Men vänta nu, varför har jag inte gjort det här förut? 

Ibland förstår jag mig inte på mig själv. Jag älskar frukost i alla dess former – muffins, croissanter, ägg, ett glas champagne, gröt, bara lite färsk frukt eller ett par rostade smörgåsar med någon god marmelad. Men fråga mig vad jag minns mest från när jag barn och svaret blir utan tvekan – yoghurt.

Än idag äter jag det gärna och nästan alla varianter  utom de fettfria som är rena hånet. Men mitt i all den här göra-allt-från-grunden-hysterin som självklart även jag drabbats av har det aldrig slagit mig att det är världens enklaste att göra egen yoghurt.

Precis som när det kommer till surdeg använder man de bakterier som finns för att skapa mer. Levande yoghurtkultur finns i till exempel naturell yoghurt som man kan köpa i alla affärer och när man väl har gjort den första satsen kan man använda en klick av den för att göra mer.

När den är klar smaksätter man den antingen med lite sylt, bär, frukt eller vanilj. Blir oerhört len, krämig och god på alla sätt och vis.

 

Yoghurt

Tid: Runt 10 min arbete, en natts väntan.

  1. Häll mjölken i en kastrull och värm på. Ta av det från plattan precis innan det börjar koka. Stick ner termometern i den och är mjölken 94-95 grader är det läge att ta av den.
  2. Flytta över mjölken till en stor gryta. Jag tar min älsklings Le Creuset som används till i princip allt här hemma.
  3. Nu ska den svalna tills den känns varm men inte brännande het när man stoppar ner ett finger i den. Stoppa ner termometern i den om du har någon i närheten och visar den 44-46 grader är det så bra det nånsin kan bli.
  4. Ta lite av mjölken i en separat skål, ha i yoghurten och rör runt. Häll sen ner det i resten av mjölken och rör om.
  5. Slå på ugnen på 50-60 grader och ställ in grytan med locket på. Jag brukar ställa in den vid midnatt och så fort jag gjort det stänger jag av ugnen. Ta inte ut grytan, rör inte om i den utan låt den bara stå där inne och frodas.
  6. På morgonen är yoghurten klar. Rör om den för att få den helt slät och fin samt tillsätt eventuellt sylt eller vanilj.
  7. Flytta över till en bunke med lock och ställ in i kylen. Klarar sig utan problem 3-4 dagar.