Till rostat bröd, att fylla cupcakes med eller varför inte ha i en liten paj?

Jag har hört så mycket snack om det här med curd och likt surdegsbrödets förbannelse är det som att har man väl provat finns det ingen återvändo. Ärligt talat har jag tyckt det varit lite som en majonnäs men med frukt eller bär i. Så fel jag hade.

En curd är juice av frukt eller bär som man blandar med ägg och socker för att sedan över vattenbad få stelna samman till krämig konsistens. Därefter brer man man den på en smörgås, fyller en tårta med den, trycker i den cupcakes eller vispar den med cream cheese och florsocker för att få en riktigt bra frosting.

Hetsa inte när du gör curd. Tänk inte ens tanken att skippa vattenbadet och värma direkt i kastrull för vad som händer då är att den stelnar ojämnt och får klumpar. Rör ordentligt, hela tiden men vispa inte. Glöm inte att den stelnar ordentligt när den kyls ner så övervärm den inte. Använd ekologiska clementiner och då inte bara för att skalet som man ska använda inte är proppat med bekämpningsmedel utan för att smaken är på en helt annan nivå.

Nu, slut på pekpinnarna och dags att börja röra i bunken.

Clementine Curd

Tid: En timme, på en höft.

  1. Fyll en stor kastrull med vatten och hetta upp tills det sjuder. Sänk värmen men låt den stå kvar på plattan.
  2. Använd ett bra rivjärn till två av clementinerna och citronen. Se till att bara få med det yttersta skalet.
  3. Pressa clementinerna samt citronen. Häll saften i ett metallskål eller en kastrull.
  4. Tillsätt skal, ägg och socker till saften. Vispa en gång, ordentligt, så att allt blandas.
  5. Placera bunken eller kastrullen över vattenbadet och rör med en träslev sakta och konstant.
  6. När curden börjar bli varm och stelna till en aning man man se hur det uppstår några småklumpar av äggvita. Eftersom man varken vill ha med det eller skal i slutprodukten brukar jag ta en finmaskig sil och hälla curden igenom. Därefter häller man tillbaka den i kastrullen och återför till vattenbadet.
  7. Skär smöret i tärningar och ha ner i curden. Fortsätter röra så att det löser sig och blandas ordentligt.
  8. Efter cirka tio minuter märker man att en stelnar till och tar man upp träsleven ur curden ligger det kvar ett lager på baksidan. Drar man ett finger genom det som är kvar på skeden märken man att spåret efter fingret blir kvar. Då är den klar.
  9. Häll upp på en ordentligt rengjord glasburk och ställ in i kylen så den stelnar. Klarar sig minst en vecka i kylen, men ett tips är att frysa ner den i mindre burkar och sen ta upp vid behov.