En klassiker och fem nya kokböcker som pryder min bokhylla

Sebastien Boudet drev tidigare Petit France i Stockholm och har efter att han sålde rest land och rike runt för att dela med sig av sin kunskap till bagare och skolor. Samtidigt har han som vanligt uppdaterat sin blogg Brödpassion (rekommenderas varmt!). För oss som följt hans äventyr har väntan på hans bok varit på gränsen till outhärdlig. Äntligen en bra bok om franska kulinariska frestelser skriven på svenska! Nu är den ute och mitt exemplar är på väg med den snabbaste av brevbärare. Se till att investera lite deg (199:-) i Den franske bagaren: Surdeg, mat och kärlek.

När vi är inne på fransk mat – något som har prytt min bokhylla sen ett tag är Julia Child’s Mastering the art of French cooking vilket för alla som sett Julie & Julia är det praktverk som Childs filade på under flera år. Ett antal kilo böcker står där och formligen vibrerar och det går inte en vecka utan att jag bläddrar i det och drömmer om att ha tid att testa alla hennes recept – ett efter ett (ja, jag vet, it’s been done i tidigare nämnda film, men jag vill ändå). 473:- kan låta svettigt, men  med tanke på att den kostar över 800:- i handeln är det inte mycket att fundera över.

Om några veckor släpps Familjemiddagen – Hemlagat med Ferran Adriá som kan bli ett bra köp bara förlaget har sett till att korrigera de fel i vissa recept som smög sig in i den amerikanska upplagan. Adriá är som bekant mannen bakom den numera hädangångna El Bulli och tidigare böcker har växlat friskt mellan bra och katastrof. 239:- vill de ha betalt vilket får anses helt ok med tanke på att den ligger på runt $18 i USA.

Förra hösten trakasserades jag av en före detta kollega som var i New York på lite semester och fullkomligt massakrerade mig med bilder från Magnolia Bakery. Desperationen var total och mängden frustrationsbakade cupcakes den veckan slog all time high men i mitt huvud gnagde den där olustkänslan med bara kan få av att se något så magiskt som deras cupcakes och sen inte kunna återskapa det själv fullt ut. I och med att en av deras receptböcker nu släpps på svenska (Det bästa från Magnolia Bakery, New York) är det dags för min revansch. Om fem veckor när den släpps är det jag som kommer gå all-in på amerikanska sötsaker.

Två riktiga praktverk för oss som älskar husmanskost har hittat ut på bokrean – Leif Mannerströms Husmanskost (jag säger bara en sak – riktiga fläsklägg me rotmos) som man kan plocka upp för 99:- och Tore Wretmans Svensk husmanskost (över 300 recept!) för 79:-. Om man som jag även är en sucker för franska köket kan man lika gärna plocka upp ett exemplar av Yvan Cadious Modern fransk husmanskost också. Poulet Frites au Four, behöver jag säga mer?

Slutligen – Daniel Roos, stjärnkonditorn som inte bara är med i Svenska Kocklandslaget utan även har den fantastiska bloggen Pastrydesign.se (men Daniel, fixa ett RSS-flöde så vi kan prenumerera på den) bjuder nu in till en endagskurs i avancerad desserttillverkning kallad Sweet Saturday Aveqia. 1.995:- per biljett är inte direkt billigt, men vad tusan, det är ju vara en minst sagt givande dag.

 

Disclaimer: Jag har inte en spänn för att länka till Bokus, det finns inga affiliatelänkar eller på andra sätt ersättningar för något av det jag skriver ovan. Skälet till att jag valde just Bokus är att jag själv handlar där och råkar gilla dem.