• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Clementine curd – curdarnas curd

februari 25, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

Till rostat bröd, att fylla cupcakes med eller varför inte ha i en liten paj?

Jag har hört så mycket snack om det här med curd och likt surdegsbrödets förbannelse är det som att har man väl provat finns det ingen återvändo. Ärligt talat har jag tyckt det varit lite som en majonnäs men med frukt eller bär i. Så fel jag hade.

En curd är juice av frukt eller bär som man blandar med ägg och socker för att sedan över vattenbad få stelna samman till krämig konsistens. Därefter brer man man den på en smörgås, fyller en tårta med den, trycker i den cupcakes eller vispar den med cream cheese och florsocker för att få en riktigt bra frosting.

Hetsa inte när du gör curd. Tänk inte ens tanken att skippa vattenbadet och värma direkt i kastrull för vad som händer då är att den stelnar ojämnt och får klumpar. Rör ordentligt, hela tiden men vispa inte. Glöm inte att den stelnar ordentligt när den kyls ner så övervärm den inte. Använd ekologiska clementiner och då inte bara för att skalet som man ska använda inte är proppat med bekämpningsmedel utan för att smaken är på en helt annan nivå.

Nu, slut på pekpinnarna och dags att börja röra i bunken.

Clementine Curd

Tid: En timme, på en höft.

  • 150 g juice av clementiner (5-6 st)
  • 1 pressad citron
  • Yttersta skalet av 2 clementiner samt 1 citron
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 200 g strösocker
  • 90 g smör
  1. Fyll en stor kastrull med vatten och hetta upp tills det sjuder. Sänk värmen men låt den stå kvar på plattan.
  2. Använd ett bra rivjärn till två av clementinerna och citronen. Se till att bara få med det yttersta skalet.
  3. Pressa clementinerna samt citronen. Häll saften i ett metallskål eller en kastrull.
  4. Tillsätt skal, ägg och socker till saften. Vispa en gång, ordentligt, så att allt blandas.
  5. Placera bunken eller kastrullen över vattenbadet och rör med en träslev sakta och konstant.
  6. När curden börjar bli varm och stelna till en aning man man se hur det uppstår några småklumpar av äggvita. Eftersom man varken vill ha med det eller skal i slutprodukten brukar jag ta en finmaskig sil och hälla curden igenom. Därefter häller man tillbaka den i kastrullen och återför till vattenbadet.
  7. Skär smöret i tärningar och ha ner i curden. Fortsätter röra så att det löser sig och blandas ordentligt.
  8. Efter cirka tio minuter märker man att en stelnar till och tar man upp träsleven ur curden ligger det kvar ett lager på baksidan. Drar man ett finger genom det som är kvar på skeden märken man att spåret efter fingret blir kvar. Då är den klar.
  9. Häll upp på en ordentligt rengjord glasburk och ställ in i kylen så den stelnar. Klarar sig minst en vecka i kylen, men ett tips är att frysa ner den i mindre burkar och sen ta upp vid behov.

 

Filed Under: Fyllning och creme, Sött, Sylta, safta, konservera Tagged With: baka, clementine, curd, fyllning, recept, tårtor

Previous Post: « IAmFoodgeek – kan ni hjälpa mig utse vinnaren?
Next Post: Macarons med vanilj, fyllda med citronsmörkräm »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme