• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

7 kokböcker du måste köpa nu direkt

mars 15, 2012 by Johan Hedberg 3 Comments

En klassiker och fem nya kokböcker som pryder min bokhylla

Sebastien Boudet drev tidigare Petit France i Stockholm och har efter att han sålde rest land och rike runt för att dela med sig av sin kunskap till bagare och skolor. Samtidigt har han som vanligt uppdaterat sin blogg Brödpassion (rekommenderas varmt!). För oss som följt hans äventyr har väntan på hans bok varit på gränsen till outhärdlig. Äntligen en bra bok om franska kulinariska frestelser skriven på svenska! Nu är den ute och mitt exemplar är på väg med den snabbaste av brevbärare. Se till att investera lite deg (199:-) i Den franske bagaren: Surdeg, mat och kärlek.

När vi är inne på fransk mat – något som har prytt min bokhylla sen ett tag är Julia Child’s Mastering the art of French cooking vilket för alla som sett Julie & Julia är det praktverk som Childs filade på under flera år. Ett antal kilo böcker står där och formligen vibrerar och det går inte en vecka utan att jag bläddrar i det och drömmer om att ha tid att testa alla hennes recept – ett efter ett (ja, jag vet, it’s been done i tidigare nämnda film, men jag vill ändå). 473:- kan låta svettigt, men  med tanke på att den kostar över 800:- i handeln är det inte mycket att fundera över.

Om några veckor släpps Familjemiddagen – Hemlagat med Ferran Adriá som kan bli ett bra köp bara förlaget har sett till att korrigera de fel i vissa recept som smög sig in i den amerikanska upplagan. Adriá är som bekant mannen bakom den numera hädangångna El Bulli och tidigare böcker har växlat friskt mellan bra och katastrof. 239:- vill de ha betalt vilket får anses helt ok med tanke på att den ligger på runt $18 i USA.

Förra hösten trakasserades jag av en före detta kollega som var i New York på lite semester och fullkomligt massakrerade mig med bilder från Magnolia Bakery. Desperationen var total och mängden frustrationsbakade cupcakes den veckan slog all time high men i mitt huvud gnagde den där olustkänslan med bara kan få av att se något så magiskt som deras cupcakes och sen inte kunna återskapa det själv fullt ut. I och med att en av deras receptböcker nu släpps på svenska (Det bästa från Magnolia Bakery, New York) är det dags för min revansch. Om fem veckor när den släpps är det jag som kommer gå all-in på amerikanska sötsaker.

Två riktiga praktverk för oss som älskar husmanskost har hittat ut på bokrean – Leif Mannerströms Husmanskost (jag säger bara en sak – riktiga fläsklägg me rotmos) som man kan plocka upp för 99:- och Tore Wretmans Svensk husmanskost (över 300 recept!) för 79:-. Om man som jag även är en sucker för franska köket kan man lika gärna plocka upp ett exemplar av Yvan Cadious Modern fransk husmanskost också. Poulet Frites au Four, behöver jag säga mer?

Slutligen – Daniel Roos, stjärnkonditorn som inte bara är med i Svenska Kocklandslaget utan även har den fantastiska bloggen Pastrydesign.se (men Daniel, fixa ett RSS-flöde så vi kan prenumerera på den) bjuder nu in till en endagskurs i avancerad desserttillverkning kallad Sweet Saturday på Aveqia. 1.995:- per biljett är inte direkt billigt, men vad tusan, det är ju vara en minst sagt givande dag.

 

Disclaimer: Jag har inte en spänn för att länka till Bokus, det finns inga affiliatelänkar eller på andra sätt ersättningar för något av det jag skriver ovan. Skälet till att jag valde just Bokus är att jag själv handlar där och råkar gilla dem.

 

Filed Under: Matgeek testar Tagged With: boktips, boudet, kokböcker, roos

Previous Post: « Banankaka – den blir inte bättre än så här
Next Post: Veckans länkkärlek v 11 »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2021 Matgeek on the Foodie Pro Theme