• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Yoghurt – hemgjord är godast och löjligt enkel att göra

augusti 19, 2011 by Johan Hedberg 22 Comments

Men vänta nu, varför har jag inte gjort det här förut? 

Ibland förstår jag mig inte på mig själv. Jag älskar frukost i alla dess former – muffins, croissanter, ägg, ett glas champagne, gröt, bara lite färsk frukt eller ett par rostade smörgåsar med någon god marmelad. Men fråga mig vad jag minns mest från när jag barn och svaret blir utan tvekan – yoghurt.

Än idag äter jag det gärna och nästan alla varianter  utom de fettfria som är rena hånet. Men mitt i all den här göra-allt-från-grunden-hysterin som självklart även jag drabbats av har det aldrig slagit mig att det är världens enklaste att göra egen yoghurt.

Precis som när det kommer till surdeg använder man de bakterier som finns för att skapa mer. Levande yoghurtkultur finns i till exempel naturell yoghurt som man kan köpa i alla affärer och när man väl har gjort den första satsen kan man använda en klick av den för att göra mer.

När den är klar smaksätter man den antingen med lite sylt, bär, frukt eller vanilj. Blir oerhört len, krämig och god på alla sätt och vis.

 

Yoghurt

Tid: Runt 10 min arbete, en natts väntan.

  • 1 liter mjölk 3%
  • 3/4 dl yoghurt
  1. Häll mjölken i en kastrull och värm på. Ta av det från plattan precis innan det börjar koka. Stick ner termometern i den och är mjölken 94-95 grader är det läge att ta av den.
  2. Flytta över mjölken till en stor gryta. Jag tar min älsklings Le Creuset som används till i princip allt här hemma.
  3. Nu ska den svalna tills den känns varm men inte brännande het när man stoppar ner ett finger i den. Stoppa ner termometern i den om du har någon i närheten och visar den 44-46 grader är det så bra det nånsin kan bli.
  4. Ta lite av mjölken i en separat skål, ha i yoghurten och rör runt. Häll sen ner det i resten av mjölken och rör om.
  5. Slå på ugnen på 50-60 grader och ställ in grytan med locket på. Jag brukar ställa in den vid midnatt och så fort jag gjort det stänger jag av ugnen. Ta inte ut grytan, rör inte om i den utan låt den bara stå där inne och frodas.
  6. På morgonen är yoghurten klar. Rör om den för att få den helt slät och fin samt tillsätt eventuellt sylt eller vanilj.
  7. Flytta över till en bunke med lock och ställ in i kylen. Klarar sig utan problem 3-4 dagar.

Filed Under: Från ugnen, Mejeriprodukter Tagged With: frukost, hemgjord, mejeri, yoghurt

Previous Post: « Vetesurdegsbröd – det enkla, men ack så goda
Next Post: Veckans länkkärlek vecka 33 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme