbok. Jenny Åkerström-Söderström höll hushållsskola för flickor i Stockholm under det tidiga 1900-talet och några av eleverna var prinsessor som därmed fick kokboken uppkallad efter sig.

I min jakt på ett pepparkaksrecept att testa i år hittade jag något där som väckte mitt intresse. I mängder av hem var det det här som serverades till julen och utifrån det här receptet skapades massor av familjerecept som sen fördes vidare från generation till generation. Notera också avsaknaden av en ingrediens som heter ”pepparkakskryddor”. Skälet är nämligen att ska man ha något gott ska man göra det ordentligt. Har du ingen mortel så skaffa en.

Pepparkakor

Tid: 2 timmar plus en natts vila

  1. Koka upp sirap och socker.
  2. Fortsätt röra i den tills den svalnat helt.
  3. Ha då i grädden, smöret och kryddorna.
  4. Tillsätt äggulorna en och en.
  5. Sikta ner mjöl och bikarbonat. Rör sedan till en jämn deg.
  6. Lägg in i plastfolie och stoppa in i kylen till nästa dag.
  7. Jag upplevde den som väldigt smulig och tillsatte dagen efter ytterligare lite smör för att få den jämnare.
  8. Kavla ut riktigt tunt och grädda på 180 grader. Observera att de blir ljusare än de pepparkakor vi är vana vid och aningen rundare i smaken.