• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Brownies med jordnötsfrosting och havssalt

december 21, 2011 by Johan Hedberg 5 Comments


Brownies, jordnötsfrosting och all mushighet man kan tänka sig

Det ska villigt erkännas – jag är inte en erkänd supporter av jordnötssmör. Det grundar sig i att när jag var yngre och skulle testa för första gången råkade jag få varianten med crunchiga bitar i som gjorde att det blev på tok för mycket jordnötssmak och sen dess har jag undvikit det så mycket som möjligt.

Men så var det någon som sa att det är väldigt gott till choklad och pratar man choklad tänker jag oförutsett på brownies som om de görs på rätt sätt är underbara till fin-fikat. Jag vill ha dem fasta, men absolut inte mer än de precis har stelnat. De ska vara blanka inuti och precis som en bra kladdkaka ska de hålla ihop men minsta tecken till att smula och de åker ut genom köksfönstret.

Här är en kombination som om man får tro mina försökskaniner kollegor inte alls var så pjåkiga. Länge sen fatet jag ställde fram rensades så fort.

Har du några andra bra kombinationer med jordnötssmör ser jag fram emot tips bland kommentarerna.

Jordnötsbrownies med havssalt

Tid: 1 timme

  • 150 g smör
  • 210 g (2,4 dl) strösocker
  • 90 g kakao (2 dl)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vanilj
  • 2 ägg
  • 120 g vetemjöl
Frosting
  • 100 g smör (rumstempererat)
  • 200 g jordnötssmör
  • 120 g florsocker
  • Lite havssalt att strö över
  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Värm vatten i en stor kastrull tills det nästan kokar. Stäng av plattan och sätt en stor bunke ovanpå.
  3. Lägg i smöret och låt det smälta.
  4. Häll därefter i strösocker, kakao och salt. Rör tills det blandats ordentligt och så mycket som möjligt av sockret lösts upp. Oroa dig inte om det är mängder med hela korn kvar – de försvinner i ugnen.
  5. Ha i vaniljen och blanda lite till.
  6. Låt svalna till cirka 30-35 grader. Stoppa ner lillfingret och om det känns behagligt varmt är det lagom.
  7. Ha i ett ägg i taget. De bör vara kylskåpskalla. Rör ordentligt hela tiden så äggen blandas in och det blir en någorlunda jämn smet.
  8. Sikta i vetemjölet och fortsätt röra. Nu händer något magnifikt när smeten blir seg, högblank och mer som en smidig deg.
  9. Lägg bakplåtspapper i botten av en ugnsfast form och bred ut smeten ovanpå. Jämn blir den i ugnen så man behöver inte slita sitt hår för att få den helt perfekt fördelad.
  10. Ställ in cirka 25 minuter i ugnen och testa mot slutet med en tandpetare. Kommer den upp och är chokladig utan att vara superkladdig är kakan klar.
  11. Ta ut och låt svalna. Efter en stund flyttar man över den till ett galler för snabbare avsvalning.
  12. Vispa smör och jordnötssmör till en fluffig massa. Sikta i florsockret (dela upp det i två eller tre omgångar). Vispa, vispa, vispa tills allt är ordentligt blandat och ställ sen in i kylen en kvart.
  13. Bred ut frostingen på kakan i ett tjockt lager och ställ in i kylen ett par timmar.
  14. Sprinkla över lite havssalt och skär sen i lagom stora (små) bitar.

Filed Under: Choklad, Finfika, Från ugnen, Sött Tagged With: baka, brownies, choklad, havssalt, jordnötssmör, recept

Previous Post: « Julgodis, det Röda Köket och Upsala Nya Tidning
Next Post: Inköpslista till måndagens #Twitterbak »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme