• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Pepparkakor anno 1940

december 19, 2011 by Johan Hedberg 2 Comments

Pepparkakor som prinsessorna ville ha dem

Bland alla anteckningsböcker, gamla receptsamlingar och en uppsjö kokböcker som min farmor och mormor samlade på sig genom åren fanns självklart en av svensk kokbokshistorias praktverk – Prinsessornas Kokbok. Jenny Åkerström-Söderström höll hushållsskola för flickor i Stockholm under det tidiga 1900-talet och några av eleverna var prinsessor som därmed fick kokboken uppkallad efter sig.

I min jakt på ett pepparkaksrecept att testa i år hittade jag något där som väckte mitt intresse. I mängder av hem var det det här som serverades till julen och utifrån det här receptet skapades massor av familjerecept som sen fördes vidare från generation till generation. Notera också avsaknaden av en ingrediens som heter ”pepparkakskryddor”. Skälet är nämligen att ska man ha något gott ska man göra det ordentligt. Har du ingen mortel så skaffa en.

Pepparkakor

Tid: 2 timmar plus en natts vila

  • 215 g ljus sirap
  • 425 g strösocker
  • 5 msk vispgrädde
  • 140 g smält smör
  • 1 msk mortlade pomeransskal
  • 1 tsk mortlade nejlikor
  • 1 tsk mortlad kryddpeppar
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 5 äggulor (4 st i originalreceptet)
  • 2 tsk bikarbonat
  • 900 g vetemjöl
  1. Koka upp sirap och socker.
  2. Fortsätt röra i den tills den svalnat helt.
  3. Ha då i grädden, smöret och kryddorna.
  4. Tillsätt äggulorna en och en.
  5. Sikta ner mjöl och bikarbonat. Rör sedan till en jämn deg.
  6. Lägg in i plastfolie och stoppa in i kylen till nästa dag.
  7. Jag upplevde den som väldigt smulig och tillsatte dagen efter ytterligare lite smör för att få den jämnare.
  8. Kavla ut riktigt tunt och grädda på 180 grader. Observera att de blir ljusare än de pepparkakor vi är vana vid och aningen rundare i smaken.

Filed Under: Från ugnen, Jul Tagged With: baka, jul, pepparkakor, prinsessornas kokbok, recept, Sött

Previous Post: « Saffranskola
Next Post: Tomtecupcakes »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme