Puy, choklad och småkakor

Puylinser och jag har haft en infekterad relation ända sen den dag jag med glädje kastade mig över en skål kapris på ett buffébord och det vid första tuggan visade sig vara linser vilket sabbade hela upplevelsen. Man förväntar sig en bit vit fisk med sältan från kapris och får istället trötta, mjuka saker som smakar typ sten. Jag har fräst åt dem när de föraktfullt tittat på mig från hyllan i butiken.
Tills jag upptäckte hur goda de var till kött och då framför allt kyckling. Kolla det här receptet från Mästerkock i mitt eget kök Vinbrässerad örtkyckling med puylinser och pancetta. Japp, det ser magiskt gott ut.

Choklad är gott. Men ibland stoppar man handen i en ask praliner som fått stå för länge eller man tar folien av en fin kaka som någon i tron att det var vin fått för sig att lagra. Vad som då händer är att fettet kryper upp till ytan och man får en grå/vit yta. Gammal choklad smakar inte lika gott som färsk. Gammal choklad ser även förbannat tråkig ut, ja rent av oaptitlig. Men när DN.se skriver att Var tionde pralin slängs i onödan känns det som att de fått det hela om bakfoten. En brun banan är inte heller farlig, men den varken ser god ut eller smakar gott. Därmed inte sagt att den är farlig. Att säga att den då kastas i onödan känns som att… ja, ni förstår. Ät upp chokladen i tid så slipper man problematiken.

Vårmaten börjar göra sin entré igen. Samtidigt som jag ser de första rabarberknopparna i rabatten kommer saknaden efter de ljumma potatissalladerna som tacksamt serverades till allt från grillat till rökt. Tror det för att stilla min längtan blir till att testa det här receptet på Sötsur fläskfilé med fransk potatissallad och mjukkokta ägg.

Kakor kan vara så lätta att göra ibland. Mandelkex med halloncurd, Mandelkroketter tar bara några minuter. Har du en timme över så testa att göra apelsinrullar.

Söndag. Något extra gott ska man så klart servera. Testa Nutellaplättar.