• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Morotskaka – det var ju så här den skulle vara

mars 26, 2012 by Johan Hedberg 6 Comments

Morotskakan och jag har äntligen blivit vänner

Under de där lättjefulla åren som till största delen spenderades på Wayne’s Coffee med en cigg, en latte och något bakverk fick jag och Morotskakan en ganska risig relation. Vi var lite som ett Nicholas Cage / Juliette Lewis -ish par där vi gick från att vara fab till att bete oss som sunkigt drägg. Samtidigt som vi slet på varandra kunde vi inte leva utan den andra. Det var så klart helt ohållbart.

Det blev vinter och vår relation dog ut. Mina artärer fick tid att läka. Jag upptäckte andra morotskakor som var bättre, som var färskare, som innehöll morot, som inte hade tre centimeter frosting ovanpå. Men trots det var hon min första morotskaka och det är alltid något speciellt med den.

Fast forward till idag och hur en åldrad version av mig själv slår sig fram med machete genom djungel av risig morotskaka, sökandes efter den heliga graal, efter kombon som kan få mig att finna själslig ro.

Många gör idag misstaget att servera en på tog för hög kaka – det leder till att den gräddas ojämnt och för att kärnan ska bli klar krävs att de yttre delarna har hunnit torka sönder helt. Alternativet är att industribaka den. Båda är fel.
Andra glömmer att krydda upp smeten ordentligt, att ha i lite salt och framför allt så missar de en aning citron.

Sen har vi det här med mandelns vara eller icke vara. Enda skälet att avstå är om du är så pass allergisk mot mandel att det räcker med att visa dig en bild på en handritad version för att du ska skicka in sprutan med antihistaminer hårdare i hjärtat än Nicholas Cage’s rollfigur från The Rock (sån jävla bra scen!)  
Förresten – andra NC-liknelsen i ett inlägg, håller jag på att bli sjuk?

En stor del av hemligheten ligger i det där crunchet. Missa inte mandeln. Ok?

Kakan ska nästan helst göras på kvällen, täckas med ett lager frosting och sen vila övertäckt i kylen till dagen därpå. Då hinner smakerna verkligen blomma ut.

Morotskaka

Tid: En halvtimmes vispande, en halvtimmes gräddning

  • 100 g smör
  • 230 g morötter
  • 2 ägg
  • 2 dl råsocker (strösocker funkar, men gillar råsocker bättre)
  • 1 vaniljstång
  • Skalet av 1 citron
  • 60 g mandel
  • 135 g vetemjöl (2.25 dl)
  • 1 tsk kardemumma (mortla!)
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk ingefära
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • Smör och ströbröd till formen
  • 300 g Philadelphia-ost
  • 100 g florsocker
  • Skalet av 0,5 citron
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Riv morötterna fint. Jag föredrar att göra det på rivjärn för hand eftersom jag tycker det lockar fram mer vätska ur dem direkt. Maskin gör att de blir lite torrare på ytan och då få man inte samma fina jämna gräddning av kakan.
  4. Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Jobba en stund med den, låt vila en minut och fortsätt sen. Så mycket  som möjligt av sockret ska vara löst i ägget.
  5. Dela vaniljstången och skrapa ur den. Lägg skrapet i äggsmeten.
  6. Riv skalet av citronen (bara det yttersta) och lägg även det i äggsmeten.
  7. Tillsätt sen smöret och vispa tills allt blandats. Den tjocknar en aning vilket är helt i sin ordning.
  8. Hacka mandeln grovt. En del bitar blir pyttesmå och andra blir stora som äppelkärnor. Då är man helt rätt ute.
  9. Sikta ner mjölet i en ren bunke.
  10. Ha i den nymortlade kardemumman i mjölet och låt även kanel, ingefära, bikarbonat, bakpulver och salt gå samma öde till mötes.
  11. Vänd ner mjöl- och kryddblandningen i äggsmeten. Rör (vispa inte) sakta tills alla klumpar är borta.
  12. Häll i de rivna morötterna i smeten. Rör tills allt är blandat.
  13. Smöra och bröa en rund springform.
  14. I med smeten i formen, in i ugnen. Cirka 30-35 minuter tar det innan en sticka kommer upp ur kakan utan en massa klet.
  15. Ta ut och låt svalna helt.
  16. Vispa Philadelphia-osten tills alla klumpar är borta.
  17. Riv i skal av en halv citron och sikta därefter ner florsockret.
  18. Vispa till en helt slät smet och bred den sen på kakan i lämpligt tjockt lager (jag föredrar cirka 1 cm).
  19. Om kakan är kvar på formens platta sätter man tillbaka ringen och täcker sen med plastfolie. In i kylen tills den ska ätas. Garnera eventuellt med lite rivet limeskal.

Filed Under: Finfika, Från ugnen Tagged With: baka, frosting, kaka, morotskaka, morötter, recept, Sött

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 12
Next Post: Att få färska bär att klara sig längre »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme