Hur slipper man att de sunkar ihop efter en dag?

Det här med husmorstips är fantastiskt. Jag önskar att jag hade en liten anteckningsbok med mig som jag kunde fylla på med olika små saker som underlättade i köket, men än så länge håller jag mig till Evernote.

Kanske dock att det snart är läge (läs: nu) att starta en egen kategori här som heter just Husmorstips?

Låt då det här bli det första:

Så här års finns det inte så mycket bär att plocka i skog och mark utan de jag använder som dekoration eller för att pigga upp den hemgjorda yoghurten med får man helt enkelt köpa i butik. Väl hemkomna och trots att de försvaras i kyl lyckas de efter ett par dagar alltid se för tråkiga ut. Oftast är det mögel som angriper och blåbären är extremt ofta utsatta för just det otyget.

Det finns så klart en lösning: När man kommer hem blandar man 1 del vinäger och 10 delar vatten. Låt sen bären få bada en kort stund i vätskan för att sen rinna av ordentligt i ett durkslag.

På det här viset tar man livet av allt mögel och slår ut eländet som annars höll på att få fotfäste. Livslängden fördubblas och man slipper kasta hälften bara för att man inte äter upp dem direkt. Någon smak av vinägern behöver man inte oroa sig för att bären tar upp eftersom den är så utblandad.

Det här funkar så klart också för bär som man plockar själv.

Foto: Liz West